Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Johanneksen kentän surullinen kohtalo

  • Johanneksen kenttä 8.10.2017
    Johanneksen kenttä 8.10.2017

Sunnuntaisena iltapäivänä Johanneksen kentällä on hiljaista. Yksinäinen turisti hyppelee hiekkakentällä kuralätäköitä väistellen. Kentälle ilmestyneiden rakennusparakkien takia hyvän kuvan kirkosta saadakseen täytyy uskaltautua kastelemaan kenkänsä. Etualalla puiden alla oli vielä aamupäivällä yksinäinen auto parkkeerattuna. Kirkon puoleisessa päädyssä repaleiset jalkapallomaalit muistuttavat entisaikojen loistosta.

Johanneksen kenttä on hävettävän huonossa kunnossa. Ankeat rakennusparakit, valtavat kuralätäköt, puiden alle parkkeeratut autot ja rikkinäiset jalkapallomaalit ovat vallanneet kentän. Vuosien taistelun jälkeen tekonurmen rakentaminen esteettiin, sillä sen nähtiin pilaavan arvokkaan kulttuurimaiseman.

Viime vuonna Johanneksen kenttä siirrettiin vähin äänin liikuntavirastolta rakennusvirastolle. Näin ollen Johanneksen kenttä ei ole enää virallisesti liikuntakäytössä. Rakennusvirastolla on oikeus käyttää kenttää haluamallaan tavalla. Eilen otetusta kuvasta pystyy päättelemään, ettei kentän käyttötarkoitus ole enää ainakaan liikunnan edistäminen kantakaupungissa. 

Johanneksen kenttä ympäristöineen kuuluu valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen joukkoon. Kaupunkisuunnittelulautakunta on todennut kirkolle avautuvan helsinkiläisittäin ja valtakunnallisesti keskeinen näkymä lähestyttäessä kirkkoa keskustan suunnasta. Kuten yllä on käynyt ilmi, tätä kulttuurihistoriallisesti arvokas näkymä -korttia on pelattu aina silloin kun se on puoltanut omien tarkoitusperien toteutumista. Johdonmukaista Johanneksen kirkon ja sen ympäristön puolustamista ei ole harjoitettu.

Johanneksen kenttä oli pitkään yksi kantakaupungin tärkeimpiä liikunta- ja harrastuspaikkoja. Kesäisin pelattiin jalkapalloa ja pesäpalloa, talvisin luisteltiin ja pelattiin lätkää. Ja onhan kentällä treenannut lapsena myös muuan Mikael Forssell, josta tuli sittemmin yksi Suomen jalkapallohistorian tunnetuimpia pelaajia.

Kantakaupungin liikuntapalvelut tulevat kehittymään Tehtaanpuiston tekonurmen ja Jätkäsaaren liikuntapuiston rakentamisen myötä. Nämä hankkeet eivät kuitenkaan oikeuta Johanneksen kentän nykytilaa. Kaupunkiympäristötoimialan vastuulla on saattaa kentän alue siihen kuntoon, mitä sen valtakunnallinen merkittävyys edellyttää. Johanneksen kenttä ei saa olla enää kantakaupungin häpeätahra.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Kentän laidan Norssia kävin kahdeksan vuotta. Kentällä tullut pelattua jalkapalloa, pesäpalloa ja jääkiekkoa. Kun lukion lopulla sain ajokortin niin aina ajattelin, että milloin tuo kenttä saadaan hyötykäyttöön autojen parkkipaikaksi. Pysäköinti oli hankalaa alueella jo 60-luvulla.

Nyt 50 vuotta myöhemmin viedessäni vanhaa äitiäni lääkäriin Pikku-Roballe en saa autoa mihinkään parkkiin edelleenkään. Omat jalat ovat myös kehnot enkä yhtään nauti korttelitolkulla kävelystä.

Johanneksen kenttä oli vuosikymmenestä toiseen lähinnä tyhjänä. Tämän havaitsi aina ohiajaessa. Yksi koirankusettaja ehkä kentän laidalla ja nuoria norsseja tupakalla. Että sellainen ainutlaatuinen kulttuurimuisto tuo kenttä.

Käyttäjän OttoMeri kuva
Otto Meri

Pysäköinti kantakaupungin alueella on hankalaa. Osana ratkaisua olen esittänyt diplomaattiajoneuvoille varattujen pysäköintipaikkojen osittaista vapauttamista kaupunkilaisten käyttöön.

Tekonurmi olisi varmasti lisännyt Johanneksen kentän käyttöä liikuntaan. Hiekkakenttä on keväisin ja syksyisin usein kuran ja lätäköiden takia pelikelvoton.

Mitä taas kentän parkkipaikaksi muuttamiseen tulee, niin autoilun muutenkin vähetessä en olisi lisäämässä parkkipaikkojen määrää ainakaan näin merkittävästi. Sen sijaan miettisin edelleen tekonurmen rakentamista, mikä palvelisi laajasti eri liikunta- ja ulkoilukäyttäjiä.

Juha Hämäläinen

Autoilu ei ole mihinkään vähenemässä vaan sitä yritetään pakkotoimin vähentää. Tämä on monen kohdalla Hesassa johtanut siihen, ettei kaupunkiin keskustaan edes viitsi tulla. Se on liian hankalaa julkisilla ja sään armoilla, lisäksi kantaen aina kaiken mukana.

Kuulun hesalaisiin, jotka käyvät enemmän ulkomaiden pääkaupungeissa kuin kotikaupunkinsa keskustassa. Se kertoo tilanteesta paljon.

Johanneksen kenttä toki voi olla parempi nurmen peitossa kunhan nurmi hoidetaan hyvin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyseessä on historiallisesti merkittävä muistomerkki. Se oli nimittäin aikoinaan rippikirkkoni!

Toimituksen poiminnat