Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Terveyskeskusmaksun poisto oli virhe

Helsingin kaupungin yli neljän vuoden takainen päätös lakkauttaa terveyskeskusmaksu on osoittautunut kalliiksi virheeksi. Vielä vuonna 2011 terveyskeskusmaksulla katettiin nettomääräisesti yli 3 miljoonaa euroa terveydenhuollon kuluista, mutta vuodesta 2013 alkaen terveyskeskuskäynnit on rahoitettu pelkästään verovaroin.

Terveyskeskusmaksun poistoa perusteltiin tavoitteella kaventaa terveyseroja. Terveyskeskusmaksun toivottiin vaikuttavan etenkin helsinkiläisten miesten terveyseroihin. Mikään tutkimus tai muu selvitys ei kuitenkaan tuolloin eikä edelleenkään osoita, että terveyskeskusmaksun poistaminen vaikuttaisi terveyseroihin millään tavalla. Sen sijaan voidaan osoittaa, että päätös on maksanut helsinkiläisille veronmaksajille neljän vuoden aikana yli 10 miljoonaa euroa.

Tavoite terveyserojen kaventamisesta on hyvä ja tärkeä. Terveyseroihin ja niiden syntymiseen on syytä puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Vasta terveyskeskuksen ovilla ollaan auttamattomasti liian myöhässä. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet kuten lasten ja nuorten liikuntaan panostaminen ja riittävien sosiaalihuollon resurssien turvaaminen ovat terveydenedistämisessä ensisijaisessa asemassa.

Poliittisten tavoitteiden läpiviemisessä voi helposti sortua liialliseen sinisilmäisyyteen tai puhtaaseen naiiviuteen. Vastuullinen päätöksenteko tulee aina pohjata tutkittuun tietoon, ei olettamille, arvailuille tai uskomuksille. Tutkittu tietokin on usein epävarmaa, jolloin on syytä toimia harkiten.

Erityisen huolestuttavaa on ollut huomata, miten viime aikoina on laajasti yleistynyt ilmiö, jossa milloin mitäkin palvelua vaaditaan maksuttomaksi. Ikään kuin yhteiskunnan oikeudenmukaisuuden mittarina olisi sen tarjoamien maksuttomien palvelujen määrä. On täysin unohdettu, että viime kädessä maksuttomat palvelut rahoittaa aina tavallinen helsinkiläinen veronmaksaja.

 "Tuntuu siltä, että pääkaupungissa on niin paljon rahaa, että ranteita pakottaa", Heikki Autto (kok.) aikoinaan totesi. Puhtaasti ideologialle pohjautunut terveyskeskusmaksun poistaminen oli virhe, joka seuraavan valtuuston on korjattava. Tavoite kansanterveyden edistämisestä on ensiarvoisen tärkeä, mutta väärillä keinoilla ei hyviäkään tavoitteita toteuteta. Tämän takia Helsingin kaupungin terveyskeskusmaksu pitää ottaa takaisin käyttöön.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Oletko tosissasi sitä mieltä, että pallerot menevät huvikseen jonottamaan julkiseen terveydenhuoltoon, koska ensimmäisistä käynneistä ei peritä muodollista maksua. :'D

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Näin on kumma. Minä en ainakaan tykkää kuumehoureissani jonotella turhan takia kuutta tuntia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

En tiedä muista mutta aina kun mun mukula vinkuaa Hoploppiin, vien sen sen sijaan terveyskeskukseen. Tulee halvemmaksi.

Käyttäjän OttoMeri kuva
Otto Meri

Ei tässä ole kyse siitä mennäänkö terveyskeskukseen huvikseen vai ei. Tässä on kyse siitä, että saadusta palvelusta kuuluu maksaa. Vain sillä tavoin markkinatalous voi toimia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Terveyskeskusmaksuja ei ollut 80-luvulla. Neljän vuoden aikana yli 10 milj, siis vuodessa 2,5 milj. ei ole mikään suuri summa. Yksittäisen terveyskeskusmaksun vaikutuksesta terveyseroihin ei voi sanoa mitään, ennen kuin otetaan kaikki siihen vaikuttavat tekijät mukaan tarkasteluun.

Voihan tilanne johtua siitä, että siellä on joitakin muitakin tekijöitä, jotka estävät terveyserojen kaventumista ja niiden poistuttua terveyskeskusmaksun poistuminen kaventaa entisestään.

Onko meillä tutkimuksia joiden perusteella voidaan vetää noin mutkat suoriksi vetäviä johtopäätöksiä. Jos tehdään yli 40% työpanoksesta taksvärkkiä valtiolle, ja kunnille niin pitäisikö sillä jotain palvelujakin saada, kuten esimerkiksi "ilmaista" terveydenhuoltoa, vai poltetaanko se mielummin hallintoon ja johonkin Kokoomuksen hölmöilyihin valtion omaisuuden hoidossa?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Sen sijaan voidaan osoittaa, että päätös on maksanut helsinkiläisille veronmaksajille neljän vuoden aikana yli 10 miljoonaa euroa."

Että ihan kymmenen miljoonaa neljässä vuodessa. Ottaen huomioon, millaisiin turhakkeisiin Kokoomus on valmis lapioimaan rahaa moninkertaisesti, alkaa väkisinkin pohtia, onko kysymys siitä, että desimaalipilkun paikan merkitys ei mene jakeluun, vai siitä että ahdistus ei niinkään ole summista kiinni, vaan siitä että joku on kehdannut käyttää rahaa heikompaan ainekseen.

Käyttäjän OttoMeri kuva
Otto Meri

Minkälaisia turhakkeita tarkoitat Tomi? Sairaat ihmiset pitää hoitaa, mutta sillä peritäänkö terveyskeskusmaksua ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä kuten totesin. Terveyskeskusmaksun poiston ei ole voitu näyttää vaikuttaneen terveyseroihin tai kenenkään terveyskeskukseen pääsyyn millään tavoin.

Käyttäjän KalleVirtanen11 kuva
Kalle Virtanen

Oletkos poika tullut koskaan ajatelleeksi, että sua voisi kukaan koskaan vihata ? Ylimielisyydellä kun on tunnetusti huono ennuste.

Käyttäjän OttoMeri kuva
Otto Meri

Mua saa vapaasti vihata, mutta mikä tekstistäni tekee ylimielisen? Jos se että kannattaa markkinataloutta ja sitä että saadusta palvelusta kuuluu maksaa asiallinen korvaus on ylimielistä, niin sitten varmaan olen ylimielinen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No ei nyt tarvitse olla kauhean ihmeissään, kun katsoo millainen poliitikonalku näitäkin kommentteja laukoo.

Ihminen, joka ei tiedä sairastamisesta, köyhyydestä, eikä syrjäytymisestä mitään.

Niin ja yllättäen puolue on Kokoomus.

Miettikää nyt hyvät ihmiset siellä äänestyskopissa millaiselle puolueelle äänenne annatte.

Käyttäjän OttoMeri kuva
Otto Meri

Emme ole Petteri tavanneet, mutta tunnet ilahduttavan hyvin jo minut, taustani ja terveystietoni. Puolueeni on tosiaan kokoomus, mutta vain sen takia että uskon yksilön vastuuseen, vapauteen ja siihen että tiukka taloudenpito on myös köyhän ja sairastavan paras ystävä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"tiukka taloudenpito on myös köyhän ja sairastavan paras ystävä."

Kokoomuksesta puhuttaessa tuo on lähinnä vitsi.

Toimituksen poiminnat