Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Kysymys apulaispormestari Sinnemäelle tietöiden aiheuttamista ongelmista

"Mihin toimiin Helsinki aikoo ryhtyä vähentääkseen jatkuvista tietöistä aiheutuvia ongelmia?"

Tämän kysymyksen esitin tänään Helsingin kaupunginvaltuuston kyselytunnilla apulaispormestari Sinnemäellä. Viimeksi tällä viikolla olemme saaneet lukea Helsingin Sanomista Mannerheimintien ruuhkien jatkumisesta. Helsingin seudun liikenne –kuntayhtymän toteuttamat pysäkki- ja kiskosaneeraustyöt ovat vähentäneet kaistoja ja johtaneet jo ennestään ruuhkaisen päätiemme pahentuneisiin ongelmiin. Eikä tietöiden aiheuttamat ongelmat ole vain lehtien palstoilla, vaan koskettavat konkreettisesti päivittäin lukuisia helsinkiläisiä työmatkaajia.

Mannerheimintien lisäksi Mechelininkadun katutyöt ovat piinanneet helsinkiläisiä jo viime vuodesta lähtien. Mechelininkadun tietöiden johdosta liikennettä on kanavoitunut läheiselle Merikannontielle. Tämä vähälle liikennemäärälle suunniteltu rantaraitti ei ole kyennyt vastaanottamaan sinne siirtynyttä liikennettä, minkä johdosta on syntynyt useita vaarallisia tilanteita. Merikannontien muuttaminen kesällä yksisuuntaiseksi vähensi liikennettä, mutta väliaikaisesti ratkaisusta luovuttiin muutama viikko sitten.

Nykyisten pitkäkestoisten järjestelyjen sijaan tietyöt voisi toteuttaa 24/7 mallilla. Tällöin tietöiden kesto lyhenisi merkittävästi nykyisestä. Luonnollisesti projektien kustannukset nousisivat, mutta nykyinen malli ruuhkineen ja matka-ajan pidentymisenään on myös merkittävä kustannustekijä. Ruuhkissa seisominen vie merkittävästi aikaa ja on näin ollen pois tehokkaasta työajasta. Ruuhkat aiheuttavat myös merkittävästi ilmansaasteita ja laskevat kaupungin ilmanlaatua. Erityisesti tietöiden aiheuttamat haitat ovat korostuneet tänä kesänä, kun useammalla kantakaupungin päätiellä on tehty urakoita samaan aikaan.

Tietöiden aiheuttamiin ongelmiin puuttumisesta on puhuttu jo pitkään, mutta konkreettiset toimenpiteet ovat jääneet puuttumaan. Helsinkiläisten kärsivällisyys alkaa olla koetuksella jatkuvista tietöistä aiheutuvien ruuhkien ja matka-ajan pidentymisen vuoksi. Kaupungin on vihdoin otettava tietöiden aiheuttamat ongelmat tosissaan ja ryhdyttävä ongelmien ratkaisemiseen.

 

Otto Meri
kaupunginvaltuutettu (kok)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän OttoMeri kuva
Otto Meri

Apulaispormestarin pitkän vastauksen voinee tiviistä siten, että ongelmaan ryhdytään puuttumaan. Mechelininkadun tietyöt viivästyivät useiden valitusten takia, minkä takia se aloitettiin samoihin aikoihin Mannerheimintien urakan kanssa. Tämä on johtanut kahden tärkeän etelä-pohjoinen suuntaisen pääväylän samanaikaiseen ruuhkautumiseen.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Pelkän kysymisen sijaan voi esittää myös ratkaisuja, joihin 24/7 mallia en laske - ei hanketta nopeuta yhtään se, että lapioon nojaillaan kellon ympäri.

Tietyöt nopeammin pakettiin haittamaksuilla:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226798-t...

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Eräs puolituttu koneurakoitsija sanoi että kaupunkien ongelma on se että tuntihinnan pitää olla helvetin halpa mutta tunteja saa sitten käyttää aivan perhanasti. Ja niitä on pakko käyttää auton seisottamiseen koska ajotunteja niillä tuntitaksoilla ei kata.

Jos kokeilisi toisin päin. Maksaisi tehokkaista tunneista reilusti?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mitä mieltä pormestari Vapaavuori on tietöistä?

Mihin tulokseen kunnanvaltuusto tuli kun päätös tehtiin edm?
Entä edel.kauden päättäjät?

Kuten kapungeissa,kunnissa ja eduskunnassakin päätökset tekee enemmistö.
Ei yksittäinen puolue.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset