Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Onko kaupungin viheralueet valkoposkihanhia vai kaupunkilaisia varten?

  • Tuttu näky Helsingin puistoissa
    Tuttu näky Helsingin puistoissa

Valkoposkihanhien määrä Helsingissä on kasvanut räjähdysmäisesti. Viimeisen 10 vuoden aikana hanhien määrä on lähes nelinkertaistunut. Aiemmin pieni ja harmiton lintukanta on vallannut Helsingin viheralueet. Samalla kun lintujen määrä on lisääntynyt, niiden aiheuttamat haitat ovat kasvaneet. Yrityksistä huolimatta kantaa ei ole kyetty hallitsemaan.

Kaupungin viheralueet ovat suotuisa elinympäristö hanhille. Ilman luontaista vihollista edellytykset lisääntymiselle ja elämiselle kaupunkialueella ovat suotuisat. Kymmenessä vuodessa hanhien määrä Helsingissä ja Espoossa on yli kolminkertaistanut. Pääkaupungin puistoista onkin tullut hanhien temmellyskenttä. Samalla puistojen viihtyvyys meidän kaupunkilaisten näkökulmasta on merkittävästi vähentynyt. Hanhet ja niiden ulosteet eivät kannusta puistojen käyttämiseen niiden alkuperäiseen tarkoitukseen: kaupunkilaisten viihtymiseen.

Vuonna 2013 selvitettiin keinoja hanhien aiheuttamien haittojen vähentämiseen. Pääasiallisena keinona nähtiin hanhien häätäminen pois keskeisiltä viheralueilta. Lisäksi esitettiin esimerkiksi valokuvauskilpailun järjestämistä ja hanhiongelman haittojen lieventämistä luomalla niistä positiivista kuvaa markkinoinnin ja brändäyksen avulla. Näihin ja muihin erinomaisiin ehdotuksiin voit tutustua https://www.hel.fi/static/ymk/julkaisut/julkaisu-11-13.pdf

Selvityksestä huolimatta hanhien aiheuttamiin haittoihin ei ole kyetty puuttumaan. Esimerkiksi erilaiset siirrettävät aidat eivät ole onnistuneet estämään hanhien kulkua toivotulla tavalla. Päinvastoin hanhien määrä ja haitat tuntuvat lisääntyneen vuosi vuodelta. Ilman toimenpiteitä kehitys tulee jatkumaan entisen laisena. Tämän takia on korkea aika ryhtyä tehokkaisiin toimenpiteisiin valokuvauskilpailujen järjestämisen sijaan. Riistanhoidossa on huomattu, että yleensä ainut tehokas keino haittojen vähentämiseen on kannan vähentäminen kestävälle tasolle. Valkoposkihanhet eivät ole tästä poikkeus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä on kurjaa!
(Ja hanhetkin näyttävät joskus kurjilta ...)

Pekka Pylkkönen

Tässä on nyt vähän kotoutus epäonnistunut. Hanhet notkuvat kaupungilla ja ahdistelevat kantiksia. Työllisyysastekin on jäänyt hälyttävän alhaiseksi.

Jos kaupunki tarvitsee hanhiin erikoistuneita maahanmuuttokoordinaattoreita niin olen käytettävissä.

Onko "kannan harventaminen" muuten kieroilmaus tapaamiselle? Koska siinä mennään jo aika epäinhimillisyydenkin äärirajoille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"kieroilmaus tapaamiselle"

Kiero ilmaus ei ole yhdyssana!
Mutta miksi tapaamiselle pitäisi olla kovinkaan kieroa ilmausta?

Pekka Pylkkönen

Kas autocorrection olikin tehokkaalla tänään..

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ihmettelen miksi koiria ei käytetä niiden karkoitukseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Helsingin ulkopuolella ainakin nykyään vilisee kettuja kuin Vilkkilässä kissoja. Voisiko puistoihin saada kettukantaa aikaiseksi? Niillähän olisi hyvät apajat.

(Muuten, voisiko kannabiksen sauhuttelu häätää hanhia pois?)

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Viikissä käytetäänkin, mutta ei taida onnistua kaikilla alueilla...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Tämä on oleellinen ongelma. Helsingin yksi hyvä puoli on kesä ja se, että voi olla esim. Hesperian puistossa tai Kaivopuistossa nurtsilla.

Jotkut myös harjoittelevat kesäkauden ulkona. Nyt on mahdotonta tehdä esimerkiksi vaativaa liikesarja nurmikolla, kun koko ajan talloisi inhottavaan hanhen ulosteeseen. Kaunis ympäristö ja hyvä alusta on olemassa, mutta se on nyt näiden hanhien takia käyttökelvoton. Tämä on kansainvälisestikin noloa. Muuan kiinalainen mestari, joka on voittanut Kiinan mestaruuden, tulee elokuussa Helsinkiin pitämään kurssia puistoon, joka nyt sitten on saastan vallassa.

Valkopaskahanhi on arktinen laji, jonka kuuluisi lentää Jäämerelle pesimään. Kun ne eivät enää tee niin, syntyy uusi alalaji ja –laji, joka sitten aiheuttaa suurta pysyvää haittaa. Lajin syntyminen pitäisi estää ja hävittää ko hanhet Helsingistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jospa kyse onkin ilmaston muutoksesta, jossa Helsingin leveysaste arktisoituu ja nämä hanhet ovat ensimmäisiä airueita sille kehitykselle.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Ei oo..

Noi on laskettu aikoinaan korkeasaaresta vapauteen viikissä. Ajatuksena tuolloin oli että liittyvät luonnonvaraiseen parveen ja muuttavat niiden mukana. Näin kävikin, seuraavana vuonna linnut tosin eivät lentäneetkään kevät muutossa pääparven mukana pohjoiseen vaan jäivät Helsinkiin. Ja vetivät vielä mukanaan pääparvesta luonnonvaraisia lintuja mukanaan.

Ei tässä uutta lajia ole syntymässä. Paikallinen kanta on.

Ongelma ratkeasi helposti kun avaisi lajin metsästykselle..

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Helsingin kaupunki voisi hakea synergiaetua antamalla Itä-Euroopan vaeltaville romaneille erityisluvan popsia Helsingin valkoposkihanhet parempiin suihin. Ainakin hanhet häviäisivät alta aikayksikön. Romaneista en osaa sanoa. Ehkä söisivät kauppaamiaan pillereitä itse närästystä helpottamaan.

Asian vakava puoli. Ilmeisen ulostehaitan lisäksi parveilevat hanhet muodostavat merkittävän uhkan kevyelle liikenteelle. Hanhi on sen verran iso lintu, että sellaiseen törmääminen aiheuttaa pyöräilijän kaatumisen.

Lisäksi pesimäaikaan linnut ovat erityisen agressiivisia ja hätistävät varsinkin pienet lapset hyvinkin kovaäänisesti tiehensä.

Hanhet myös syrjäyttävät muut vesilinnut ml. kuikat omilta apajiltaan.

Melkoinen luontokokemus on joutua parisataapäisen hanhilauman keskelle, kun linnut pyrähtävät samanaikaisesti lentoon. Sellainen onnistuu vain Helsingissä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Voi, siinä missä muitakin hanhia. Hanhikantaa pitäisikin alkaa "hoitamaan" jos niistä on liikaa haittaa muille eläimille, ihmisille, luonnolle tai ilmaliikenteelle. Oppivatpahan kunnioittamaan ylempiä kädellisiä.

Sitä en tiedä, onko ärsytyskynnys ylittynyt noilta osin, koska hanhia on täällä päin pikemminkin liian vähän kuin liikaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sama ajatus minulla, hyvät paistithan niistä saisi. Parempaa kuin broileri. Kaupunki vois järjestää kansalaisjuhlat Martinpäivänä Suomi100x100 hanhenpaistia. Tai grillijuhlat kaivariin jo elokuussa.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Valkoposkihanhet, merimetsot ja osaltaan hylkeet kaipaisivat kaikki harvennusta.
En sittten tiedä onko ituhippien vai kenen näkemys, että kaksi vieraslajia saa lisääntyä pilvin pimein.
Hylkeet ja merimetsot aiheuttavat myös kohtuullisen ison haitan kalastuselinkeinolle.
Selvyyden vuoksi: olen luontoihminen ja haluan suojella luontoa.
Joskus harvennus on vain tarpeen kuten riistanhoidossakin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Valkohäntäpeurakin on haittaeläin ja Suomen luontoon kuulumaton. Siitä on haittaa niin metsän omistajille kuin liikenteelle. Sitäisi poistaa kokonaan Suomen metsistä tuo otus.

Harri Ikonen

Kyllä helsinkiläisten pitää jotain, eli tämäkin kestää. Onhan teillä niin vihertävä kaupungin johtoporras, että kateeksi käy. Ja toisekseen hanhien kasvatus etelä-eurooppalaisia varten on vain pieni korvaus siitä, että saamme olla eurooppalaisia.
Hanhet ammutaan siellä ruoaksi, joten olemme tärkeä linkki elintarvikeketjussaja eläinperäisen valkuaisen tuotannossa. Koettaa nyt vain kestää, ei tämä elo ikuista ole!

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Suosittelisin metsästämistä, mutta en tiedä miten fiksua on alkaa puistossa ammuskelemaan.
Usein noihin auttaa pieni jumalanpelon herättely. Tässä tapauksessa jumalan nimi on metsästyskivääri.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Vortex-kanuunalla saa elukat ajettua pois suhteellisen turvallisesti. Se lähettää munkkirinkilän muotoisen paineaallon, joka jää varmasti mieleen, mutta ei yleensä vahingoita kohdetta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei todellakaan voi puistoissa metsästää, ja helpompia konsteja olisi niiden kiinniottamiseksi.Ei kesyhanhejakaan ampumalla teurasteta.

Marko Parkkola

Haulikko on tällaiseen parempi. 12/70 haulikon tappoetäisyys on noin 30-40 metriä. Sen jälkeen se lähinnä kutittaa. Haulikkoa käytetään hanhi-, sorsa-, jänis- ja ties millä metsällä.

Mutta hoplofobia on kovaa erityisesti Helsingissä ja vihertävät eivät ymmärrä mitään luonnossa, joten tukehtukoot valkoposkihanhien ulosteisiin siellä-

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kyllä karhuja ja susiakin pitää suojella, kunhan pysyvät kehä 3:n ulkopuolella, sisäpuolella kuolo kyllä korjaa. Nauttikaa siitä luonnosta nyt kun luontoäiti sitä tarjoaa. tai rakentakaa tilalle uusi ostoskeskus parkkipaikka tms.

Käyttäjän teuvomast kuva
Teuvo Mast

Ansoilla ne pitää vähentää kuten city kanejakin ja kaippa puistot ovat alunperin ihmisille tehty terv tepivaari

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kuulema city-kanitkin vähenivät, kun huomattiin, että niiden liha on syötävää.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Veikkaan että kaupunkilaisia varten.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Eikös se jumala syötäväksi meille luonut kaikki muut eläimet?

Iltojen pimetessä...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Valkoposkihanhen korvausarvo valtiolle on 339 euroa, joten melkoinen hinta vajaa kaksikiloisesta heinää syövästä linnusta. Nämä puistoissa oleilevat linnut eivät ole luonnon villiä kantaa, vaan oppurtinistisesti kesyyntynyt populaatio.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllä valkopaskohanhien määrää pitäisi karsia voimakkaasti - ja ohjata pois uimarannoilta sekä muilta ihmisille tarkoitetuilta oleskelualueilta.

Toimituksen poiminnat