Onko Halla-ahon uhkaus erottaa kannattajakorttien allekirjoittajat lainmukainen?

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on uhannut erottaa kaikki Sinisen tulevaisuus -yhdistyksen kannattajakorttien allekirjoittajat puolueestaan. Halla-aho totesi, että "meillä on hyvin painavat perusteet tulkita sellainen (kannattajakorttien allekirjoittaminen) puoluetta vahingoittavaksi toiminnaksi". Onko toisen yhdistyksen puolueeksi rekisteröimistä koskevan kannattajakortin allekirjoittaminen kuitenkaan lainmukainen peruste erottaa puolueesta?

Puolueiden toimintaan sovelletaan yhdistyslakia. Yhdistyslain mukaan yhdistys voi erottaa jäsenen säännöissä mainitulla erottamisperusteella. Säännöistä huolimatta yhdistyksellä on kuitenkin aina oikeus erottaa jäsen, jos tämä on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä. Yhdistyslain hallituksen esityksessä todetaan, että yhdistyksen vahingoittaminen vaatii yleensä voimakkaampaa yhdistyksen vastaista menettelyä kuin sen toiminnan vaikeuttaminen. Tällä turvataan mahdollisuus yhdistyksen sisäisen opposition olemassaoloon, vaikka se vaikeuttaisikin yhdistyksen toimintaa. Sen sijaan yhdistyksen vahingoittamisesta saattaa olla kysymys, jos jäsen liittyy ja ryhtyy aktiivisesti toimimaan jossain toisessa järjestössä, jonka tarkoitusperät ovat selvästi yhdistyksen vastaisia. Hallituksen esityksen perusteella pelkkä toisen yhdistyksen kannattajakortin allekirjoittaminen ei oikeuta yhdistyksestä erottamiseen.

Toisekseen tulee arvioida Perussuomalaisten sääntöjen mukaisia erottamisperusteita. Sääntöjen 7 § koskee jäsenen erottamista. Sääntöjen mukaan puoluehallitus voi päätöksellään erottaa puolueen jäsenen, jos tämä on menettelyllään puolueessa tai sen ulkopuolella vahingoittanut puoluetta. Perussuomalaisten säännöissä mainittu erottamisperuste poikkeaa siis siinä määrin yhdistyslain mukaisesta, ettei siinä edellytetä puolueen huomattavaa vahingoittamista. Pelkkä vahingoittaminen riittää erottamisperusteeksi.

Mikä tahansa vahingoittaminen ei kuitenkaan voi toimia erottamisperusteena. Yhdistystoiminnan henkeen kuuluu, että puoluetta voi kritisoida suoraan tai välillisesti ilman pelkoa joutua puolueesta erotetuksi. On vaikea nähdä mitä on se vahinko, jota Perussuomalaisille aiheutuu Sinisen Tulevaisuuden kannattajakortin allekirjoittamisesta. Kannattajakorttien keräämisessa kun on vasta kyse yhdistyksen muuttamisesta puolueeksi. Se on eri asia kuin puolueen toimintaan osallistuminen tai sen taloudellinen tukeminen. 

Huomion arvoista on myös se, että Perussuomalaisten säännöissä yhtenä erottamisperusteena on jäsenyys jossain toisessa puolueessa. Tätä on mahdollista tulkita niin, että erottamiskynnys ylittyy vasta varsinaisen jäsenyyden muodossa. Tällöin pelkkä kannattajakortin allekirjoittaminen ei olisi niin aktiivista toisen puolueen toimintaan osallistumista, että se oikeuttaisi Perussuomalaisista erottamiseen.

Yhdistyksen jäsenyydestä erottaminen ei myöskään saa olla vastoin jäsenten yhdenvertaisuutta. Tämän vuoksi on merkitystä sillä, että perussuomalaissa erottamiskynnys on tavallisesti ollut hyvin korkealla. Edes jäsenen syyllistyminen rikokseen ei ole johtanut erottamiseen. Tämän käytännön valossa siis pelkkä kannattajakortin allekirjoittamisen katsominen puoluetta vahingoittavaksi olisi ilmeisen kohtuutonta.

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että pelkkä toisen yhdistyksen kannattajakortin allekirjoittaminen ei vahingoita Perussuomalaisia siinä määrin, että se oikeuttaisi puolueesta erottamiseen. Ylipäänsä on epäselvää, aiheuttaako kannattajakortin allekirjoittaminen puolueelle mitään lainmukaista vahinkoa. Vasta liittyminen ja toimiminen toisessa puolueessa on katsottu sellaiseksi toiminnaksi, jonka perusteella puolueesta voidaan erottaa. Näin ollen Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon on nieltävä kiukkunsa ja hyväksyttävä, että puolueessa on jatkossakin Sinisen tulevaisuuden kannattajakorttien allekirjoittajia.

OttoMeri
Kokoomus Helsinki

Helsinkiläinen asianajaja, varatuomari ja oikeustieteen tohtori. Kaupunginvaltuutettu ja kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu