Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Lenininpuisto jää Helsinkiin!

Tänään pidetyssä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessa käsiteltiin sinisen valtuustoryhmän aloitetta Lenininpuiston nimeämiseksi Ukko-Pekan puistoksi.

Lautakuntamme lisäksi aloitteesta oli pyydetty nimistötoimikunnan lausunto. Nimistötoimikunta ei lausunnossaan puoltanut nimen muuttamista: ”kaupungin nimistönsuunnittelussa keskeisenä ohjenuorana on pidetty nimistön pysyvyyttä ja historiallista syvyyttä”. Lisäksi nimistötoimikunta totesi, että yli 40 vuotta käytössä ollut Lenininpuiston nimi on paikallishistoriallisesti merkittävä, laajalti tunnettu ja kiinteä osa helsinkiläistä nimimaisemaa.

Pääsyy nimen muuttamisen vastustamiseen liittyi kuitenkin ehdotettuun Ukko-Pekan puistoon. Ukko-Pekka -alkuisia paikannimiä on Kulosaaressa useita, minkä vuoksi myös uusien Ukko-Pekka –alkuisten paikannimien tulisi sijaita samassa kaupunginosassa. Tämän vuoksi Alppilassa sijaitsevaa puisto ei voida nimetä Kuolosaareen liittyvällä nimellä.

Virkatyönä valmistellussa lautakunnan lausuntoluonnoksessa yhdyttiin nimistötoimikunnan lausuntoon. Olin nimistötoimikunnan kanssa samaa mieltä siitä, ettei Ukko-Pekan puisto ollut esitetyistä syistä johtuen sopiva nimi. Sen sijaan olin sitä mieltä, että Lenininpuisto tulisi nimetä uudelleen. Tähän liittyen tein vastaehdotuksen.

Helsingissä on vaikuttanut monia suomalaisia merkkihenkilöitä, joiden mukaan ei ole vielä nimetty alueita. Nähdäkseni vasta sen jälkeen kun kaikille heille on saatu nimikkoalue, on syytä harkita jonkin alueen nimeämistä Vladimir Iljitsh Leninin mukaan. Jos edes silloin.

En yksinkertaisesti ymmärrä, miksi paljon kärsimystä aiheuttaneen ja kokonaisia kansanryhmiä alistaneen vallankumousjohtajan mukaan tulee olla nimettynä alue. On totta, että Leninillä oli rooli Suomen itsenäistymisessä, mutta se ei hyvitä hänen omille kansalaisilleen aiheuttamaa kärsimystä. Valitettavasti kaikki lautakuntamme jäsenet eivät kuitenkaan olleet kanssani samaa mieltä.

Tekemästäni vastaehdotuksesta äänestettiin. Ehdotukseni takana olivat keskusta, kristillisdemokraatit, ruotsalainen kansanpuolue ja yksi meidän kokoomusryhmästä. Esitystäni vastaan, siis Lenininpuiston nimen säilyttämisen puolesta olivat yksi vihreä (toinen äänesti tyhjää), vasemmistoliitto, demarit ja yksi kokoomuslainen. Kaksi äänesti tyhjää. Äänten mentyä tasan 5-5 puheenjohtajan ääni ratkaisi. Apulaispormestari Razmyarin äänellä lautakunta vastusti Lenininpuiston nimen muuttamista.

Näin ollen Helsingissä tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä jatkossakin olemaan Lenininpuisto. Hassua sinänsä, että samassa yhteydessä hyväksyttiin vastaehdotus, joka totesi, että vähemmistö Helsingin kaduista ja puistoista on nimetty naisten mukaan. Vastaehdotuksessa pidettiin tärkeänä, että tämä huomioidaan ja korjataan naisvaikuttajien mukaan nimettyjen katujen ja puistojen aliedustus. En tiedä kuinka tosissaan tämä esityksen voi ottaa. Muutamat esitystä kannattaneista kun eivät olleet valmiita naisosuuden kasvattamiseksi luopumaan edes ulkomaalaisen mieskommunistin mukaan nimetystä puistosta.

 

Kauan eläköön Lenin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (85 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kyllä kait se Lenin puistonsa ansaitsee olihan hän aatteellaan ja toimillaan merkittävästi yhteiskuntia (maailman laajuisestikin) rassannut mies. Herää kysymys, ketkähän muut ulkomaalaiset merkkihenkilöt ansaitsisivat puiston tai patsaan Suomen maaperällä? Kai niitäkin on, jotka ovat vaikuttaneet suomalaisen yhteiskunnan syntyyn ja olemassa oloon?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Meri pähkäilee aivan turhia, koska harkinta ja päätös on tehty jo 40 vuotta sitten. Ja luuleekos Meri nimeämisen aikoinaan tapahtuneen sen kunniaksi, että Lenin kenties aiheutti kärsimyksiä "omalle väelle"?

Historiallinen fakta on, että Leninin Neuvosto-Venäjä hyväksyi Suomen itsenäisyyden mahdollisista taka-ajatuksista huolimatta.

Nyt kaadettu nimenmuutosesitys haiskahtaa historian uudelleenkirjoittamiselta, jonka ei sopisi länsimaailmaan kuuluvan.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Historian uudelleenkirjoitusta ei länsimaailmassa tarvita, mutta siihen aikaan, kun Leninin puisto nimitettiin, Suomi ei (kuten tuollainen nimityskin osoittaa) ollut varsinainen länsimaa. Sen nimen voisi hyvin heittää roskakoriin ja välttää toimimasta länsimaisten periaatteitten kohdalla jatkossa nimitystenkin suhteen. Lenin oli terroristiin verrattava murhamies, mikä on todistettavissa historian kirjoista.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mitä tykkäsit tsaareista ja Kauppatorilla edelleen nököttävästä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Tarkoitatko Senaatintorilla?

Aleksanteri II kuuluu Suomen historiaan olennaisesti eikä suomalaisilla ole syytä kaunaan häntä kohtaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Lisättäköön tähän vielä, että Nikolain patsaita ei ole, Eugen Schaumanin puistikko sen sijaan on.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #4

Ei patsaita pidä poistaa vain sen takia ettei pidä, ne on historiaa.

Siihen aikaan kun pystytetty on haluttu muistaa ja jälkipolville ikuistaa.

Vaikka meidän mielipiteet jostain asiasta muuttuu, ei patsaita pidä poistaa.

Aikansa kuvaaja ja tärkeä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"kun Leninin puisto nimitettiin, Suomi ei (kuten tuollainen nimityskin osoittaa) ollut varsinainen länsimaa."

Olkoon nimi muistutuksena historiastamme, että emme aina ole olleet länsimaa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Hienoa, että Suomea viedään maailmankartalle historiaa kunnioittamalla. Lenin oli maailmanhistorian merkkihenkilö, jonka henkilöhistoriaan Suomi ja Helsinki kuuluivat. Jos Helsinki haluaa olla joskus metropoli, Leninin kaltainen henkilö on maailmalla kiinnostavampi kuin joku paikallinen suuruus, josta kukaan ei ole kuullut.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Nimenomaan kommunistimaissa on ollut tapana paikannimiä vaihtaa historian käänteitten mukaan, länsimaissa ei.

Sitähän sanotaan, jotta UKK korosti Leninin roolia kannonisoidakseen NL:ssa Suomen itsenäisyyden.

En tiedä, oliko Lenin sen pahempi poliitikkona kuin aikalaisensa, jotka marssittivat nuoret miehet kuolemaan ensimmäisessä maailmansodassa, aivan turhan takia.

Leninillä on kuitenkin ansionsa myös filosofina ja tiedemiehenä, ja hän kiistattomasti Suomen itsenäisyyden puolesta toimi, joten en muuttaisi puiston nimeä, osittain edellä mainitun periaatteen vuoksi. Historian muistomerkit pysykööt politiikasta huolimatta. Sitäkin suuremmalla syyllä, jotta hän Suomessa oleskeli ja suomalaisten kanssa toimi.

Hannu Töyri

Kuinkahan monta nimeä on muutettu ja patasata kaadettu itä-Euroopassa kommunismin kaatumisen jälkeen ja juuri mainitsemastasi syystä. Ei ole mitään syytä jättää korjaamatta diktatuurin tekoja esim Pietari - Leningrad - Pietari jne...
Leninismi oli osa stalinismia joka rysti Suomelta suuria maa-alueita hyökäyssodalla ja oli myös 2. ms. aloittaja valtio yhdessä kansallissosialistisen Saksan kanssa ja tämä oli niitä perussyitä miksimpuistolle annettii juuri tuo nimi kommunistien 1958 rakentaman kultturitalon viereen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Stalinismi ja leninismi eivät olleet sama asia. Stalinismi kehittyi leninismistä, kun maailmanvallankumousta ei tullutkaan. Lenin ei koskaan uskonut, että sosialismi voitaisiin pystyttää yhteen maaahan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #41

Stalinismi ja leninismi ovat sama asia, koska molemmissa on unohdettu tai itse asiassa kielletty Jumala.
Nobel-kirjailija Aleksandr Solzhenitsyn (1918 - 2008) on sanonut ”jos minua tänään pyydettäisiin muotoilemaan mahdollisimman tiiviisti tuhoisan vallankumouksen keskeinen syy, vallankumouksen, joka nieli noin kuusikymmentä miljoonaa ihmistä omasta kansasta, en voisi ilmaista sitä täsmällisemmin kuin toistamalla: ”Ihmiset ovat unohtaneet Jumalan.” Lähde historioitsija ja yhteiskuntatieteiden tohtori Erkki Vettenniemen kirja ”Solženitsyn – elämä ja eetos” sivu 261.

”Apulaispormestari Razmyarin äänellä lautakunta vastusti Lenininpuiston nimen muuttamista.”

Razmyar voisi myötävaikuttaa siihen, että puistoon asennettaisiin plakaatti. Siinä kerrottaisiin suomeksi, ruotsiksi, venäjäksi ja englanniksi, että Lenin oli käynnistävä ja kantava voima siihen kehitykseen Venäjällä, joka nieli Solzhenitsynin sanojen mukaan ”noin kuusikymmentä miljoonaa ihmistä omasta kansasta.”

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Suomen ristiriitainen ja rosoinen historia ei tule koskaan olemaan minkään yksittäisen poliittisen puolueen haavekuvien ja toiveiden summa.
Sen tosiasian kanssa kannattaa vain yrittää elää.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

En voisi asiaa paremmin sanoa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kun se Ukko-Pekka myi vuonna -18 sen itsenäisyyden sakemanneille (maihinnousun hintana), mikä just oli Leniniltä saatu, niin mihinkähän kuosiin tämäkin ehdotus on pyntätty... siis perusteluihin.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Yhteen virkkeeseen onnistuit pynttäämään kaksi virhettä.

1) Ukko-Pekka ei myynyt Suomea sakemanneille, apua pyydettiin ja sitä annettiin. Jos Saksan sotaonni olisi jatkunut, Hangossa maihin noussut saksalainen divisioona olisi jatkanut Pietariin.
2) Lenin ei antanut Suomelle itsenäisyyttä, vaan se otettiin. Lenin oli silloin niin heikoilla, ettei muuta voinut tehdä. Kaikki senaikaiset Venäjän pienet naapurivaltiot ottivat itsenäisyyden Leniniltä, mutta Suomi oli ainoa, joka onnistui sen myös pitämään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lenininpuiston olisi kompromissina voinut nimetä Itsenäisyyspuistoksi Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jos on aivan pakko nimetä Helsingin puistoja historian hirmuhallitsijoiden mukaan, niin miksei sitten myös Josif Stalinin ja Adolf Hitlerin puistot. Kummankin edesottamukset vaikuttivat myös Suomen kohtaloihin siinä kuin Lenininkin. Olisihan se niin rosoista että...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Aloita tuo nimienanto harrastus vaikka kotitalostasi

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Niinkö itse teit, Wolfsschanze ?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Itsenäisyydenkatu on ainakin Tampereella, Porissa ja Lappeenrannassa. Puistoja ja pystejä on ympäri maata. Kyllä tänne yksi Lenin mahtuu. Lenin liittyy maamme historiaan. Millä tuo pyyhitään pois? Väärentämällä historiaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Väärentämättä historiaa voitaisiin nimetä esimerkiksi Meilahdessa sijaitseva Iho-ja allergiasairaala, jossa sijaitsee myös sukupuolitautien poliklinikka, Leninin lasaretiksi.

Leninhän kuoli kuppaan.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Näin väittämällä mieheltä täytyy kysyä, että onko asiasta omaa kokemusta?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #21

En tiedä mutta arvaan, että Pekka Toivosella ei ole omaa kokemusta kuppaan kuolemisesta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #21

Itse asiassa on kokemusta useista eri sukupuolitaudeista ja niiden vaikeista komplikaatioista. Paljon onnettomia ihmiskohtaloita.

Leninkin kuoli kuppaansa ollessaan vasta 53-vuotias.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #24

Kokemuksen kautta olet siis omakohtaisia tapahtumia meille muille kertomassa.
Hyvä mies, en usko muiden olevan sinun sairauksien syistä kiinnostuneita. Turhaan haet historiasta lohdutusta, vastoin parempaan tietoa.
Sori siitä!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tämän siirtäminen taidemuseon edestä jonnekin sivummalle voisi Turussa olla paikallaan:
https://scontent.fhel1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/20...

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Hyvähän se on Lenin-setäkin muistaa, varsinkin Kokoomuksessa. Olihan se kuitenkin Lenin-sedän myöntyväisyyden ansiota, että Kokoomuskin uskaltautui itsenäisyyden tielle. Vasemmisto ja muu oikeistohan olisivat sen tehneet jo aiemmin, mutta Kokoomuksen edeltäjät ryntäsivät hakemaan tukea Pietarista sellaisen törkeyden kampittamiseksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Leninin patsaiden kaatamisella oli iso symbolinen merkitys ja niistä sai näyttäviä uutiskuvia 80-90 -lukujen vaihteessa entisen itäblogin ja neuvostotasavaltojen vapautuessa.

Sen sijaan minulle on vähän epäselvää, miksi tämä olisi juuri nyt tärkeää Helsingin Kokoomukselle vuoden 2018 Suomessa?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ehkäpä kaipuu onkin sinne itään? Tuntuuhan sen suunnan meno muutenkin kelpaavan...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Leninhän on joutunut Venäjällä Putinin epäsuosioon. Ehkä Kremlistä on tullut kehoitus sisarpuolueelle poistaa kiusallinen nimi?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Leninin puisto on kohtalaisen jemmassa, Alppilassa, harva edes sinne löytää, mutta Maailman Rauha patsas pönöttää ylväästi Hakaniemen torin laidalla ja aina kun patsaan ohi kulkee, niin se vaan jaksaa naurattaa.

https://www.google.fi/search?q=maailmanrauha+hakan...

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Totta. On todella absurdia että kansa joka on syyllinen (Molotov-Ribbentrop sopimus) toiseen maailmansotaan ja raukkamaisesti hyökkäsi pienempien naapurimaiden kimppuun esiintyy "rauhantahtoisena".

Tuon patsaan voisi hävittää ja sulattaa ratakiskoiksi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eivät kansat ole syyllisiä sotiin, johtajat kyllä. Ja yhtä hyvin länsimaat tukivat Hitleriä ja ovat yhtä syyllisiä sotaan. NL yritti aikansa luoda yhteisrintamaa Aatua vastaan, ja sitten suojasi selustansa.

NL:ssa taisi muuten asua lukuisia eri kansoja, mitähän niistä tarkoitat.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Omien kansalaistemme joukkomurhan toteuttaja Mauno Koivistohan sai Neuvostoliitolta Leninin kunniamerkin 60-vuotislahjaksi. Näkivät ilmeisesti miesten yhtäläisyydet omien kansalaisten murhaamisessa.

Ja tuossa kaupunginteatterin kupeessahan on asiasta todisteet salanneen Tarja Halosen puisto. Eli kyllä näitä puistoja pystytetään meillä omille hirmuhallitsijoillemmekin.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Lilja kompastuu lillukan varsiin. Toinen maailmansota alkoi jo ennen M-R sopimusta. Lähtölaukaukset ammuttiin jo vuonna1933.

Niin sanottua taiteilijan vapautta säästelemätä käyttävä poliittinen räyhääjä, kaikkien rabulistien erikoiskirjeenvaihtaja Laitinen on nyt uransa huipulla.

Ilmeisesti vakavassa mielenhäiriössä jatkuvasti elävä Laitinen saa presidentti Koivistosta omien kansalaisten murhaajan. Kuvaan sopii, että presidentti Halonen on tämän salannut Laitisen harhaisen mielikuvituksen mukaan.

Tuollaisia väitteitä pääsee häiriintyneen mielen päästöistä julkisuuteen ilman mitään kontrollia. Kyse ei ole, että vaatisin sensuuria. Tarkoitan, että Laitista pitää auttaa ja suojella häntä hänen omalta toiminnaltaan.

Tätä varten meillä on mm. Niuvanniemen hoitolaitos ammattiauttajineen. Toivottavasti hänellä on läheisiä, jotka eivät jätä tätä onnetonta miestä kaduille heitteille!

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Höpsistä. Vain syvälle suomettunut yrittää peitellä Neuvostoliiton osuutta toiseen maailmansotaan.

Neuvostoliitto ja sen barbaariset joukot ovat täysin yhtä syyllisiä kuin saksa sotaan. Ilmeisesti uskot edelleen venäläiseen historiantulkintaan. Nyt eletään vuotta 2018 ja on aika nostaa pää ylös suomettuneisuuden tynnyristä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Länsimaat tukivat ja ymmärsivät Hitleriä vuosia ennen sotaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #40

Miten ne olisivat voineet tietää toisen maailmansodan vuosia etukäteen?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #57

Kyllä Taisteluni-kirjassa jo kerrottiin Lebensraumin hankkimisesta idästä. Eikä Tshekkoslovakiaa olisi ollut pakko myydä, NL olisi silloin saatu mukaan Saksan vastaiseen rintamaan. Miksi piti tukea Francon kapinaa - puolueettomuus oli käytännössä kapinoitsijoiden tukemista?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #59

Niin, ja eikös Kommunistisessa manifestissakin kerrottu maailmanvallankumouksesta, eli siten jokaisen länsimaan vallitsevan yhteiskuntajärjestelmän kumoamisesta?

Ei se silti estänyt länsimaiden liittolaisuutta ensimmäisen kommunistien hallitseman valtion kanssa, siitä huolimatta, vaikka Stalinin NL liittyi Puolan jakamiseen Molotov-Ribbentrop -sopimuskumppaninsa Saksan kanssa vielä sen jälkeen, kun Britannian ja Ranskan ultimaatumi oli johtanut nämä julistamaan sodan Saksalle. Samaa seuraamusta ei laittomasta Puolan alueen kaappaamisesta ollut NL:lle.

Jälkiviisaudella on tietenkin helppo antaa neuvoja menneisyyteen. "Peace in our time", sanoi Chamberlain paperia valokuvaajille heilutellen, hyvässä uskossa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #60

Lenin aikanaan toivoi vallankumouksen voittavan Saksassa, ja niin olisi voinut käydäkin. Hän ei pitänyt mahdollisena, että Venäjällä voitaisiin ilman apua rakentaa sosialismia. Stalin sitten keksi sosialismin yhdessä maassa, ja pelkäsi koko ajan kapitalistien hyökkäystä. Kyllä monet aavistivat etukäteen, mitä tulee tapahtumaan, vaikkapa tshekki Čapek Salamanterisodassa ja elokuvassa Valkoinen Tauti, oletko muuten nähnyt?

Voi olla jälkikäteen sepitettyä, mutta on väitetty, jotta jos länsivallat olisivat pysyneet lujana Tshekkoslovakian suhteen, Saksan armeija olisi kärrännyt Hitlerin hoitoon, koska se pelkäsi uutta maailmansotaa. NL olisi tullut yhteisrintamaan, ja lähetti sotakalustoa tshekeille, mutta länsivallat pettivät. Elokuvassa Valkoinen Tauti ennakoitiin tämä tilanne. Se on esitetty Suomen tv:ssä 70luvun alussa, ja sen voi Tshekistä tilata dvd:llä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #62

Salamanterisodan luin vuosikymmeniä sitten, enkä siitä paljoa muista. Valkoinen Tauti -elokuvaa en ole nähnyt.

Monenlaisia skenarioita aina aavistellaan, niinhän tänäkin päivänä – ja vasta tulevaisuus näyttää, mikä niistä osuu oikeaan, tai edes sinnepäin, jos mikään.

Saksan ammattisotilaat kai eivät kokeneet politiikkaa omaksi lajikseen, joten ilmikapinaan lähteminen maaliskuussa 1939 ei olisi ollut heidän ammattisotilaan etiikkansa mukaista – varsinkaan, kun juuri Hitler oli kovaotteinen vastavoima kommunistiselle liikehdinnälle, joka kuten sanot olisi voinut syöstä Saksan vallankumoukseen.

Millaista sotakalustoa Stalinin NL lähetti tshekeille Saksaa vastaan, alle puoli vuotta ennen Molotovin-Ribbentropin sopimusta?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #64

Ainakin SB-pommikoneita, mutta Puola kielsi ylilennot. Puolahan nappasi palasen Tshekistä itselleenkin, Aatun luvalla.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #73

Ohoh! Pommikoneet eivät ole ihan vähäistä aseapua, olisin kuvitellut lähinnä jalkaväen aseita, kranaatinheittimiä yms. ampumatarvikkeineen.

Oliko lentoreitti Ukrainan ja Romanian kautta mahdollinen, vai jäivätkö SB-lennot kokonaan tekemättä Puolan vastustuksen takia? Menikö kuitenkin joitakin NL-alkuperäisiä aseita Tshekkoslovakiaan maakuljetuksin?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #78

En tiedä tarkkaan, koneita lensi Puolan yli, mutta sitten protestoitiin, vaikka kuulemma noudatettiin ilmaliikennesääntöjä.

Muistaakseni SB:tä piti ryhtyä valmistamaan lisenssillä.

Kyllähän minäkin ymmärrän länsivaltojen kommunismin pelon, mutta ennen suurta petosta NL olisi tullut yhteisrintamaan länsivaltojen kanssa. Paljosta olisimme säästyneet...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Onko nyt niin, että Liljan mukaan Neuvostoliitto hyökkäsi Neuvostoliittoon? Vajavaisten tietojenkäsittelyn mukaan toinen maailmansota alkoi Hitlerin Saksan ja sen liittolaisten yhteistyöllä hyökkäykselle Neuvostoliittoon. Tätä ennen Euroopassa oli jo rajoja siirrelty ja niillä kauppaa tehty.

Japanilaiset saivat aggressioillaan vedettyä myös USA:n mukaan. Historian viekkauttahan tuo oli. Tämä vaikutti keskeisesti toisen maailmansodan suotuisaan lopputulokseen.
Tietysti vieläkin löytyy niitä, joille Liittoutuneiden valtojen voitto aiheuttaa itkua ja hammasten kiristelyä.

Minä uskon enemmän Liittoutuneiden valtioiden käsitykseen sodasta, sen aloittamisen syistä ja pidän kaikkien mielensä pahoittaneiden itkua lähinnä naurettavana jälkijättöisenä marmatuksena. Ei noilla "tulkinnoilla" ole mitään merkitystä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

#33
Yleensä kun näillä kommentoinneilla halutaan vastata jonkun toisen kommentoijan kommenttiin, niin ei tehdä kommenttia jolla vastataan blogistille, vaan vastataan suoraan sille kommentoijalle jolle halutaan vastata. Tämä toiminta on ilmeisesti liian vaikeaa Kalliselle.

Mitä taas tulee Kallisen kommenttiin, joka selvästi vastaa omaan kommenttiini, niin kiitän Kallista taas kerran siitä valtavasta huomiosta, jonka hän minulle antaa.

Koiviston salainen ja laiton oikeuslaitoksen ohjaaminen 90-luvun pankkikriisissä, on tapahtunut tosiasia, joka myös heikompilahjaisten ja vähämielisten kansalaisten tulisi tunnustaa. Samoin kuin sekin, että Tarja Halonen on salannut Koiviston tekemän kansanmurhan todisteet sadaksi vuodeksi, joka sekin on rikollinen teko. Koiviston toiminnalla aiheutettiin yli 60 000 yrityksen kaataminen lakien vastaisesti, joka taas aiheutti noin 15 000 itsemurhaa.

Eli kyllä Kallisenkin tulisi hyväksyä tapahtuneet tosiasiat, sen sijaan että on täällä puolustamassa niitä henkilöitä, jotka ovat tapahtumasta vastuussa. Ja jos järki ei riitä asiaa ymmärtämään, niin silloin kannattaa jättää kyseisenlaiset sylkemiset sylkemättä, eli jättää kommentoimatta asiaa josta ei ymmärrä mitään ja niitä varmaan Kallisen kohdalla löytyy.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Koivisto oli kova monetaristi, kuten hänen nimittämänsä Sirkka Hämäläinenkin Suomen Pankin johdossa niihin aikoihin.

Ei voida kuitenkaan väittää, että he olisivat syösseet tuhoon ne 60.000 yritystä. Kyllä niiden tuho on aiheutunut ylivelkaantumisesta, ulkomaisen velan ottamisesta ennen devalvaatioita sekä ylipäätään kansainvälisen laman ja työttömyyden aiheuttamasta menekkivaikeudesta. Kyseiset yritykset olisi voinut pelastaa suurimmalta osaltaan, jos pankit olisivat vastoin kaikkea rationaalisuutta jatkaneet rahoitusta ja kasvattaneet jo kokemiensa luottotappioiden jälkeen omia riskejään ääriin äärettömiin.

Koiviston konklaavissa todettiin, ettei pankkeja pidä pakottaa vastuuseen asiakkaidensa aiheuttamien luottotappioiden seurauksista. Ei siellä sinänsä siis mitään päätetty, vaan todettiin asiaintila. Toinen vaihtoehto olisi ollut vastoin perustuslain kirjainta pakottaa yksityiset pankit ja rahoittajat armahtamaan velvoitteensa laistaneet asiakkaansa tehtyjen lainasopimusten vastaisesti.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #36

Jos tarinasi pitäisi paikkansa, niin silloin Koiviston oikeuslaitoksen ohjaamista koskevia papereita ei olisi tarvinnut salata, vaan kaikki voisi olla julkista. Joten uskotko oikeasti itsekään tuohon omaan versioosi ja jos uskot, niin miksi, kun todisteet asiasta on salattu?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #37

Pakkohan siihen on uskoa, kun kaikki on tiedossa. Pankkeja ei siis velvoitettu suostumaan sopimusmuutoksiin, joita ne olivat tehneet lainanottajiensa kanssa, ja siksi jälkimmäiset tahot joutuivat vaikeuksiin.
Yksikään rahoittaja ei ole voinut yhdeltäkään yritykseltä vaatia mitään muuta kuin mitä lainasopimuksessa on kirjoitettu. Ja ne sopimukset ovat olleet molempien osapuolten allekirjoittamia.

Jos jotain salattavaa on, niin ei se ainakaan tähän voi liittyä. Suomen markan devalvoitumistakin vastaan taisteltiin suorastaan epätoivoisesti nostamalla niin sanottu yliyön lainakorko jopa satoihin prosentteihin. Mutta eipä sekään auttanut, päinvastoin joudutti luottamuksen menettämistä Suomen markkaan. Nyt euroaikana, kiitos luojan, ei enää ole vastaavia ongelmia.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #38

"Pakkohan siihen on uskoa, kun kaikki on tiedossa."

No mitäs papereita se Halonen salasi 100-vuodeksi, jos kaikki on tiedossa? Tokihan jokainen normaalijärkinen ymmärtää, ettei salaukselle olisi mitään syytä, jollei kyseessä olisi valtionjohdon erittäin raskaat rikokset. Salaukset tehdään vain siinä tapauksessa, kun asiat eivät kestä päivänvaloa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Itsemurhat Suomessa kasvoivat tasaiseen tahtiin aina vuoteen 1990 saakka. Silloin ne lähtivät jyrkkään laskuun. Lasku on jatkunut näihin päiviin saakka. Nyt ollaan n. 750 tasolla.

Laitisen valhe Koiviston toiminnasta itsemurhien aiheuttajana asettuu tuon mukaan outoon valoo. Huppivuonna 1990 niitä oli noin 1500 vuodessa. Siitä alkoi keskimäärin 30 itsemurhan vähennys vuosittain.

Laitinen voisi nyt tarkentaa tätä useasti esitettyä 15000 itsemurhan määrää ja antaa edes joku linkki, missä niin todistetaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #45

Eiköhän noita itsemurhalukuja ole muokattu aikalailla, kuten virallista historiaa muutenkin. Todelliset luvut löytyvät varmaan Halosen salaamista asiakirjoista, joista historiantutkijat voivat sitten aikanaan kaivella oikeita lukuja.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #46

Nyt pitää tietomies Laitisen pysyä totuudessa. Hän kun tietää Koiviston ja Halosen syyllisiksi itsemurhiin. On nyt syytä muidenkin tietää, että mistä Laitinen myötäjuoksioineen on nuo luvut hankkinut? On syytä epäillä, että Laitisen väitteet ei ainoastaan itsemurhien aiheuttaneen henkilöiden, vaan myös kuolleiden lukumäärästä vuosikymmenten tarkkuudella on silkkaa valetta.
Tuollaisen valheen ylläpito on vain ylikehittyneen miekuvituksen tuottetta. Totuusarvo on nolla.
Itsemurhat ovat maassamme vähentyneet jyrkästi. Oikeat luvut, jotka kertovat Laitisen lukujen olevan täytä humpuukia. Sanoisin, että luvut on vedetty hatusta ja taikuri on itsekin
hämmästynyt.
Findikaattori.fi sivuilta löytää viralliset ja totuuden mukaiset tiedot. Ei tarvitse olla uskomushistorian varassa!
Vuonna 1990 itsemurhia tehtiin n. 1200.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #47

Virallisilla luvuilla on totuusarvo täysi nolla. Jos kerran Koiviston oikeuslaitoksen ohjauksen paperit on salattu, toki myös hänen rikostensa uhrien määrä on salattu. Näinhän asiat tehdään kaikissa banaanivaltioissa ja historia sitten paljastaa todelliset lukumäärät.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #49

Laitisen "totuuden ja logiikan" mukaan Koiviston murhaamien ihmisten määrä on nyt sitten pudonnut jo kolmellasadalla hengellä! Viikko lisää niin "murhattuna" on nolla!
Olet sinä veijari, mutta missä museossa voimme tutustua tekemiisi taideteoksiin? Tätä odotellessa.
Mainittakoon vielä, että maassamme ei ole ollut Koiviston oikeuslaitosta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #50

No laskutaito Kallisella vaikuttaa olevan samalla tasolla kuin muukin ajattelu. Mutta miksi taideteoksiini pitäisi voida tutustua museossa? Eikö se ole hiukan vanhanaikaista? Minun taiteeni on netissä kaikkien löydettävänä ja vertaan sitä ihan kenen tahansa toisen taiteilijan kanssa maailmassa tarvittaessa. Minulla ei sen suhteen ole esteitä.

https://www.youtube.com/watch?v=g0H_tMWxXXg

Siinä näyte minun maalaustaidoistani ja voit verrata kehen huvittaa ihan vapaasti.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Muistan ilmeisesti yhden viimeisimmistä devalvaatioista. Olin Norjassa kaupantekomatkalla ja mennessäsi Hareidin saaren pankkiin nostamaan Norjan kruunuja kauppaa varten huomasin, että markan devalvoinnin vuoksi ostokohteen hinta oli noussut kolmattakymmenettä prosenttia matkan aikana. Jälkiviisautta on toki siinä, että mitään vahinkoa ei olisi tapahtunut mikäli olisin suorittanut kauppahintaa jo lähtiessäni Suomesta Oslon kautta Hareidiin.
Mutta kauppasopimus oli tehty ja kaikki asiaan kuuluvat seikat devalvaatiota lukuunottamatta oli tiedossani.
Omat miehet olivat kaupan kohteen tarkastukset ja näillä eväillä kauppa tehtiin.
Silloinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen oli juuri ennen matkaan lyönyt tv-ohjelmassa vetoa siitä, ettei mitään devalvaatiota tule. Viinanen hävisi tuolloin toimittajalle kossupuollon.
Minä hävisin enemmän.

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Onhan tuota joutomaata Helsingissä jäljellä, esim. tyhjä tontti Arabiankadun loppupäässä.Sen voisi maisemoida ja nimittää Molotov-Ribbentrobin puistoksi.

Pekka Pylkkönen

Huihai. Kokeilkaapa jotain vähän raskaampaa asiaa joskus.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Mäkinen vastaa vain kykyjensä ja ymmärryksensä mukaan. Kun on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia!

Käyttäjän PetteriTerho kuva
Petteri Terho

aika säälittävää populismia toi nimenvaihto. näiden ulostulojen aikana tuntuu joskus oudolta, että olen aina äänestänyt kokoomusta. tässä esityksessä on yhtä paljon myötähäpeää kuin siinä, että asuin lapsuuteni turussa leningradinkadulla. samassa taloyhtiössä asui kokoomuslainen kaupungin hallituksen jäsen, joka esitti, ja sai aikaan, että meille tuli myös toinen osoite: kölninrinne. ei voinut kuulemma sanoa, että asui leningradinkadulla. kadun nimi on yhä leningradinkatu. kuuluu historiaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Lenin johti lokakuun vallankumousta Venäjällä 1917. Tämän lisäksi hän kirjoitti paljon arvokasta asiaa lukuisissa kirjoituksissa. Silmääni osui joskus, että Lenin on eniten suomennettu kirjailija.

Joka tapauksessa Lenin on antanut mitä arvokkaimman perinnön ihmiskunnalle, vaikkei nykyinen kapitalistien omistaman median aivopesemä kansa sitä tajuaisikaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kerropa, moniko valtio tänä päivänä ammentaa ideologiansa ja käytännön politiikkansa Leninin perinnöstä, ja mistä se mahtaa johtua?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Lenin oli oikeassa. Sosialismia ei voi rakentaa yhdessä maassa, eikä varsinkaan Venäjällä ilman ulkopuolista apua.

Historian ironiaa, että sekä Lenin että Suomen valkoiset panivat toivonsa Saksaan ja se petti molemmat...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #63

Missä maissa sosialismi/kommunismi on vielä voimissaan? Pohjois-Koreassa, Kuubassa, ...? Paljonko Leninin opeista on jäljellä enää Kiinassa tai Vietnamissa?

Jos Lenin oli oikeassa ja jätti niin arvokkaan perinnön ihmiskunnalle, miksi ihmeessä hänen oppiaan eivät v. 2018 seuraa uskollisesti muut kuin nuo kaksi valtiota?

* * *

Ja kuinka niin Saksa petti valkoisen Suomen? Sehän koulutti jääkärit, jotka veivät v. 1918 sodan voitokkaaseen päätökseen, antoi joukoillaan tukea punakapinan kukistamisessa, ja oli 1941 ainoa vastavoima talvisodan aiotulle seuraavalle erälle.

Toki Molotov-Ribbentrop-sopimuksessa Hitlerin Saksa petti Suomen antamalla sen NL:n etupiiriin ja noudattamalla sen mukaisesti Suomen-vastaista politiikkaa talvisodan ajan. Toisaalta, vielä 1944 suurhyökkäyksen torjuntaan Saksa antoi merkittävää ja aktiivista tukea.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #65

Siinähän Lenin juuri oli oikeassa, että sosialismi ilman laajaa vallankumousta ei voi onnistua, eikä onnistunutkaan.

Piruilin, jotta Saksa petti Suomen häviämällä I MS:n...

Jonne Peto

Historia ei voi puolustaa Leniniä, Stalinia. Molemmat tekivät hirmutöitä. Sitähän vihervasemmisto ei tietenkään näe vaan ideologisilla perusteilla (ja veronmaksajien rahoilla) rakennellaan vaikka mitä.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Historiaa pitää muistaa.

Ei patsaita poistaa tai puistojen nimiä pidä muuttaa vain sen takia ettei pidä jostain.

Aikansa muistomerkit on hyvä säilyttää, oli sitten samaa mieltä tai ei.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kerrankin Jarin kanssa samaa mieltä!

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

"Hassua sinänsä, että samassa yhteydessä hyväksyttiin vastaehdotus, joka totesi, että vähemmistö Helsingin kaduista ja puistoista on nimetty naisten mukaan. Vastaehdotuksessa pidettiin tärkeänä, että tämä huomioidaan ja korjataan naisvaikuttajien mukaan nimettyjen katujen ja puistojen aliedustus."

Eikä sitten päähän pälkähtänyt, että uusi nimi voisi olla Nadežda Krupskajan puisto.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Anna Politshevskajan mieluummin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Politkovskajan (Политковская)...

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Kejo ja Roponen voisivat katsoa Edvins Snoren videojulkaisun The Soviet Story. Se näkyy Youtubesta. Siinä on kivaa tarinaa Leninistä ja Stalinista. Eräs tunnettu virolainen sanoi nähtyään tämän videon, että Hitler oli vain Stalinin oppipoika.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen
Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

No mitä mieltä olet virolaiskommentista, että Hitler oli vain Stalinin oppipoika?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #76

Olen edelleen marxilainen; Stalin oli sosialismin degeneraatio, Hitler oli kapitalistien sätkynukke.

Hrustshov yritti aikanaan elvyttää sosialismia NL:ssa, mutta ei pystynyt. Tavallaan pohjoismaisuus on ainoa toimiva sosialismi maapallolla.

Kommunismin Marx kuvasi, mutta ei tarkemmin tietä siihen. Lenin uskoi, että tulee panerooppalainen vallankumous, Venäjä ei pysty sosialismia tekemään. Lenin oli oikeassa, ymmärrän toki, että harvat tuntevat marxilaista oppihistoriaa.

Marx muuten ennusti senkin, että reaalitalous, ja finanssitalous irtoavat toisistaan, nyt se on tapahtunut.

anita frisk

Siinäpä historiatietoiset alfaurokset taas napit vastakkain. Asun Lenin-puiston vieressä kuten lukuisat muutkin, ja ihan yks lysti mikä sen nimi on, pääasian että Alppilassa on edes yksi kohtuullisen rauhallinen puisto. Blogisti kertoo olevansa eränkävijä. Haluaako hän myös muuttaa polkujen nimet jos ei satu miellyttämään? Eikö valtuustossa todellakaan muuta tekemistä?

Reino Mäkinen

Suomella taitaa olla mailman ainoa "Lenin puisto" ja "Lenin museo" maailmassa? Ei historiaa pidä muuttaa eikä hävetä. Siitä pitää olla ylpeä ja siitä mitä siitä on seurannut.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Ihan turha spekuloida kun kyseessä on vakiintunut nimi. Vaikka nimettäisiin ukko-pekan puistoksi niin kansan suussa nimi tuskin muuttuisi.

Käyttäjän DariaSkippari-Smirnov kuva
Daria Skippari-Smirnov

Lenininpuisto säilyy!
Voinen onnitella suomalais-venäläistä Rufi-yhdistystä, sillä meidän puolustaman Lenininpuiston nimi säilyy sellaisenaan.

Leninistä voi olla mitä mieltä tahansa, mutta se kritiikki on enemmänkin venäläisten sisäinen asia ja vain venäläisillä on todellinen oikeus arvioida häntä ja hänen toimiaan heidän valtion ja kansan historian kannalta. Suomella taas on omia arveluttavia historiallisia hahmoja, joihin päättäjätkin voisivat keskittyä.

Helsingissä sijaitseva puisto nimettiin vuonna 1970 Kekkosen toimesta Lenininpuistoksi vain yhdestä syystä; Lenin hyväksyi Suomen itsenäisyysjulistuksen 31.12.1917. Itsenäisyys saatiin vailla veripisaraa, pelkällä kädenpuristuksella. Piste.

Maalla, joka muistaa, ja ennen kaikkea, kunnioittaa historiaansa- on tulevaisuus! Onnea, Suomi, viisaasta ja kaukonäköisestä päätöksestä, sekä historiallisella, että poliittisella tasolla.
Rufi ry:llä nimittäin oli pieni epäilys, että Suomi on menossa historian käsittelyssään samaan suuntaan Baltianmaiden ja Ukrainan kanssa- onneksi näin ei kuitenkaan (ainakaan vielä) käynyt.

Olemme hyvin ylpeitä Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätöksestä säilyttää Lenininpuiston nimi. Kiitos! Nyt voimme taas uskoa objektiivisuuden ja puolueettomuuden olevan tärkeitä arvoja tässä maassa.

Erillinen kiitos kuuluu ex-diplomaatti ja ihmisoikeusaktivisti Jali Raidalle. Hän teki hyvin paljon tämän asian eteen.

Rufi ry:n puheenjohtaja
Daria Skippari-Smirnov

Toimituksen poiminnat