Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Lainopillinen arvio henkilön kuljettamisesta auton tavaratilassa

Tänään on uutisoitu Timo Soinin (sin) valtiosihteerin Samuli Virtasen poistuneen kesäkuussa pääministeri Sipilän (kesk) virka-asunnolta Kesärannasta henkilöauton tavaratilassa. Uutisointi lähti liikkeelle kansanedustaja Tiina Elovaaran blogikirjoituksesta, jossa hän myöntää Virtasen käyneen perussuomalaisten puoluekokousviikonloppuna Kesärannassa. Lisäksi Elovaara toteaa että "Peräkontissa saa matkustaa, jos katsoo sen parhaaksi vaihtoehdoksi tilanteen huomioon ottaen".

Mutta mitä lainsäädäntö sanoo henkilön kuljettamisesta henkilöauton takakontissa? Aamulehden uutisen perusteella kyseessä on ollut farmarimallinen henkilöauto, millä on merkitystä tapauksen oikeudellisen arvioinnin kannalta.

Ensinnäkin tulee arvioida saako henkilöauton takakontissa ylipäänsä kuljettaa ihmistä ja toisekseen sitä, oliko käsillä sen laatuinen olosuhde, joka olisi oikeuttanut muutoin mahdollisesti lainvastaisen teon. Lopuksi arvioin vielä oikeudellista seuraamusta, joka seuraa henkilökuljetuksesta annetun säännöksen vastaisesta toiminnasta.

Ajoneuvolaissa säädetään tieliikennelaissa tarkoitetulla tiellä ja muualla käytettävien ajoneuvojen teknisistä vaatimuksista. Laissa myös määritellään mikä on auto. Auto on henkilöiden tai tavaran kuljetukseen taikka määrättyyn erikoistehtävään valmistettu moottorikäyttöinen ajoneuvo, jossa on vähintään neljä pyörää tai telat ja jonka suurin rakenteellinen nopeus on suurempi kuin 25 km/h. Ajoneuvolaissa ei kuitenkaan tarkemmin määritellä, miten henkilöitä saa autolla kuljettaa.

Asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä sen sijaan sääntelee tarkemmin henkilöiden kuljettamista ajoneuvoissa. Asetuksen mukaan autossa saa kuljettajan lisäksi olla enintään rekisteriin merkityn istumapaikkaluvun mukainen määrä matkustajia. Kuljettajan ja matkustajien tulee käyttää istuma- tai seisomapaikkoja, jotka täyttävät niitä koskevat vaatimukset.

Näin ollen vaikuttaa siltä, että Virtasen kuljettaminen farmarimallisen henkilöauton takakontissa on ollut vastoin ajoneuvolain nojalla annettua asetusta ajoneuvojen käytöstä tiellä. Olen lähtenyt siitä oletuksesta, että tavaratilassa ei ole ollut asetuksen mukaista vaatimukset täyttävää istumapaikkaa. Yleisen kokemuksen perusteella farmariautojen takatilassa tällaisia on vain harvoin.

Tapauksen oikeudellisen arvioinnin kannalta on myös huomioitava, että Kesäranta on yksityisalue eikä näin ollen tieliikennelaissa määritelty tie tai ajorata. Näin ollen siis vasta kun farmariauto on poistunut Kesärannan alueelta, Virtasen kuljettaminen auton tavaratilassa on muodostunut lainsäädännön vastaiseksi.

On myös syytä pohtia sitä mahdollisuutta, että käsillä ollut olosuhde olisi oikeuttanut muutoin lainsäädännön vastaisen toiminnan. Aamulehden saamien tietojen mukaan syynä takatilassa kuljettamiseen oli se, että Virtasen vierailu haluttiin pitää medialta salassa. Kesärannan portilla epäiltiin olevan toimittajia, minkä vuoksi päätettiin turvautua tähän poikkeukselliseen kuljetusmuotoon. Lainsäädäntö ei tunnista medialta piileskelyä sellaiseksi tilanteeksi, joka oikeuttaisi toimimaan vastoin ajoneuvolainsäädäntöä. Näin ollen teon oikeudenvastaisuuden poistanutta olosuhdetta ei ole ollut käsillä.

Mitä asetuksen vastaisesta takakontissa kuljettamisesta sitten seuraa? Asetuksessa ajoneuvojen käytöstä tiellä todetaan, että asetuksen rikkomisesta tuomiotaan rangaistukseen niin kuin tieliikennelaissa säädetään. Tieliikennelaissa säädetään, että liikennerikkomuksesta on tuomittava se, joka rikkoo tieliikennelakia tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä. Näin ollen henkilön kuljettamisesta takakontissa tulee tuomita liikennerikkomuksesta sakkoon tai rikesakkoon.

Rikesakkolaissa määrätään, että ajoneuvon henkilökuljetusta koskevan säännöksen rikkomisesta määrätään kuljettajalle 100 euron rikesakko. Näin ollen rikkomuksesta tulee tuomita ajoneuvon kuljettaja. Virtanen ei siis itse ole syyllistynyt henkilökuljetuksesta annetun säännöksen vastaiseen toimintaan. Mutta kuka Virtasta oikein mahtoi kuljettaa, jos ylipäänsä kukaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Näin ollen vaikuttaa siltä, että Virtasen kuljettaminen farmarimallisen henkilöauton takakontissa on ollut vastoin ajoneuvolain nojalla annettua asetusta ajoneuvojen käytöstä tiellä."

Tuota minäkin arvelin, ja myös niin että valtiosihteeri Virtanen on mennyt takakonttiin vapaaehtoisesti. Paikalla olleet kuvaajat etsinevät mahdollista tunnistettavaa kuvaa kuljettajasta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Mutta emmehän voi tietää onko valtiosihteeri talosta lähtiessään mennyt kyseisen auton takakonttiin vapaaehtoisesti. Ainahan on olemassa mahdollisuus, että hänet olisi siihen pakotettu. Vaikkapa talon isännän tai hänen turvamiestensä toimesta. Siinä tapauksessa olisi syytä selvittää samoin tein onko tilanteeseen liittynyt laiton uhkaus. Varmuuden vuoksi.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

No voi v---, eikö ole parempaa tekemistä, kuin pahkailla, että mitä oli jonkun auton tavaratilassa.

"Ainahan on mahdollisuus, että on pakotettu ...."
Juu, tiedän, että lehmä tuolla niityllä on valkea, mutta aina on mahdollisuus, että se puoli lehmästä, jota en näe, onkin musta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Hevosmiehiltä kuulin että kuskina olisi ollut Arvo P.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Burka olisi ajanut saman asian sukupuolineutraalisti ja laillisesti:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Burka
Oletin, että Virtanen olisi käyttänyt burkasta huolimatta turvavyötä.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Sukupuolineutraalisti, laillisesti, ja asiaankuuluvan tunnustuksellisen poliittisen korrektiudenkin huomioon ottaen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Johan sait pätöasiasta pitkän jutun kirjoitetuksi. Vallan karmean oleellinen asia koko tarinassa ?

"Asetuksessa ajoneuvojen käytöstä tiellä todetaan, että asetuksen rikkomisesta tuomiotaan rangaistukseen niin kuin tieliikennelaissa säädetään."

Oliko sinulla tietoa että tiellä etes ajettiin?

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Kuinka monelta valmistajalta löytyy henkilöauto (tila-auto), jossa "peräkontissa" on kaksi istuinta ja auto rekisteröity seitsemälle hengelle?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Monella valmistajalla. Meillä oli Toyota verso, jonne mahtui koko perhe ja joku ylimääräinenkin. Myytiin isolapsiselle perheelle, kun enää ei ollut tarvetta niin moneen paikkaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mun edellinen Volvo V70 oli tuollainen mutta siinä oli painorajoitus 40 kg/henkilö. Ne penkit lasketui selkänojasta. Paljonko valtiosihteeri mahtaa painaa?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Silmämäärin n. 80 kg. Eli jos valtiosihteeri olisi istunut kahdella istuimella yhtäaikaa, kaikki olisi mennyt Volvon painorajojen puitteissa?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #37

Eipä tuo olisi ensimmäinen kerta kun sihteeri istuu kahdella pallilla. Vai?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Peugeot'lta, Citroenilta, Renault'lta, Toyotalta, Opelilta, Mazdalta, Cryslerilta nyt ainakin. Monelta useampia malleja.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Auton kuljettajalla oikeus säälittävissä tapauksissa ottaa tien varrelta kuljetettaviksi matkustajia auton tavaratilaan edellyttäen, että kuljetus voi tapahtua turvallisesti.
Nyt siis täytyy vain pohtia sitä, onko tapaus ollut riittävän säälittävä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kerro se lakipykälä, johon väittämäsi perustuu.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #33
Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Laki eläinten kuljetuksesta :

””11 §

Kuljetus henkilöauton tavaratilassa

Eläimiä ei saa kaloja, matelijoita, sammakkoeläimiä ja selkärangattomia eläimiä lukuun ottamatta kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa. Eläinten kuljettaminen on kuitenkin sallittua sellaisessa henkilöauton tavaratilassa, joka on riittävän suuri kuljetettavalle eläimelle ja josta on riittävän avoin yhteys auton matkustajatiloihin eikä eläimelle aiheudu kuljetuksesta tarpeetonta kärsimystä. ””

Hieman siis lakia soveltaen meni ihan hyvin, tuo sih -
teerin kuljettaminen.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Blogisti yrittää juristina esittaa asian laillisuuden näkökulmasta. Asian traaginen ja kansanvallan kannalta valitettava puoli on kysymys:" missä on moraali".
Sokea Lyytikin näkee savuverhon taakse ja paljastuneen vehkeilyn. Kiitos Lauri Nurmelle. Onneksi meillä on vielä tutkivia journalisteja.
Pieni valo tuikkii tässä pimenevässä Suomen politiikan"maalaismaisemassa."

Käyttäjän OttoMeri kuva
Otto Meri

Kirjoituksessa otin ainoastaan kantaa mahdolliseen valtiosihteeri Virtasen kuljettamiseen auton takakontissa. Asian taustalla olevaan poliittiseen tilanteeseen en ota kirjoituksessa kantaa.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Parodia on mahdotonta. Juristeria tekee sen itse.

Käyttäjän OttoMeri kuva
Otto Meri Vastaus kommenttiin #13

Oletko eri mieltä asian oikeudellisesta arviosta?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #19

Varmaan painovirhe. Pitänee olla "oikeudellisesta arvosta".

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Millaista vehkeilyä katsot tapahtuneen? Eikö Perussuomalaiset puolueen eduskuntaryhmä hajonnutkaan? Onko Sininen tulevaisuus vain pelkkä savuverho ja ministeriryhmä toimii edelleen Perussuomalaiset rp:ssä?

Tuota kutsuisin vehkeilyksi. Jos kaikki on mennyt niin kuin on tiedossa ja Siniset on oikeasti puolueeksi rekisteröitymässä, vehkeilyväitteellesi pitäisi löytyä jotain muutakin kuin pelkästään kovia sanoja ja pahaa puhetta.

Kari Aaltonen

kuvaa hyvin tämän hallituksen ajatuksen juoksua, lait on määrätty kansaa varten eikä hallituksen jäsenille.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämä on taas hyvä esimerkki, miten niitä oikeita merkittäviä poliitiisia kysymyksiä saadaan painettua taka-alalle.

Yksi hörhö peräkontissa, on minusta huvittavaa, ei niin vakava asia.

Tästä asiasta voi jauhaa, vaikka maailman tappiin asti, mutta mikään ei muutu, hallitus se nauraa kulman takana partaansa, ja muutamat kauhean huolissaan olevat polkevat jalkaansa.

Arvatkaa kumpi voitti? :)

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

On kyllä sellaista juristin epäolennaiseen asiaan tarttumista ja pyörittelyä että ei hyvää päivää.

Oleellista tässä on se, että pääministeri tiesi, toisin kuin on eduskunnassa väittänyt, että tällainen uuvattiporukka persuista irtoaa ja on käytettävissä hallitustyötä jatkamaan.

Sen jälkeen kaikki neuvottelut, arvopohjat ja eronpyynnöt ovat olleet pelkkää ala-arvoista kesäteatteria.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eetu, kerrot oleellisesta, joka on täytynyt olla pääministerin tiedossa jo viikkoja aiemmin. Ei mitenkään ole uskottavaa, että vain yksi hallituspuolue eli kokoomus olisi tehnyt omassa piirissään päätöksen olla mukana hallituksessa (kuten Orpo on kertonut lehtitietojen mukaan), jossa PS puoluetta johtaa Halla-aho. Tuo olis poliittisesti arvioituna ennen kuulumatonta suhmurointia vain yhden hallituspuolueen taholta. Tuota tuskin uskoo erkkikään todeksi.

Bloginkirjoittaja Meri on ottanut kirjoituksensa pohjaksi täysin epäoleellisen seikan tapahtumien kokonaisuudesta. Toisaalta olisin itse odottanut medioiden kysyvän myös ministeri Orpolta, onko hän käynyt keskusteluja pääministerin kanssa oman puolueensa tekemästä päätöksestä ko. tilanteessa, joka toteutui.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Pohjoismaissa saadaan tikusta asia.
Etelä-Europpa elää aivan toisenlaisessa maailmassa ja me pedanttina maksamme viulut.
Uskomatonta!

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Niinpä, vaadin että osallistumme myös sellojen ja fagottien aiheuttamiin kulueriin. Voisimme myös nostaa tikkuasian Pohjoismaiden neuvoston harkintaosaston kulunvalvontaraporttiin. Politiikan siirtyminen rinnakkaismaailmoihin ja erityisesti veroparatiiseihin on ollut nouseva trendi varsinkin ns. populistivaltioissa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Jos ajoneuvossa on turvavyöt, silloin niitä on käytettävä..

Jos kyseessä on alle 15v kyydittävä, kuski vastaa ja maksaa myös sakon.
Muutoin kyydittävä itse on vastuussa käytöstä.
Kuljettaja voi kyllä kieltäytyä ajamasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Se mikä tässä asiassa on oleellista ei liity siihen onko takakontissa matkustaminen laillista tai rikollista, tai mikä on rikoksen rangaistavuus tai onko syyllinen kuski tai matkustaja tai molemmat.

Olellista tässä on se miksi valtiosihteeri piilottelee ja miksi lehdistö ei saanut bongata valtiosihteeriä.

Oleellista on myös se oliko valtiosihteerin oleskelussa kesärannassa jotain salattavaa ja oliko tähän salausopereetioon sekaantunut muita kuin asianomainen. Onko kenties pääministeri halunnut että valtiosihteerin läsnäolo olisi salattava.

Seuraavaksi pitää kysyä että mitä sillä haluttiin salata ettei valtiosihteerin läsnäoloa paljastettu lehdistölle.

Oliko tekeillä jotain laitonta?
Vai eikö vain haluttu lehdistön spekuloivan jotain mitä ei haluttu spekuloitavan?

Tiesikö pääministeri siitä että perussuomalaiset hajoaisivat?
Oliko pääministeri kenties osallinen hajottamisessa?
Mitä laillista tai laitonta siinä sitten olisi jos jompaan kumpaan edellisistä kysymyksistä vastaus olisi positiivinen?

Spekulaatiot ilmeisesti jatkuvat ja jatkukoot?

Perussuomalaiset ovat jokatapauksessa hajonneet pysyvästi, eikä tilanne muutu siitä miksikään vaikka pääministeri eroaisi ja hallitus hajoaisi.

Ehkä hallituksen hajoaminen olisi jonkun tahon etu ja ehkä se joku taho pitää nyt tätä kohua yllä. Mikähän se taho olisi?

Tai sitten tämä kohu on vain median etu ja se pitää kohua yllä ansaitakseen leipänsä ja jotain siihen leivän päälle, ettei siinä leivän päällä olisi pelkästään ylähuuli, vaan jotain muutakin hyvää, kenties juustoa ja makkaraa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Voiko rikesakkoa määrätä jälkikäteen?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Mielestäni pystyy.
on joitakin tuomittu jälkikäteen kun on laittaneet youtubeen hurjasteluistaan videoita.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #31

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000853010.html

Tuossa esimerkki, itse olivat kuvanneet. Tuo on vain yks esimerkki.

Ja jos kansanedustajakin kertoo että takakontissa oli matkustaja, niin silloin asialla on todistajakin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #40

Kyseessä ei ollut rikesakko.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

En ole kuullutkaan ennakkoonmääräämisestä, vasta rikkeen tapahtuman jälkeen määrätään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Yleensä se määrätään kun saadaan kiinni itse teossa.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Kannattanee pohtia myös se näkökulma, voitaisiinko tähän kyseiseen tapaukseen soveltaa eläinten kuljettamista koskevia säädöksiä. Auton suljetussa tavaratilassa nimittäin saa kuljettaa selkärangattomia, käärmeitä ja sammakoita, kunhan kuljettaja varmistuu siitä, etteivät näin kuljetetut eläimet joudu kohtuuttomalle kärsimykselle alttiiksi.
Lähinnä minulle tulee mieleen rinnastus selkärangattomiin, kas onhan kysymys poliittisesta toimijasta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"...selkärangattomiin, kas onhan kysymys [soinilaisesta] poliittisesta toimijasta."

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Haa, selkärangattomia saa kuljettaa, lakia ei siis rikottu.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hehheh, hyvin tehty juttu. Nice.

Koska emme kuitenkaan voi olla varmoja, oliko auto de facto rekisteröity henkilöautoksi, emme voi tehdä lopullisia johtopäätöksiä valtiosihteerin tavaratilakuljetuksen lainmukaisuudesta. Asetus ajoneuvojen käyttämisestä tiellä 2:43 pykälän 4.kohta määrää:

Kuorma- ja pakettiautoa ei saa, ellei tieliikennelain 57 §:stä muuta johdu, käyttää muihin kuin tässä pykälässä tarkoitettuihin matkustajien kuljetuksiin. Kuitenkin on tällaisen auton kuljettajalla oikeus säälittävissä tapauksissa ottaa tien varrelta kuljetettaviksi matkustajia edellyttäen, että kuljetus voi tapahtua turvallisesti.

Jos kyse oli pakettiautosta ja kuski piti valtiosihteeriä säälittävänä, hän on voinut laajentavasti tulkita Kesärannan piha-alueen tiealueeksi ja ottaa sääliä herättävän tapauksen tavaratilaan. Kesärantahan sijaitsee hämäävästi tien varressa ja valtiosihteerihän todella on ollut säälittävä, jos on halunnut tunkea itsensä peräkonttiin.

Erkki Porttila

Lestadiolainen Juntunen, Sipilän lankomies voi antaa tämän kuljetussynnin anteeksi ja upotaa rikkomuksen armon mereen, josta sitä ei voi ylös nostaa.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Vihreitä tämä tapaus ei ole kummastuttanut lainkaan. Takakonttihan on siinä kuljettajan vieressä.

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Enkä ole myöskään kuullut kommentteja oransseista enkä karmiininpunaisista. Kyseisen ulosajohetken taivaan väristä voimme saada tietoa oikeusprosessin aikana paljastuvista valvontakameroiden valokuvista. Muut värit ratkaisee maallikkolautakunta parhaan järkensä mukaan, mitä ei ole enää paljoa jäljellä.

Hannu Töyri

Toimituksen poiminnat