Terveyskeskusmaksujen poisto uhkaa kaatua Helsingin niskaan

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta on ensi tiistaina päättämässä terveyskeskusmaksujen poistamisesta myös muilta kuin helsinkiläisiltä. Päätöksen taustalla on eduskunnan oikeuasiamiehen päätös, jossa on todettu Helsingin käytännön rikkovan yhdenvertaisuuslakia. Näin ollen kaupunki on päätynyt tilanteen korjaamiseksi poistamaan terveyskeskusmaksujen perimisen myös muilta kuin helsinkiläisiltä.

Perustuslaki turvaa yhdenvertaisuuden. Sen mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan. Milloin kyseessä on hyväksyttävä peruste, jää tapauskohtaisen harkinnan varaan. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisussa vuodelta 2016 todetaan, että perustuslaki ei mahdollista kalliimman venepaikkavuokran perimistä ulkopaikkakuntalaiselta. Kunnan jäsenyys ei ole tuomioistuimen mukaan hyväksyttävä peruste asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan vapaa-ajan toimintaan liittyvän maksun suhteen.

Kunnan tehtävä on edistää asukkaidensa hyvinvointia. Tämä huomioiden on arkijärjellä vaikea ymmärtää, ettei kunta saisi tehdä eroa sen omien asukkaiden ja muiden välillä. Miksi helsinkiläisten veronmaksajien tehtävänä on rahoittaa muualla Suomessa asuvien saati ulkomaalaisten saamaa hoitoa? Teemme sitä jo aivan riittävästi verotuloihin perustuvina valtionosuuksien tasauksina. Helsinkiläisten vastuuta muun Suomen elättämisestä ei tule enää entisestään kasvattaa.

Kallista poliittista teatteria terveyskeskusmaksujen poiston laajentamisesta tekee sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun siirtyminen lähitulevaisuudessa maakuntien vastuulle. Uudenmaan maakunnan aloittaessa toimintansa voidaan pitää lähes varmana, että terveyskeskusmaksuja tullaan perimään koko alueelle. Näin ollen Helsingin päätös terveyskeskusmaksujen poistosta tulee jäämään hyvin lyhytaikaiseksi. Taustalla on varmaan ajatus siitä, että sitten kun maakuntavaltuusto päättää maksujen palauttamisesta helsinkiläiset voivat itkeä pahan maakunnan vieneen helsinkiläisiltä oikeuden maksuttomiin terveyskeskuskäynteihin.

Helsingin päätös poistaa terveyskeskusmaksut vuonna 2012 oli virhe. Nyt tämä virhe on koitumassa ennakoitua kalliimmaksi. Mitään näyttöä ei ole saatu siitä, että terveyskeskusmaksujen poisto olisi lisännyt kansanterveyttä. Toisaalta päätös ei ole myöksään lisännyt turhia terveyskeskuskäyntejä. Näin ollen kun maksu ei ole aiheuttanut markkinahäiriöitä tai hoidon saamisen estymisestä, on vaikea ymmärtää terveyskeskusmaksun poiston tarpeellisuutta.

Helsingin kannalta olisi järkevintä palauttaa terveyskeskusmaksut, ennemmin kuin laajentaa maksuttomien palvelujen tarjoamista. Vähävaraisten osalta nykyinen asiakasmaksukatto turvaa riittävällä tavalla sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saamisen yksilön taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Mitä iloa on kunnallisesta itsehallintosta, jos sen puitteissa ei voida tehdä kuntalaisten asemaa parantavia päätöksiä ilman pelkoa vastuusta tarjota palveluja koko muulle Suomelle?

OttoMeri
Kokoomus Helsinki

Helsinkiläinen asianajaja, varatuomari ja oikeustieteen tohtori. Kaupunginvaltuutettu ja kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu