Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Miksi mennä töihin, jos kieltäytymällä tienaa enemmän?

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli lokakuun lopussa kirjautuneena 328 900 työtöntä työnhakijaa. Erityisesti pitkäaikaistyöttömien määrä on tasaisesti kasvanut. Entistä useampi uhkaa livetä pysyvästi työelämän ulkopuolelle. Ongelma on suurin Uudellamaalla, sillä työttömistä melkein kolmasosa asuu pääkaupunkiseudulla. Hyvinvointi syntyy ainoastaan työtä tekemällä, minkä vuoksi työllisyysasteen nostaminen on politiikan keskeisimpiä tavoitteita.

Työttömien määrä on korkea, mutta ilonaiheitakin löytyy. Työttömyysaste on pienentynyt vuoden takaisesta. Suunta on siis oikea. Tarvitaan kuitenkin paljon toimenpiteitä, jotta mahdollisimman moni pääsisi kiinni työelämään. Ongelma on kääntymässä työpaikkojen puuttumisen sijasta siihen, etteivät yritykset onnistu saamaan kipeästi kaipaamansa motivoitunutta ja osaavaa työvoimaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilastoista ilmenee, että työstä kieltäytyjien määrä on nelinkertaistunut muutamassa vuodessa. Toisin sanoen työtön kieltäytyy menemästä töihin, vaikka sellaista hänelle tarjottaisiin. OECD:n tutkimuksen mukaan työstä kieltäytyminen on Suomessa muita Pohjoismaita selkeästi helpompaa. Esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa tarjottu työ tulee ottaa lähes poikkeuksetta vastaan, vaikka palkka olisi matala tai työ oma koulutusta vastaamatonta. Työstä kieltäytymisen yleistyminen on huolestuttavaa ja kertoo osaltaan työttömyysturvajärjestelmämme toimimattomuudesta.

Ratkaisuksi on esitetty työnvastaanottopakkoa. Työttömällä työnhakijalla ei olisi oikeutta kieltäytyä tarjotusta työpaikasta. En kuitenkaan usko, että tällainen työsopimuspakko olisi tehokkain tapa lisätä työllisyyttämme. Sen sijaan on puututtava työttömyysturvan tasoon. On käsittämätöntä, että kieltäytymällä tarjotusta työpaikasta työttömän tulot voivat jopa nousta. 

Työstä kieltäytyminen ilman pätevää syytä johtaa työttömyyskorvauksien määräaikaiseen menettämiseen, mutta sen sijaan työttömän asumis- ja toimeentulotuki saattavat kasvaa. Näin ollen siis työttömyysturvan menettäminen ei vaikuta työttömän taloudelliseen tilanteeseen, kun rahaa saa muualtakin. Järjestelmä on tältä osin toimimaton, eikä toteuta sille asetettuja tavoitteita. Toimeentulotukea viimesijaisena sosiaaliturvan muotona ei ole tarkoitettu elättämään työstä kieltäytyjiä ja muita työntekoa pakoilevia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Minna Hänninen

Mutta mites sitten kun vastaan ottaa työpaikan ja se ei olekaan sopiva. On siinä työntekijällä ja työnantajalla tekemistä, että päästään kunnialla tilanteesta :)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sipilän hallitushan voisi ehdottaa, että ammattiliitot, ammattiliittojen keskusjärjestöt ja työttömyyskorvauksia maksavat kassat kielletään. Nopeasti rupeaisi työ maistumaan laiskalle, jopa ruokapalkalla.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sanktiot on jo kurssittamisista ja rekrytoinnissa sekä työhönosoituksissa. En ole kuullut, että olisi tulot kasvaneet vaan vöitä kiristeltiin.

Nelinkertaistumisen en usko virastojen mielenvaltaisten päätöksien takia.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kyllä pitää olla oikeus kieltäytyä töistä, joihin ei ole pätevä tai joiden tekeminen ei ole kannattavaa. Itse olen koutunut lopettamaan työt kahdesti: kerran kun työmatkat olivat niin pitkät ja kalliit eikä työtunteja ollut tarpeeksi, en olisi saanut laskuja maksettua. Toinen oli vuokratyöfirman kautta, jossa en ollut pätevä saatikka edes saanut (lupien puolesta) yhtään mitään. Hullun hommaa tehdä taloudellista itsemurhaa näiden takia.

Käyttäjän ErkkaRuotsalainen kuva
Erkka Ruotsalainen

Muistelen joskus laskeneeni että tuet vastaa 5€/tunti palkkaa suurinpiirtein. En ole alle 7€/tunti palkkoihin törmännyt jossei mainostenjakelua lasketa. Toki pienipalkkainenkin fyysinen duuni tekee ihmeitä fyysiselle ja henkisellekkin hyvinvoinnille jos sattuu olemaan kotona viihtyvää ja liian vähän liikkuvaa sorttia kuten minä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tuo nelinkertaistuminen ei koske "työstä kieltäytymistä". Ilmaus on väärä.

Alustaja kirjoittaa: "Toisin sanoen työtön kieltäytyy menemästä töihin, vaikka sellaista hänelle tarjottaisiin." Tämä ei pidä paikkaansa.

Kyse on siitä, että osoitettuja haettavissa olevia työpaikkoja on entistä useammin kieltäydytty hakemasta. Ei ole kieltäydytty "menemästä töihin". Kaikkiin noihin paikkoihin on ollut monia muitakin hakijoita.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Alustaja kirjoittaa myös: "On käsittämätöntä, että kieltäytymällä tarjotusta työpaikasta työttömän tulot voivat jopa nousta." Niin on, eikä se ole mahdollistakaan. En suostu uskomaan, että alustajan todellisuudentaju olisi niin huono, ettei hän tietäisi puhuvansa puppua.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

TE-keskuksen Mol-sivustolla on 12406 ilmoitusta. Oikeita työpaikkoja niistä seulaantui 4517 kpl. 7889 kpl ilmoituksista siis sellaisia, mitä eivät tuo elantoa työntekijälleen, eli 0-sopimuksia, tarvittaessa töihin kutsuttava, proviisiopalkka, harjoittelupaikka,osa-aikatyö tai yrittäjyys.

Jokaiseen työpaikkaan löytyy n. sata hakijaa työvoimatoimistojen kirjoilta tai työllistämistoimenpiteistä. Jos on niin huono työnantaja, ettei kykene kantamaan palkkakustannuksia, on aika laittaa pillit pussiin ja antaa tilaa rehellisille yrittäjille / yrityksille.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Blogilla on harhaanjohtava otsikko ja sisältö. Tuosta hieman asiallisempi versio: http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/oma-raha/a...

Käyttäjän TiinaArlin kuva
Tiina Arlin

Jos/kun työtön kieltäytyy te-toimiston tekemästä "työtarjouksesta" ( = käsky hakea jotain työpaikkaa EI siis paikka johon noin vain kävellään töihin) niin syynä voi olla esim se, että te-toimiston virkailija ei ole vaivautunut lukemaan mitä vaatimuksia ko paikkaan on ja onko sillä henkilöllä, jolle hän hakukäskyn lähettää niitä vaadittavia taitoja!! Virkailijan virhe lasketaan työttömän kieltäytymiseksi!

Työstä kieltäytymiseksi lasketaan myös se ettei työkkärin lähettämä käsky hakea jotain paikkaa ehdi työttömälle perille ennen hakuajan päättymistä!!

"Työstä kieltäytymisen perusteella asetetusta korvauksettomasta määräajasta aiheutuvan taloudellisen haitan voisi työstä kieltäytymisen jälkeen välttää etsimällä uuden työpaikan ja menemällä työhön." MITÄ?!?! Ei kai meillä olis työttömyysongelmaa jos töihin noin vain mentäis!!!!

Kuinka moni työssäkäyvä luulee vielä että se oma työpaikka on se ikuinen ja pysyvä ja ettei työttömien asiat koske heitä?
Ylkkäri pylkkäri, voit kohta huomata olevas kortistossa ja joku työtön tekee työsi palkatta! Kukaan ei ole korvaamaton.

Työttömien asia on kaikkien asia!

Ja jos vieläkin luulet olevasi korvaamaton, laita sormesi vesilasiin. Kun otat sormesi pois ja veteen jää kuoppa, silloin todellakin olet korvaamaton. Ja melkoinen harvinaisuus...

Toimituksen poiminnat