Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Koiravero on epäoikeudenmukainen jäänne menneisyydestä

Koiravero säädettiin alun perin estämään vesikauhun leviäminen kaupungeissa. Nykyisen koiraverolain hallituksen esityksessä kuitenkin todetaan, että vesikauhun kadottua Suomesta on veron merkitys enää fiskaalinen. Tilanne koiraverolain säätämisen jälkeen on tältäkin osin muuttunut, kun kunnat yksitellen ovat luopuneet veron keräämisestä.

Tänä vuonna Helsingin kaupungin kokonaisverotulojen on arvioitu olevan 3,4 miljardia euroa. Koiraveron osuus tästä on 0,4 miljoonaa. Nopealla laskutoimituksella selviää, että koiraveron osuus kaupungin kokonaisverotuotosta on vain noin 0,01 prosentin luokkaa. Koiraveron lakkauttaminen ei vaikuttaisi kaupungin talouteen mitenkään.

Hyvä verojärjestelmä on tehokas, oikeudenmukainen ja yksinkertainen. Koiravero ei ole mitään näistä. Ensinnäkin veron kerääminen vaatii erillisen tietojärjestelmän ja koiranomistajien vuosittaisen laskuttamisen, mikä tekee siitä hallinnollisesti raskaan. Koiravero on myös epäoikeudenmukainen, sillä koirailmoituksen laiminlyönti ei johda seuraamuksiin. Viime vuonna koiraveron maksoikin vain reilut 7 000 koiranomistajaa, kun yhteensä koiria on arvioitu olevan kaupungissa yli 40 000. Tämä tarkoittaa, että veron suorittaa harvempi kuin joka viides koiranomistaja. Kaiken lisäksi koiravero on vastoin tavoitetta verojärjestelmämme yksinkertaistamisesta.

Koiraveroa on pidetty eräänlaisena haittaverona, jolla katetaan eläimistä kaupungille aiheutuvat kustannukset. Pelkästään haitoista puhuttaessa on kuitenkin unohdettu koirien merkitys kuntalaisten hyvinvoinnin kannalta. Koirat kannustavat ja suoranaisesti vaativat myös niiden omistajia liikkumaan. Lisäksi etenkin vanhemmalle väestölle ja monille yksinäisille koira on myös sosiaalisesti kaikki kaikessa. Näiden hyötyjen taloudellinen arvioiminen vaikeampaa, minkä takia ne on helppo sivuuttaa.

Toisin kuin yleisesti väitetään, koiraveron tuottoa ei ole korvamerkitty koiranomistajien palveluihin. Helsingin kaupungin koirapalvelut eivät ole verosta huolimatta erityisasemassa muihin "verottomiin" palveluihin nähden. Koirapalveluista päättäminen kuuluu kaupunginvaltuustolle siinä missä muistakin vapaa-ajan palveluista päättäminen.

Koiravero on luotu aikoinaan aivan toisenlaista yhteiskuntaa varten. Sille asetettu kansanterveydellinen tavoite saavutettiin jo vuosia sitten, mutta vero jäi elämään. Kun kunnat saivat vuonna 1991 oikeuden itsenäisesti päättää keräävätkö ne veroa vai eivät, on tilanne johtanut siihen, että enää vain Helsingissä ja Tampereella ihmisen parhaan ystävän omistamista verotetaan. Helsingin onkin korkea aika seurata muiden kuntien esimerkkiä ja luopua epäoikeudenmukaisesta koiraverosta. Toisin kuin venettä, koiraa kun ei voi rekisteröidä Viroon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vieläkö Helsinki verottaa koiria, verotus on tappiollista toimintaa kaupungille ja onko sillä rankkureita valvomassa verottomia koiria, joita omistaja ei ole kaupungille ilmoittanut ?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyllä kait Suomi luetaan rabiesalueeksi edelleenkin?

Käyttäjän OttoMeri kuva
Otto Meri

Edellisen kerran rabiesta on tavattu Suomessa ihmisessä 1920-luvulla ja eläimessä (lepakossa) 1980-luvulla. Koiraverolla ei ole ehkäisty rabiesta enää sataan vuoteen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toivottavasti tarttuisi susiimme, niin suojelua riittäis.

Toimituksen poiminnat