Seksi on sopimus

Sopimus voi syntyä usealla tavalla. Yleisimmät tavat ovat sopimuksen syntyminen nimenomaisten tahdonilmaisujen vaihdon seurauksena ja konkludenttinen syntyminen. Nimenomaisiin tahdonilmaisujen vaihtoon perustuva malli on ollut perinteinen tapa mieltää sopimuksen syntyminen. Vuodelta 1929 peräisen olevassa oikeustoimilaissa lähdetään siitä, että sopimus syntyy kun tarjoukseen annetaan hyväksyvä vastaus.

Konkludenttinen sopimus syntyy osapuolten toiminnan seurauksena. Klassinen oppikirjaesimerkki on nousu raitiovaunuun. Nimenomaisia tahdonilmaisuja ei anneta kuljettajan, HSL:n taikka matkustajan toimesta. Siitä huolimatta sopimuksen katsotaan syntyvän kun matkustaja nousee raitiovaunun kyytiin. Matkustajan velvollisuus on maksaa matkalippu ja suoritustaan vastaan tämä saa kyydin haluamaansa paikkaan.

Seksi on sopimus kahden tai useamman henkilön kesken. Tämä on myös voimassa olevan lainsäädäntömme mukainen käsitys asiasta. Seksi tapahtuu kaikkien siihen osallistuvien suostumuksella. Alle 16-vuotias ei oikeusjärjestyksemme mukaan ole kykenevä antamaan suostumustaan seksiin aikuisen kanssa. Tämän vuoksi seksin harrastaminen alle 16-vuotiaan lapsen kanssa on rikoslaissa kiellettyä, mikäli toinen osapuoli on aikuinen.

Tapahtuuko seksi nimenomaisten tahdonilmaisujen vaihdon seurauksena vai konkludenttisesti? Nykyisellään oikea vastaus suurimmassa osassa tapauksia on konkludenttisesti. Harvemmin aloitteen tekijä esittää suullista saati kirjallista tarjousta, johon vastapuoli tarjousta harkittuaan antaa hyväksyvän tai kieltävän vastauksen. Varmasti tällaisiakin tapauksia on, mutta nähdäkseni yleisemmin seksin harrastamiseen ryhdytään konkludenttisesta eri tavoin ilmaistujen eleiden ja yksittäisten sanojen seurauksena. Nimenomaisia tahdonilmaisuja ei ainakaan niiden selkeimmässä muodossaan vaihdeta.

Miten seksi ymmärretään rikoslainsäädännössä? Raiskauksen tunnusmerkistön täyttyminen edellyttää seksiin pakottamista joko käyttämällä väkivaltaa tai uhkaamalla sen käyttämisellä. Raiskauksesta tuomitaan myös se, joka on sukupuolessa henkilön kanssa, joka on ollut kykenemätön puolustamaan itseään tai ilmaisemaan tahtoaan tiedottomuuden, sairauksen, vammaisuuden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia.

Nykyisen tunnusmerkistön valossa erityisen vaikeita ovat tilanteet, joissa väkivaltaa ei käytetä tai sillä uhkailla, mutta joissa toinen osapuoli joutuu vasten tahtoaan sukupuoliyhteyteen. Esimerkiksi siten, että henkilö ilmaisee olevansa haluton sukupuoliyhteyteen, mutta ei millään tavoin fyysisesti estele sukupuoliyhteyteen ryhtymistä. 

Suostumuksen puuttuuseen perustuva raiskauksen tunnusmerkistö tekisi yllä kuvatun kaltaisesta tilanteesta rankaistavan. Tämä toisi mukanaan hankalia näyttökysymyksiä, mutta niitä sisältyykö toki jo nykyisellään raiskausten tutkintaan. Sanoiko toinen osapuoli jossain vaiheessa "ei" ja peruutti tahdonilmaisunsa tai ilmaisiko "ookoo" suostumusta seksiin vai toiseen lasilliseen kylmää Rieslingia? Vaikeita kysymyksiä tuomioistuimessa ratkaistavaksi.

Seksi on jo nykyisellään suostumukseen perustuvaa, mutta rangaistussäännökset eivät ole tältä osin täysin yhteneväiset. Suostumukseen perustuva raiskaus toisi ainakin teoriassa ratkaisun ongelmaan, mutta ei olisi täysin aukoton sekään ja lisäisi varmasti entisestään hankalien näyttökysymysten määrää. Emme saa myöskään tuudittautua siihen, että suostumukseen perustuva raiskaus ratkaisisi kaikkia ongelmia. Se ei edelleenkään poista sitä tosiasiaa, että merkittävä osa raiskauksia tapahtuu väkivaltaa käyttämällä tai sillä uhkaamalla.
 

 

OttoMeri
Kokoomus Helsinki

Helsinkiläinen asianajaja, varatuomari ja oikeustieteen tohtori. Kaupunginvaltuutettu ja kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu