Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Guggenheim kaatui - onko Helsinki nyt valmis?

Guggenheim teki palveluksen Helsingille, vaikkei moni sitä kiihdyksissään ehtinyt huomata. Se avasi hetkeksi keskustelun Helsingin vetovoimatekijöistä. Niistä syistä miksi ulkomaalaiset turistit valitsevat kaikista maailman kaupungeista juuri Helsingin vierailukohteekseen. Monet museon vastustajista vetosivat siihen, että meillä on jo riittävästi ulkomaalaisia vierailijoita houkuttelevia kohteita. Uusia vetovoimatekijöitä ei enää tarvita.

Tänään julkaistun tilaston mukaan Suomen matkailutase oli viime vuonna 2,2 miljardia euroa alijäämäinen. Suomalaiset käyttävät tämän verran enemmän rahaa ulkomailla, kuin ulkomaalaiset Suomessa. Iloinen asia on, että matkailuvienti on kasvanut jo useamman vuoden ajan. Toki samaan aikaan suomalaisten ulkomaanmatkailu on lisääntynyt. Seuraavaksi alijäämä pitää saada pienenemään. Helppoa se ei tule olemaan. 

Helsingin merkitys maahamme kohdistuvan matkailun kannalta on keskeinen. Matkailun lisääntyminen ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Maat ja kaupungit tarvitsevat markkinointia siinä missä saippuat ja vohvelitkin. Ja markkinoinnissa tarinat myyvät.

Mikä on Helsingin tarina? Ilman oman tarinamme tuntemista emme voi kertoa sitä muille. Pääkaupungit poikkeavat muista kaupungeista siinä, että ne ovat maidensa käyntikortteja. Pääkaupungin kuva mudostuu sen nähtävyyksistä, ihmisistä ja tunnelmasta. Guggenheim olisi varmasti muodostunut yhdeksi Helsingin keskeisimmistä nähtävyyksistä. Mutta muitakin vaihtoehtoja on.

Luonto, pitkät ja valoisat kesäyöt, historia Ruotsin ja Venäjän välissä sekä Darude, Sibelius ja Aalto. Tarinoita on monia, mutta ne pitää osata kertoa. Ateneum ja Kiasma ovat meistä monelle tuttuja, mutta valitettavasti ulkomaalaisille ne eivät sano mitään. Järnefelt, Edelfelt ja Gallen-Kallela ovat meille kultaakin kalliimpia, mutta jokaisella maalla on omat kansallistaiteilijansa. Sillä erotuksella, että Picasson ja Van Goghin tuntevat muutkin kuin espanjalaiset ja hollantilaiset.

Helsinki tarvitsee vetovoimakseen jotain ainutlaatuista. Tarinan jota muut eivät voi kertoa. Tarina on kokonaisuus, joka muodostuu pienistä paloista. Yllä on lueteltu paloista joitakin mahdollisia. Kaiken lähtökohtana on kuitenkin ymmärtää, ettei kotikaupunkimme ole tai edes koskaan tule olemaan valmis. Guggenheim kaatui, mutta entä jos Etelärantaan rakennettaisiin iso Muumitalo, jonka sisällä soisi Sandstorm ja jossa tarjoiltaisiin karjalanpiirakoita ja palanpainikkeeksi sahtia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Helsinki voisi profiloitua maailman homoimpana pääkaupunkina. Valmis brändikin siihen löytyisi.

Käyttäjän OttoMeri kuva
Otto Meri

Hyvä idea! Liberaalina ja suvaitsevana yhteiskuntana voisimmekin jatkossa panostaa siihen, että täällä on hyvä vierailla ja elää riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta tai mistään muustakaan henkilökohtaisesta ominaisuudesta tai asiasta.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

En tarkoittanut, että homous olisi vain hyväksytty asia Helsingissä vaan että se tuotaisiin näkyvästi esille. Silleen, että Helsinki todella erottuisi massasta.

Valtavia homopatsaita joka paikkaan. Homonäyttelyitä, homobaareja ja homotapahtumia. Kadunnimet voisi vaihtaa homouden huomioonottavaksi. Niin että kenellekään Helsingissä ei jäisi epäselväksi, että se on maailman homoin paikka.

Voin kuvitella, kun turistilta kysyisi mielipidettä Helsingistä: "It's gay. Really, really gay..." xD

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Helsinki tarvitsee vetovoimakseen jotain ainutlaatuista. Tarinan jota muut eivät voi kertoa".

Sellainen on jo valmiina, jos vain on ymmärrystä olla hävittämättä sitä. Se on Malmin lentokenttä. Jokseenkin ainoa sotaa edeltävän ajan funkiskauden lentokenttä, joka nykyiselläänkin kelpaisi maailmaperitökohteeksi. Siirretään sinne vielä nykyiset, kävijöiden kannalta piilossa olevat ilmailumuseot ja meillä on maailmanluokan nähtävyys.

Toinen hyvä kohde saadaan, jos nykyiset vähän aneemiset Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo yhdistetään ja täydennetään niiden väliin rakennettavalla uudisrakennuksella muotoilua ja arkkitehtuuria laajalti esitteleväksi keskukseksi. Sellaisella voisi olla myös näiden alojen vientiä edistävä vaikutus.

Toimituksen poiminnat