Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Ylioppilaskuntien pakkojäsenyys rikkoo perustuslakia

Tänään on puhuttu siitä, miten Sipilän hallitus on rikkoo perustuslakia, polkee ihmisoikeuksia ja on uhka oikeusvaltiolle. Ainut konkreettinen esimerkki joka näiden syytösten perusteeksi on esitetty, liittyy työttömyysturvan muuttamista koskevaan hallituksen esitykseen. Hallituksen esitykseen, joka vedettiin pois eduskunnasta. Tässä valossa puheet oikeusvaltion romuttamisesta tuntuvat opposition tarkoitukselliselta pelkotilojen maalaamiselta ja härskiltä populismilta.

Yksi harvoja todellisia perustuslain loukkauksia on maamme ylioppilaskuntien pakkojäsenyys. Ylioppilaskuntien pakkojäsenyys liittyy keskeisesti perustuslain suojaamaan yhdistymisvapauteen. Yhdistymisvapauden tehtävänä on turvata yksilön mielipiteenvapautta. Yhdistymisvapaus jää ontoksi, jos yksilö voi tulla pakkoliitetyksi sellaiseen yhdistykseen, joka toimii vastoin hänen omia arvojaan ja päämääriään. Monet opiskelijat kokevat ylioppilaskunnat tällaisina.

Pakkojäsenyys on noussut keskusteluun säännöllisin väliajoin. Edellisen kerran yliopistolain uudistuksen yhteydessä pakkojäsenyyttä puolustettiin ylioppilaskunnan julkisilla hallintotehtävillä. Näitä ovat opiskelijoiden osallistuminen yliopiston hallintoon sekä opiskelijaterveydenhuollon järjestämiseen. Sittemmin ammattikorkeakoulujen osalta on todettu, ettei näiden tehtävien hoitaminen edellytä opiskelijakuntien pakkojäsenyyttä. Opiskelijakuntien pakkojäsenyyttä pidettiin siis perustuslain vastaisena, vaikka ne hoitavat samoja hallinnollisia tehtäviä kuin ylioppilaskunnat. Lainsäätäjän argumentaatio horjuu ja osoittaa, että perusteet ylioppilaskuntien pakkojäsenyydelle ovat yhtä ohuet kuin lokakuinen järven jää.

Käytännössä tärkein syy ylioppilaskuntien pakkojäsenyyden säilyttämiselle on ollut toimiva opiskelijaterveydenhuoltojärjestelmä. Pakkojäsenyydestä ei ole haluttu luopua, sillä muutoksen on epäilty romuttavan järjestelmän rahoituksen. Näin ollen siis käytännön taloudellisilla syillä perustellaan perusoikeuksien loukkaaminen. Suurin ongelma tällaisessa argumentaatiossa on, että opiskelijaterveydenhuoltojärjestelmän rahoitus voidaan hoitaa muutakin kautta kuin ylioppilaskuntien pakollisella jäsenyydellä. Yksi hyvä ratkaisuvaihtoehto olisi kaikille pakollinen opiskelijaterveydenhuoltomaksu.

Ylioppilaskuntien pakkojäsenyyttä on puolustettu myös sen perinteisyydellä ja suhteellisen vähäisellä vastustuksella. Näillä syillä ei voi oikeuttaa vakavaa perusoikeusloukkausta. Se että jokin järjestelmä on vanha, ei tarkoita että se on hyvä. Yleensä asia on päinvastoin. Toisekseen perusoikeuden loukkaamisen hyväksyttävyyden mittana ei voi käyttää sen kannatusta. Itse asiassa perusoikeudet on luotu juuri sellaisten aikojen suojaksi, jolloin enemmistö kansasta kannattaa jotain perusoikeuksien vastaista ajatusta tai aatetta. Perusoikeudet on luotu vähemmistön turvaksi enemmistön hirmuvaltaa vastaan. Sipilän hallitusta kritisoivien perusoikeuksien puolustajien toivoisi ottavan perustuslakia rikkovan ylioppilaskuntien pakkojäsenyyden samalla vakavuudella ja intohimolla, kuin millä se Sipilän Terrafame pipoon suhtautui.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Ja vielä parempi jos se terveydenhoitomaksukin olisi vapaaehtoista. Meidän nuorilla on jo muitakin vaihtoehtoja.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tuskin kuitenkaan yhtä halpaa vaihtoehtoa.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Eikö yhtälailla ole perustuslainvastaista, että ihminen pakotetaan kuulumaan johonkin liittoon vastoin omaa tahtoaan? Paljon yleisempi perustuslainrikkomushan se on, mutta siihen ei kukaan uskalla puuttua.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Voitko Yst kertoa esimerkin pakkokäsenyydestä.

Käyttäjän Marja-TerttuPeltovuoma kuva
Marja-Terttu Peltovuoma

Minkäs vaihtoehdon nakkaat sille kun Suomi on rankattu vuodesta toiseen maailmalla korkeimmin koulutetuksi ja koulutusjärjestelmää viedään ympäri maailmaa...Taitaa taas olla jonku Kokoomusnuoren ulostulo.Alkaa väistämättä näyttään Persujen touhulta huonontaa nyt maamme korkeaa koulutusta.Ajattelemattomasti suunniteltua koulutuspopulismia.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Turhaa valitusta. Tästä puhuttiin SYL: ssa kokouksissa jo 70- luvulla kun joku intomieli asian esille nosti. Todettiin että aika aikaas kutakin ja systeemi on hyvä. Ohimenevä vaihe.
Omat lapseni eivät nostaneet asiaa esille ja fiksuina ihmisinä kuuluvat myös omiin alansa akavalaisen liittoihin eikä mihinkää muuhun josta apua ei sitten saa.

Toimituksen poiminnat