Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Poliitikon pitää elää niin kuin opettaa

Olen päättänyt lahjoittaa tämän päiväisen Helsingin kaupunginvaltuuston kokouspalkkioni hyväntekeväisyyteen. En tee sitä sen takia, että se tekisi minusta muita paremman ihmisen. Teen sen siksi, etten ole ansainnut tämän kertaista palkkiota. Lähden kaikessa poliittisessa toiminnassani siitä, että julkisia varoja pitää käyttää vastuullisesti.

Kaupunginvaltuuston kokous kesti alle 7 minuuttia. Moni on kysynyt miksi näin lyhyt kokous piti ylipäänsä järjestää? Syynä oli kaupungin talousarvioneuvottelut. Ennen valtuuston kokousta jokaisella ryhmällä oli palaveri, jossa käytiin lävitse neuvottelujen tilannetta ja ryhmien tavoitteita. Ilmeisesti ajateltiin, etteivät valtuutetut tulisi ryhmäkokouksiin ilman taloudellista porkkanaa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jollei kaupungin budjetista päättäminen kiinnosta ilman muodollisesta kokouksesta saatavaa palkkiota, on hakeutunut väärään paikkaan.

Voisin myös jättää palkkion nostamatta. Se kuitenkin tarkoittaisi, että kaupungin tase kasvaisi entisestään. Helsingin talous on jo nyt niin vahvalla perustalla, että pormestari Vapaavuori on perustellusti esittänyt kunnallisveron laskemista. Uskon, että ihmiset tietävät kaupunkia paremmin mihin tulonsa haluavat käyttää. Kun kaupungilla on liikaa rahaa, sitä aletaan käyttää miten sattuu. Tämän vuoksi haluan lahjoittaa kokouspalkkioni jollekin sitä todella tarvitsevalle.

En halua vaatia muita Helsingin kaupunginvaltuutettuja toimimaan valitsemallani tavalla. Tiedän, että joillekin luottamustehtävistä saatavat palkkiot ovat toimeentulon kannalta välttämättömiä. Toki oletan valtuutettu Muttilaisen ja Peltokorven lahjoittavan palkkionsa, sillä he esittivät puheenvuoroissaan julkisesti ihmettelynsä kokouksen järjestämisestä.

Nyt kuitenkin pitäisi vielä päättää, mihin rahat ohjataan. Kenelle ja mihin tarkoitukseen palkkio olisi järkevintä käyttää? Veteraanit, vähävaraiset lapset ja nuoret sekä uhanalaiset eläinlajien suojelu tulivat itselleni ensimmäisinä mieleen, mutta se voi olla myös jokin muu kohde. Olenkin päättänyt, että lahjoitan varat parhaimmat perustelut saavaan tarkoitukseen. Siihen tarvitsen Sinun apuasi. Kuka kaipaa kipeimmin pientä taloudellista apua?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Montako kaupunginvaltuutettua Helsingissä on? Mietin vain, että mahtaako tälle palstalle huomenna muita kirjoituksia mahtuakaan kuin valtuutettujen kertomuksia siitä, mihin hyviin tarkoituksiin he kokouspalkkionsa lahjoittavat.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Kuules Janne, jos tästä tulee muoti-ilmiö, siitä saattaa joskus jopa olla jotain todellistakin hyötyä. Anna heidän nyt kiilloittaa omaa kuvaansa, koskaan kun ei tiedä mitä siitä voi seurata. Tästä tuskin seuraa mitään niin karmeaa kuin hallitusten tempauksista.

Btw, miksi sinun blogissasi olet estänyt kommentoinnin? Tuohon sinun viimeisimpään tekstiisi (http://jannekejo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245019-g...) minulla ei olisi ollut kuin parhaimmillaan rakentavaa sanottavaa, huonoimmillaan hyväksyvää. Se on ihan hyvä kirjoitus.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kiva kuulla, että pidit uusimmasta kirjoituksestani.

Blogini kommentoinnin estämistä puitiin mm. tässä keskustelussa:

http://artoartovihavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244220-banaamisen-syvaanalyysi#comment-3667242

Käyttäjän OttoMeri kuva
Otto Meri

Helsingissä on 85 kaupunginvaltuutettua. Näin kun päivä lähestyy loppuaan vaikuttaa siltä, ettei lisäkseni ole tullut yhtään toista kirjoitusta! Huolesi osoittautui tälle kertaa siis aiheettomaksi.

Maria Ahola

Jos itse olisin tekemässä lahjoitusta, tekisin sen ”Jouluveljelle”, joka auttaa todella vaihtelevasti sekä lapsiperheitä, vanhuksia kuin muitakin apua tarvitsevia. Jo pitkään olen Facebookissa hänen toimintaansa seurannut, ja hänen kauttaan lahjoitus tavoittaisi varmasti apua tarvitsevan.

https://brotherchristmas.fi

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olipa hölmön hölmö kirjoitus.

Käyttäjän OttoMeri kuva
Otto Meri

Ellei jopa hölmöistä hölmöin?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Fariseuksen puhetta sillä se köyhän lesken piilossa antama ropo on kuitenkin arvokkaampi, koska hän antaa paljon vähästään ja Otto Meri vähän paljostaan.

Käyttäjän jannehalinen kuva
Janne Hälinen

Kyllä se avun saajan kannalta on merkittävämpää, paljonko hän saa. Saajalle euro on euro lähteestä riippumatta.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Et ilmeisesti ymmärtänyt pointtia... Jeesus oli vasemmistolainen ja hän taisi puhua myös tyhjistä tynnyreistä ja itsesä ylentämisestä yms...
Taisi olla ensimmäinen kerta, kun käytän Raamattua lyömäaseena, mutta sopii tähän yhteyteen.

Juha Hämäläinen

Minä tarttisin tasohöylään terät ja hiomakoneisiin uudet laikat ja paperia, jotta voisin tehdä lisää hyvää!

http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237276...

Käyttäjän CarlGrandell kuva
Carl Grandell

7-minuutin palavereita 385€ palkkiolla (laskennallisesti 3300 € tuntipalkalla) on väkevä kannustin tehottomiin pätkä-palavereihin, jotka hoituisi tehokkaammin vaikka lennosta sähköisesti.

Nykyinen palkitsemismalli näyttää lähinnä tehottoman työskentelytavan ja moraalikadon (moral hazard) malliesimerkiltä.

Luottamustehtävään hakeutuneelta kaupunginvaltuutetulta voisi hyvin edellyttää läsnäoloa kokouksissa, kiinteää vuositason kokouspalkkiota vastaan. Säästyneet varat tuottavampaan käyttöön vaikkapa opettajille, lasten harrastustoimintaan, hoitajille ja kenttäpoliiseille.

linkki:

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN TALOUDELLISET ETUUDET
Kaupunginvaltuuston hyväksymä 17.5.2017
https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunginval...

Käyttäjän OttoMeri kuva
Otto Meri

Hei! Eilinen kokous oli tosiaan poikkeuksellisen lyhyt. Tänä syksynä useampi kokous on kestänyt yli 4 tuntia. Pisimmillään olemme istuneet yli puolen yön. Normaalisti näin lyhyitä kokouksia ei siis ole. Toisekseen sähköisen palaverin järjestäminen ei ole kuntalain mukaan mahdollista. Uskon, ettei jatkossa näin lyhyitä kokouksia enää järjestetä.

Toimituksen poiminnat