Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Helsingin tehtävä ei ole kerätä veroja

Kaupungin tehtävä ei ole kerätä veroja. Kaupungin tehtävä on tarjota laadukkaita, vaikuttavia ja kustannustehokkaita palveluja. Veroja kerääminen on vain yksi keino palvelujen rahoittamiseksi. Veroja ei pidä kerätä varmuuden varalta. Kunnallisveron ja kiinteistöveron tasosta päätetään vuosittain, minkä takia kaupungin taloudessa tapahtuviin muutoksiin on mahdollista varautua säännöllisesti.

Vuoden 2018 talousarvioesityksessä panostetaan merkittävästi kaupungin kasvun kannalta tärkeisiin investointeihin. Lisäksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle satsataan yli 40 miljoonaa euroa kuluvaa vuotta enemmän. Tällä mahdollistetaan päiväkotipaikka yli 1000 uudelle lapselle.

Viime kuussa tehdyn ennusteen mukaan Helsinki saa tänä vuonna verotuloja yli 245 miljoonaa euroa budjetoitua enemmän. Suurin selitys löytyy yhteisöveron arvioitua suuremmasta tilitysosuudesta. Yhteensä verotulot ovat tänä vuonna 3,4 miljardia euroa.

Esitetty kunnallisveron lasku puolella prosenttiyksiköllä on historiallisen hieno. Viime kerralla, kun kunnallisveroa maamme pääkaupungissa laskettiin, maksettiin verot vielä mummon markkoina ja kaupunginvaltuuston nuorin jäsen Dani Niskanen oli oppinut juuri kävelemään.

En usko, että esitetty kunnallisveron lasku olisi ollut mahdollista ilman kokoomuslaista pormestaria. Helsinkiläiset ovat nyt saamassa sellaista politiikkaa, jonka puolesta huhtikuun vaaleissa äänestivät. Tämä on politiikan kuluttajansuojaa parhaimmillaan.

Kun palkkapäivänä verokarhu odottaa käsi ojossa helsinkiläisten koulujen, sairaaloiden ja lastentarhojen ulkopuolella, voimme ensi vuonna iloita siitä, että töistä kotiin palaava työntekijä saa pitää kovalla työllään ansaitsemastaan palkasta hieman enemmän itsellään. Tämä jos mikä, on oikeudenmukaista politiikkaa.

Kunnallisverosta puhuttaessa ei tule myöskään unohtaa, että eduskunnan käsittelyssä olevan hallituksen esityksen mukaisesti valtion tuloverotusta kevennetään ensi vuonna. Pienituloisia helsinkiläisiä palkansaajia hyödyttävät erityisesti työtulovähennyksen ja perusvähennyksen enimmäismäärän nostaminen. Verotus on kokonaisuus, jossa kunnallisvero on vain yksi, mutta tärkeä osa kokonaisuutta.

Esitetty kunnallisveron lasku pienentää kaupungin verotuottoa 70 miljoonalla eurolla. 70 miljoonaa euroa on alle kolmasosa tänä vuonna saatavasta ennustettua suuremmasta kokonaisverotuotosta ja noin kaksi prosenttia kaupungin 3,3 miljardin euron kokonaisverotuloista. Tämä oikeuttaakin kysymään, olisiko kunnallisveroa voinut laskea vielä esitettyä puolta prosenttiyksikköä enemmän? Helsingin maamme pääkaupunkina pitää olla kunnianhimoinen kaikessa toiminnassaan. Niin myös verotuksessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kaupungin tehtävä ei ole kerätä veroja. Kaupungin tehtävä on tarjota laadukkaita, vaikuttavia ja kustannustehokkaita palveluja. Veroja kerääminen on vain yksi keino palvelujen rahoittamiseksi."

Kannatan lämpimästi sitä, että kaupunki perustaa omistukseensa ja ohjaukseensa tuotantolaitoksia, joiden tuottamalla arvolla rahoitetaan kaupungin tarjoamat palvelut. Kapitalisteille tämä ratkaisu ei tietenkään sovi, koska he eivät ole kilpailukykyisiä kaupunkia (valtiosta puhumattakaan) vastaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Janne Kejo

Eilinen eduskunnassa käyty budjettikeskustelu oli hieno esimerkki oppositiopuolueiden ristiriitaisesta käsityksestä verotukseen suhteessa kaupunkipolitiikkaa edustavien samojen puolueiden edustajiin.

Helsingin kaupunginvaltuustossa istuvat puolueet kiittävät itseään ja edustamiensa puolueiden panosta Helsingin Kaupungin kunnallisveron alentamiseen 0,5 prosenttiyksiköllä. Vasemmisto oli aluksi epäileväinen ja kriittinen Jan Vapaavuoren esitykseen, mutta huomasi pikaisesti menettävänsä kannatustaan vastustamalla veron alentamista koskevaa keskustelua.

Missä on se eduskunnassa istuva vasemmistolainen ärhäkkä ryhmä joka vaatii ansio-, pääomatulo ja yritysverojen verojen nostamista, mutta samalla kiittää itseään päätöksestä olla mukana alentamassa Helsingin veroäyriä.

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Nii-in, mutta demarien mielestä ihmiset ovat kaupunkia ja valtiota varten, eikä toisinpäin. Vai ovatko?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: "Veroja ei pidä kerätä varmuuden varalta."

Oletko kuullut sellaisesta mullistavasta ajatuksesta, että nousukauden aikana kannattaisi laittaa jotain säästöön huonompia aikoja varten?

Puolueenne linja on erikoisen sekava, toisaalla Orpo julistaa kuinka nousun alettua on edelleen tiukan finanssipolitiikan tarve ja sitten toisaalla näin.

Ilmeisesti Kokoomuksen mukaan tulisi elää kuntaloudessa jatkuvasti kädestä suuhun ja kiristää veroja taas sitten, kun menee huonosti syventäen kriisiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset