Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Ylivelkaantuminen on yhteiskunnallinen ongelma

Iltalehden toimittaja soitti ja aloitti kysymällä, olenko saanut tappouhkauksia. ”En vielä”, vastasin. ”Idiootiksi, pelleksi ja mulkuksi ovat sen sijaan ehtineet jo haukkua”. Uskon, etteivät toimittajat aina aloita puhelua tiedustelemalla vastaajan henkeen ja terveyteen kohdistuneista uhkauksista. Torstai ei kuitenkaan ollut niin kuin muut päivät.

Kaikki lähti liikkeelle viestipalvelu Twitteristä, jossa kommentoin vasemmistoliiton viestiä perinnän pienituloisille aiheuttamia vaikeuksista: ”Ilmainen neuvo kaikille perinnän aiheuttamien vaikeuksien kanssa painiville: laskut kannattaa maksaa ajoissa.” Nyt muutama vuorokausi myöhemmin, olen miettinyt näitä sanoja paljon.

Ymmärrän hyvin, että kärkevyydessään ”kaikille” perinnän kanssa vaikeuksiin joutuneille ihmisille suunnattu viesti on herättänyt hämmennystä ja vastareaktioita, ja jälkikäteen katsottuna muotoilemalla viestin toisin olisi vältytty monilta väärinymmärryksiltä ja mielenpahoituksilta.

Seison kuitenkin edelleen viestini takana. Paras tapa välttyä perinnän aiheuttamilta ongelmilta on maksaa laskut ajoissa. Neuvoni ongelma on kuitenkin siinä, ettei kaikille ole mahdollista maksaa laskuja ajoissa.

Ihmisen talousongelmat saattavat myös olla seurausta erilaisista elämän vastoinkäymisistä kuten sairastumisesta, työttömyydestä tai yritystoiminnan vaikeuksista. Näissä tilanteissa äkilliseen maksuvalmiuden alenemiseen voi olla ollut vaikea tai jopa mahdotonta varautua. Ymmärrän, että näitä ihmisiä neuvoni laskujen maksamisesta ajallaan on saattanut loukata ja olen siitä pahoillani.

Toivon kuitenkin, että viestini aiheuttama myllerrys tarjoaisi mahdollisuuden keskustella aiempaa konkreettisemmalla tasolla ylivelkaantumisesta. Twiitin saama julkisuus kertoo nähdäkseni siitä, että aihetta pidetään hyvin tärkeänä, eli uskon tilaa keskustelulle olevan.

Ylivelkaantuminen on kasvava yhteiskunnallinen ongelma. Entistä suuremmalla osalla suomalaisista on maksuhäiriömerkintä, minkä lisäksi myös ulosotossa olevien määrä on lisääntynyt. Pääsyiksi tähän on esitetty korttimaksamisen yleistymisestä ja erilaisten kulutusluottojen ja pikavippien tarjonnan kasvua. Nämä yhdessä ovat merkinneet henkilökohtaisen taloudenpidon hallinnan vaikeutumista ja olleet osaltaan lisäämässä ylivelkaantumista.

Mitä ongelmalle voidaan tehdä? Ensinnäkin positiivisen luottorekisterin käyttöönotto auttaisi vähentämään velkakierteeseen joutumista ja tätä kautta ylivelkaantumista. Tällä hetkellä lainanantajilla ei ole käytössään kokonaiskuvaa velanhakijan taloudellisesta kokonaistilanteesta. Ongelmia syntyy siitä, että kaikki luotonhakijat eivät ymmärrä ilmoittaa tekemiään osamaksusopimuksia ja luottokorttivelkoja lainoikseen. Positiivisen luottorekisterin kautta yksilön kaikki olemassa olevat lainat näkyisivät luotonmyöntäjälle, mikä helpottaisi luottopäätösten pohjaamista lainanhakijan todelliseen tilanteeseen.

Pikavippien osalta korkokattosääntelyn laajentaminen ja markkinoinnin entistä tiukempi rajaaminen voisivat vähentää pikavippien kysyntää ja tätä kautta lainojen takaisinmaksun laiminlyönnistä aiheutuvia perintä- ja ulosottokuluja. Pikavipeistä on valitettavasti tullut tapa paikata jo ennestään kestämätöntä taloustilannetta, minkä vuoksi ne ajavat velallisen usein vain yhä syvemmälle suohon.

Oikeusministeriössä on käynnistetty selvitykset positiivisen luottorekisterin käyttöönottamisesta ja pikavippisääntelyn tarkentamisesta. Toivon todella, että selvitysten pohjalta voidaan edetä käytännön toteutukseen. Näiden edellä mainittujen lisäksi on syytä arvioida nykyisen luottotietolain maksuhäiriömerkintöjä koskevaa sääntelyä.

Myös talous- ja velkaneuvonnalla on keskeinen merkitys ylivelkaantumisen ehkäisemisessä. Mitä nopeammin maksukyvyn heikentymisen jälkeen tilanteeseen voidaan puuttua, sen helpommin tilanne on korjattavissa. Ihmisten tietoisuutta palveluista tulisikin lisätä ja näin saada entistä useampi hakeutumaan entistä aikaisemmassa vaiheessa apua tarjoavien palvelujen piiriin.

Ylivelkaantuminen on niin yksilötasoa kuin koko yhteiskuntaa koskeva ongelma. Toivon, että keskustelu henkilökohtaisen taloudenpidon merkityksestä tulee jatkumaan. Asia on tärkeä, minkä vuoksi ratkaisuja tulee hakea yhdessä. Yhden asian olen kuitenkin huomannut. Ylivelkaantumisen aiheuttamaa haastetta ei ratkaista Twitterissä ilmaisia neuvoja jakamalla.

 

Otto Meri
kaupunginvaltuutettu (kok)
Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Miten olisit muotoillut viestisi ettei väärinymmärryksiä tai mielipahaa olisi syntynyt?

En tiedä oletko selvittänyt tätä jo twitterissä, jota en käytä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Perintätoimistot, ulosotot ja ne muut syyt, mitkä aiheuttavat ihmisille ongelmia. Niissä asioissa olisi korjattavaa, että ihmiset pääsisivät helpommin kuopistaan ylös takaisin yhteiskuntaan.

Kaupunkien, kuntien pitäisi entistä enemmän pidättäytyä olla erossa perintätoimistoista ja periä itse. Tulospalkkioista pitäisi luopua kokonaan, koska se vääristää ja panee ihmiset ahtaammalle.

Lue vaikka esim. Liisa Mariaporin kirjaa: Verottaja tappolinjalla, jossa oli 90-luvulla käytössä tulospalkkiot ja samainen näyttää nyt olevan käytössä. Kyseinen kirja oli valtio syyttänyt kirjoittajaa ja vaatinut kirjan hävitettäväksi mutta lopulta tuli EU:n tuomioistuimelta määräys, että ei saa hävittää ja kirjan tekijälle määrättiin korvaukset täysimääräiseksi.

Ihmisille pitää sallia parit mokat ja antaa mahdollisuus päästä kunnolla yhteiskunnan toimintoihin eikä rangaista vuosikausien vaikeuksilla.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ymmärrän hyvin ihmisten suuttumuksen, viestisi oli pilkkaava, minäkin käyttäisin mielelläni samoja termejä. Nyt käyttäisin lisäksi termiä viisastelija.

Viestisi on sama kuin jos sinä ajat autolla liukkaalla kelillä ojaan, niin joku neropatti sanoisi että olisit ajanut varovaisemmin.

Pohjanmaalla sanottiin:
Joka jälkineuvon kans tullee
pittää hirtettämän.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ikävä kyllä täytyy mainita, että esimerkkisi neropatti on oikeassa hänkin. Itse en koskaan ole ajanut liukkaalla kelillä ojaan, oli alla sitten minkälaiset tassut hyvänsä. Etelä-Tirolin vuoristoteillä kerran jopa kesäkumit, siinä sai kyllä ajella kieli keskellä suuta.

Nykyisin en aja kuin polkupyörää, työttömällä kun ei ole varaa autolla ajella. Mutta elintasoa säätämällä on aivan mahdollista välttää epämukavia keskusteluja ulosoton kanssa.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Mutta elintasoa säätämällä on aivan mahdollista välttää epämukavia keskusteluja ulosoton kanssa."

On silloin kun on, ja vain silloin. Esimerkiksi mielenterveysongelmat tai sairastumisen aiheuttamat kustannukset johtavat helposti siihen, ettei tällainen taloudenpito onnistu.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Oikeastaan ei ole oieassa jos ajan niin varovasti kuin voit!! Onnettomuuksia sattuu myös silloin vaikka olis varautunut kaikkeen!

Vain idiootti kirjoittaa noin miten Otto Meri kirjoitti! Anteeksi haukkumiseni, mutta en tiedä miten muutenkaan kirjoittaisin..

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#8

>Mutta elintasoa säätämällä on aivan mahdollista välttää epämukavia keskusteluja ulosoton kanssa.

ooo

Tuo kannattaa alleviivata.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

niin...... ja kuinka päin asia on, velkaantuuko ihminen vai ottaako hän velkaa?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #28

"velkaantuuko ihminen vai ottaako hän velkaa" Tällänen viisastelu ei auta ketään.

Ylivelkaantuminen on valtiolle iso ongelma, - samoin myös yksityiselle ihmiselle.
Polittiset puolueet eivät näytä tätä ymmärtävän. Äskeisessä vihreiden puolueohjelmassa lueteltiin tusina erittäin jaloa ajatusta lähimmäisen auttamisesta, mutta yhdelläkään sanalla ei valotettu kuinka rahat hankitaan.

On surullista, että edes puhutaan tappouhkauksista niitä kohtaan, jotka varoittelevat ylivelkaantumisesta. Mikähän tämän tien päässä on?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #45

#45

>"velkaantuuko ihminen vai ottaako hän velkaa" Tällänen viisastelu ei auta ketään.

ooo

Niin ....... siinä on kaksi suomen kielen sanaa, joilla kummallakin on oma, toisistaan eroava täsmällinen merkityksensä. Kantasana on sama.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Leo Mirala: - "Viestisi on sama kuin jos sinä ajat autolla liukkaalla kelillä ojaan, niin joku neropatti sanoisi että olisit ajanut varovaisemmin."

Totta, mutta oleellisin kysymys on, että hyökättäisiinkö varovaiseen ajamiseen kehottavaa "neropattia" vastaan samanlaisella raivolla kuin laskujen hoitamiseen ajallaan kehottavaa? Jos ei, niin miksi ei? Joku poliitikko (mielellään kokoomuslainen niin muut seikat olisivat mahdollisimman samankaltaiset tämän "laskunmaksugaten" kanssa) voisi kokeilla. Twiittaisi "Ilmainen neuvo kaikille ojaan ajaneille: ajakaa varovaisemmin!" ja katsoisi, alkavatko itkupotkuraivarit.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Ihmisten velkaantuminen on hyvä bisnes joillekin, jopa koronkiskonta piti tehdä lailliseksi sen takia, aikaisempi lausuntosi oli kyllä pöljääkin pöljempi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Joiltain persuilta pääsee yön pimeinä tunteina niitä rasitisia kommentteja vahingossa nettiin.

Kokoomuslaiselta taas se oma ideologia joskus lipsahtaa myös hieman vahingossa julki, sitten onkin aina selittelyn ja perustelun aika.

Ei vakuuta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@5. Pitäisi kahteen kertaan miettiä ennen ulostuloa. Se ei onnistu, jos ei omaa tietoa sekä kokemusta.

Hallitus kerä eduskunnan tuntuu miettivän kerran ja hutaistaan älyttömiä ideoita väkisin läpi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Velkaantuminen on looginen lopputulos järjestelmälle joka perustuu velkaantumiseen. Kokoomuslaiset eivät tätä ymmärrä ja siksi tykkäävät kapitalismin nimissä nostaa kierroksia jakkararingissä,koska kuvittelevat sen johtavan parempaan lopputulokseen.

Sitten tulee vielä näitä mahtavia neuvoja jotka on juurikin sen kokoomuslaisen järjettömyyden kukintoa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

"Ylivelkaantuminen on yhteiskunnallinen ongelma"

Ylivelkaantuminen on enempi globaali, valtiollinen ongelma. Valtiot ovat huonona esimerkkinä siitä, miten raha-asioissa tulee toimia. Mitä herrat edellä sitä narrit perässä.

Harri Salonen

Ongelma on vieläkin siinä, että jos ihminen ottaa pikavippejä, niin hän joutuu haukkumisen ja syyttelyn kohteeksi - ja kaikki on hänen omaa syytään.

Minunkin mielestäni pikavipeillä talouttaan rahoittava henkilö on tyhmä. Mutta siinä joutuu helposti semmoiseen kierteeseen, josta ei ole ulospääsyä. Velka kaksinkertaistuu, kun sitä ei hoideta oikein ja sitten ollaan ylivelkaantuneita.

Haukkumisen sijaan voisi keskittyä ihmisten auttamiseen pois tuolta kuopasta. Kyllä he itse tietävät tehneensä väärin, mutta ei ole tuottavaa vaan huomautella siitä, vaan pitäisi oikeasti keksiä työkaluja tästä selviämiseen.

Kun ylivelkaantuminen vielä passivoi, niin nämä ihmiset tippuvat pois työelämästä, kun toimeentulotuella saa enemmän käteen. Sitten meillä on paljon ihmisiä, jotka eivät ole töissä, ovat 100% tukien varassa ja vielä velkaa pikavippifirmoille.

Yksi konkreettinen parannustoimenpide olisi esim. laittaa katto pikavipeille. Esim. 10 000€ olisi maksimi, mitä voisi olla yhdelle pikavippifirmalle velkaa. Näin korot ei karkaisi käsistä ja on jotain toivoa, että saa tuon joskus maksetuksi.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Minunkin mielestäni pikavipeillä talouttaan rahoittava henkilö on tyhmä."

Nyt tulisi taas muistaa, että näin toimiva ihminen saattaa kärsiä miielenterveyden ongelmista, jotka tekevät järkevästä oman talouden suunnittelusta mahdotonta. Jotkut myös rahoittavat pikavipeillä vakavan sairauden aiheuttamia yllättäviä kustannuksia, koska muitakaan vaihtoehtoja ei ole heidän tilanteessaan tarjolla.

Pekka Pylkkönen

Juurihan Meri ehdotti tähän ihan oikeaa, osittaista ratkaisua. Positiivinen luottorekisteri pystyisi katkaisemaan kierteen ennen kuin on liian myöhäistä.

Sairauden kulut taas korvataan Suomessa Toimeentulotuesta.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #18

No ei kuule korvata kaikille.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #19

Ei niille joiden omat tulot riittävät terveydenhuoltomenoihin. On jokseenkin ärsyttävää vinkua siitä ettei saa toimeentulotukea mikäli fyffet riittävät muutenkin.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #24

Ota kuule selvää, millä perusteilla sitä toimeentulotukea oikeasti myönnetään ja millä kieltäydytään myöntämästä. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun olet esittänyt tällaisia paikkaansapitämättömiä yleistäviä väitteitä.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #18

Nyt Meri ehdotti kyllä jonkinlaista ongelmaa hieman helpottavaa ratkaisua, mutta se ei poista typerän ja ylimielisen twiitin loukkaavutta, jonka pahoittelu tuntuu nyt kovin pakotetulta ja epäuskottavalta.

Sairauden kulut korvataan niissä tapauksissa kuin korvataan. Ei läheskään kaikissa.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Kyllähän tuo twitter-viestisi oli aivan järkevä. Tupakointia lopettavalle ketjupolttajalle voisi sanoa "stumppaa ja älä sytytä savuketta enää koskaan".

Ratkaisu ongelmaan on yksinkertainen mutta yksinkertaisia asioita on usein vaikea toteuttaa.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Twiitin tarjoama ratkaisu voi olla yksinkertainen, mutta valitettavasti se toimii vain ihannetilanteessa, mitä twiittaaja ei oikeistolaiselta ylimielisyydeltään tajunnut.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

http://hilkkamlaikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2290...

Aina ei riitä edes se, että maksaa velkansa moneen kertaan. Ryöstäminen on ilmeisesti joidenkin tahojen oikeus?

Juha Hämäläinen

Otto Meri on mies, joka osaa tunnustaa tehneensä virheen ja pahoittanut muiden mieliä.

Pisteet siitä ja jatkossa tarkkuutta lausuntoihin (jos ne on tässä maailman ajassa mahdollisia tehdä niin ettei kukaan kiihotu)

Pekka Pylkkönen

Suurimmalle osalle pätee Meren neuvo ihan hyvin. Miten sitten ihmiset reagoivat tuohon? Ottivat äärimmäisen harvinaiset ääriesimerkit ja rupesivat syyttämään Merta ties mistä.

Olen ulosoton kokenut ja päässyt siitä yli, eikä kyse ollut mistään taskurahasta. Velkaantuminen oli vain ja ainoastaan omaa syytäni. Jotkut paskiaiset syyttävät omista mokistään järjestäen muita. Tai vaikka sairauttaan. Mutta jos tilanne on tosiaan niin paha että on syyntakeeton ja saattaa tehdä ihan mitä pöljää tahansa, oikea paikka on sairaalassa. Muille kyse on vain tekosyystä jolla pyritään peittämään oma vastuu ja ehkä jatkamaan typerää toimintaa.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Mielenterveysongelmat vaikuttavat elämänhallintaan, vaikka ihminen ei olisi lähimainkaan siinä kunnossa, että joutuisi/pääsisi sairaalaan. Eikä tässä todellakaan ole kyse mistään harvinaisista ääriesimerkeistä vaan tilanteesta, jossa hyvin moni ihminen joutuu elämään. Julistat taas suurella varmuudella ehdottomia totuuksia asioista, joista sinulla ei ole alkeellisintakaan käsitystä. Keskustele vaikka jonkun mielenterveystyötä tekevän kanssa ennen jatkamista.

Yleensäkään sinulla ei näyttäisi olevan silkan vihatrollauksen lisäksi hirveästi annettavaa tälle alustalle.

Pekka Pylkkönen

Oma saarnaamisesi siitä että mielenterveysongelmaisella ei ole mitään vastuuta omasta elämästään on täysin kajahtanutta. Se on osa ongelmaa eikä ratkaisua. Meillä on holhoustoimi ja laitoshoito sellaisia ihmisiä varten jotka eivät kykene huolehtimaan itsestään tai juoksevista asioistaan. Muille kyseessä on vain oman vastuunsa väistämisestä. Valehtelemisesta itselleen ja muille.

Jos jotain oppia voi ottaa uskovaisten alkoholistiryhmistä niin sen että oman ongelman tunnustaminen on hyvä lähtökohta. Ei sairauden tai jonkun muun syyttäminen.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #27

Aloitat puhtaalla olkiukolla ja jatkat sitten tekemällä entistä selvemmäksi, että olet täysin pihalla aiheesta. Kuten sanottu, mielenterveyden ongelmat vaikuttavat elämänhallintaan myös tilanteessa, jossa ei ole vielä käytännössä toivoakaan päästä sairaalaan tai edunhallinnan piiriin (eikä se sairaalakaan ole missään nimessä mikään automaattinen ratkaisu). Tämä ei todellakaan poista kaikkea vastuuta kaikesta, mutta on kyllä hyvin usein ylivelkaantumisen syy.

Mikä omassa elämässäsi on niin huonosti, että sinun on pakko purkaa vihaa täällä? Olisiko aika ottaa itseäsi niskasta kiinni ja laittaa ne asiat kuntoon?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #30

Yritän vain sanoa että valehtele rauhassa itsellesi mutta jätä tuon syntipukki-ajattelun levittäminen vähemmälle. Jos mokaat, syy on sinun. Ei sairauden, ei rikkaiden, ei juutalaisten. Ei edes pikavippifirman. Vika on sinun. Tämä on siitä erinomainen juttu että silloin asialle voi tehdäkin jotakin.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #31

Olen itse mielenterveyskuntoutuja, ja olen ottanut asiakseni kirjoitella tämän ryhmän oikeuksien puolesta siinä määrin kuin terveydentilaltani jaksan, koska valitettavan harva taho tekee niin. Siksi joudun kiittämään sinua viesteistäsi. Kaltaistesi asiattomien vihanlietsojien olemassaolo korostaa tällaisen pienimuotoisen nettiaktivismin tarpeellisuutta.

EDIT: Ja yritä nyt ihmeessä miettiä, mitä voisit tehdä omalle elämällesi. Tuollainen toiminta ei vähennä vihaasi, vaikka siltä hetkellisesti tuntuisikin, vaan ainoastaan ruokkii sitä entisestään.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #32

Olet omalta pieneltä osaltasi vastuussa mielenterveyskuntoutujien laitostuttamisesta ja mahdollisesti elämän tarpeettomasta hankaloittamisesta. Häpeäisit. Ymmärtämättömyyttäsi teet enemmän vahinkoa kuin hyvää.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #34

Höpö höpö. Sinä olet omalta pieneltä osaltasi vastuussa mielenterveyskuntoutujiin kohdistuvien vahingollisten asenteiden jatkumisesta. Kirjoitat pelkällä tunteella, vaikka tietoakin olisi saatavilla. Suosittelen ihan oikeasti jonkun mielenterveystyötä tekevän kanssa keskustelemista. Se olisi kovin hyödyllistä siinä sinänsä epätodennäköisessä tapauksessa, että sinulla on tässä jokin arvokkaampi motiivi kuin itsesi ylentäminen muita alentamalla.

Mainitsemasi edunvalvonnan piiriinkään ei usein pääse ennen kuin tarpeeksi näyttöä siitä, ettei taloudenpito sairauden takia oikeasti onnistu omin avuin. Eli siis raha-asioiden on jo valmiiksi oltava todella pahasti solmussa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #38

Ehkä sinunkin näkemyksesi saattaisivat muuttua jos viitsisit avata aihetta koskevaa tutkimuskirjallisuutta yhtään laajemmin. Tai ajatella asioita joskus niiden kannalta jotka sinunkin elämäsi kustantavat. Mutta ei, sinua ei kiinnosta kuin oma napasi ja sekin vain lyhytnäköisestä vinkkelistä.

Moni veronmaksaja haluaa tukea ihmistovereita jotta nämä pääsevät jaloilleen ja pärjäävät elämässä. Sen sijaan itsesääliinsä linnottautuvat, kaikesta valittavat ja muita syyttelevät kelan asiakkaat joutaisi panna kyllä jonkinlaiselle sopeutusleirille. Jotta sapuskaa saisi vain kun tekisi työtä. Oppisivat perhana olemaan jostain joskus kiitollisia.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #40

Jaa että nyt jo työleirejä sairaille. Aina vaan paranee.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #53

Jos suu käy tuohon tahtiin niin totta hemmetissä pystyt jotain leipäsi eteen tekemäänkin. Vai onko loisiminen sinusta jotenkin oikein?

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #59

Minä olen kuule tehnyt töitä epäviisaasti silloinkin, kun lääkäri olisi halunnut kirjoittaa päänuppisyistä saikkua. Lopulta sitten iskikin täysi romahdus, ja äskettäin olin kuukauden hoidossa. Nyt pitää ottaa vielä ainakin vuosi levon kannalta, ja uskon tässä ehdottomasti ennemmin lääkäriä kuin kaltaistasi viisastelijaa.

Sairaat leirille. Sairaat loisijoina. Sairaat pystyvät töihinkin, jos pystyvät puhumaan sairaiden oikeuksien puolesta. Toisivatpa kaikki oikeistolaiset asenteensa esille yhtä rehellisesti kuin sinä. Se olisi erinomaista asiakaspalvelua äänestäjiä kohtaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #32

@32. Olet kyllä oikeassa. Olen aiemmin lukenut kommentteja ja osannut tunnistaa. Parempi on antamatta yhtään enempää syitä, kun tämä ei kykene:

https://www.narsistienuhrientuki.fi/tietoa-narsism...

Sieltä löytyy video suomeksi tekstitettynä.

Tätä voisi myös verrata siihen Vartiaiseen, kun hänen käytöksensä on ollut kummallista.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #37

Narsistikortti on kyllä upea. Jos kaikki ei mene juuri kuten itse haluaa, muut ovat narsisteja.

Minähän olen narsistin vastakohta. Kannatan yleisesti hyödyllistä näyttöön perustuvaa ajatusta vaikka se olisi minulle haitallinen.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #41

Kirjoitat näyttöön perustumatonta roskaa esimerkiksi mielenterveysongelmista ja niiden hoidosta sekä toimeentulotuesta. Kannatat "näyttöön perustuvia ajatuksia" vain silloin, kun ne sattuvat ruokkimaan asennevammojasi.

Käyttäjän MikaSaikkonen kuva
Mika Saikkonen Vastaus kommenttiin #32

Sinuna jättäisin myös kommenteistasi alituisen keskustelijan syyttämisen vihanlietsojan yms.viha sanan kylvämisen. Niistä on nykykeskusteluissa tullut sellaisia keppihevosia, joita heitetään turhanpäiväisesti ja asiattomasti, kun joku ei tuekkaan omaa mielipidettä. Naurettavaa.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #50

Jos näkemykset esitetään siihen sävyyn kuin Pylkkönen omiaan esittää (ja vaaditaan vielä sairaita ihmisiä työleireille), on kaikki syyt puhua vihanlietsonnasta. Ei sana ole kaikissa tilanteissa käyttökelvoton, vaikka sitä yliviljeltäisiinkin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #55

Sairas ihminen olisi tyytyväinen siitä että saa apua. Itsekeskeinen persläpi taas rupeaa vaikertamaan jotta muiden pitää antaa hänelle lisää.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #58

Jos ei kykene töihin, pitää olla kiitollinen ihan mistä tahansa, mitä yhteiskunta hyvää hyvyyttään antaa, riitti se kunnolla elämiseen tai ei? Väärinhän se on vaatia verorahoille kunnollista vastinetta silloin kun sitä tarvitsee?

Ja vaikka yrität kääntää keskustelun henkilökohtaisesti minuun, en puhu ensisijaisesti omasta puolestani. Minulla on asiat hyvin moniin muihin mielenterveyskuntoutujiin verrattuna. Olen nähnyt, kuinka asuntokin voi lähteä alta, kun asioiden hoitaminen tämän maan byrokratiaviidakossa käy liian vaikeaksi.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Twiittisi oli kauniisti sanottuna typerä. Olisiko jo aika muuttaa lainsäädäntöä näiden pikavippien osalta.

Pikavippifirmojen taustojenkin vuoksi, no saattaisi toimia, että ne ottaisivat myös osaa riskiin liiketoimissaan. Ulosotossa sovellettaisiin 50/50 jakoa. Perintään menisi puolet ja loppu jäisi lainaajan kontolle. Tottakai ulosotto olisi edelleen käytössä, mutta sitä voitaisiin inhimillistää esim korkojen ja maksettavan kuukausierän suhteen. Harkintaan voisi myös laittaa onko luottotietorekisteri oikea paikka maksuhäiriöisille, jotka ovat näiden pikavippiensä takia sinne joutuneet.

Pekka Pylkkönen

Ulosotto voisi tosiaan arvioida nykyistä laajemmin onko luotonantajan toiminta ollut asianmukaista, mikäli positiivinen luottorekisteri tulisi käyttöön. Voitaisiin säätää vaikka lakiin että ulosottoteitse ei voisi periä lainoja jotka on myönnetty vaikka mittarit hehkuvat punaisella.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Jos tämä kohu johtaa ylivelkaantumisen ongelmien parempaan hahmottamiseen Kokoomuksessa, niin se oli sen arvoinen, vaikka hinnan maksoit ikävä kyllä tällä kertaa sinä.

Kannustan tutkimaan henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuutta ongelman ratkaisuna: http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225282-h...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Seison kuitenkin sanojeni takana: jos sinulla on nälkä, mene syömään.

Hohhoijaa. Herra Meri on saanut pikku maistajaisen todellisuudesta ja pahoittelee nyt, jos on loukannut jotakuta siellä kuplansa ulkopuolella.

Näkyy se politiikka ja erityisesti kokoomuslaisuus eristävän omansa tehokkaasti kaikesta todellisesta.

Pekka Pylkkönen

Oma neuvosi on jotta ota hemmetisti pikavippejä joita et pysty maksamaan? Kallistun sille kannalle että vaikka Meren tokaisu oli aika, no, itsestäänselvä ja lattea, se oli huomattavasti vähemmän epä-älyllinen kuin paikalle lentäneiden haaskalintujen viserrys; velka on velkojan syytä ja velallinen on oikeastaan uhri.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En tiedä mutta, jos harkitset politiikkaa, niin kokoomuksessa on varmasti aina paikka sinunkaltaisillesi ihmisille.

Ymmärrän kyllä, että on vittumaista kuunnella köyhien valehtelua, koska tilastot selvästi osoittavat, että sun ei voi olla nälkä.

Jos omaa vastaavan korkean moraalin ja tietää miten asiat maassamme oikein ovat, niin pitää olla tavallisenkin tallaajan tyytyväinen, että on olemassa viisaita ja asiantuntevia ihmisiä.

Loppujen lopuksihan kaikenlainen valitus on turhaa, sillä kaikkein rahat riittävät yltäkylläiseen elämään ja jollei riitä, niin sehän on sen tyhmän yksilön vika, vittuakos täällä valittaa, mee töihin ja maksa laskus.

Kun näitä kommentteja ja kokoomuslaisten blogeja lukee, tulee aina vaan varmempi olo siitä, että tällaisen puolueen päästäminen asioistamme päättämään on suuren luokan virhe.

Muistaa kaikki kurjat siellä äänestyskopissa seuraavan kerran, mikä on tämän puolueen agenda.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #36

Kas, osasit mainita nimeltä muunkin puolueen kuin Perussuomalaiset. Kyl mää olen kauhian hämmästyny.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ainakin Pylkkösen mielikuvitus toimii, jos ei muu.

Ystävällinen neuvo: osaan kyllä itse laittaa sanat omaan suuhuni. Siinä puuhassa en tarvitse mielikuvituksesi apua.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Otto Meri! Velallisten Tuki ry ja vertaistukiryhmä on taistellut jo useita vuosia laitonta perintätointa vastaan. Tiedätkö Sinä, mitä on laiton perintä? Jos vakuutena oleva omaisuus myydään alihintaan, vaakakupin toisella puolella on sopimusjuridiikka ja pantinhaltijan velvollisuus säilyttää omaisuuden arvo. Kokoomus edustaa ajattelua, että mitäs siitä, vaikka Suomi ei noudata YK:n ihmisoikeusjulistusta, ei European Convention on human rights eikä edes Suomen omaa perustuslakia - kunhan vaan jokaisen kokoomuspolitiikon varallisuus lisääntyy.

Heitä kysymyksen: Olet ottanut 1988 yritykselle investointivelan 1,5 miljoonaa markkaa, maksanut siitä lähes miljoonan, jonka lisäksi Sinulta realisoidaan 3,9 miljoonan laiva, pari mökkiä ja omakotitalo - suostuisitko maksamaan pankille 10 miljoonaa markkaa lisää eli 1,644 milj.euroa? Vai pitäisitkö pankin toimintaa laittomana, varsinkin, kun heidät on tuomittu vahingon aiheuttamisesta.

Mitäs tykkäisit, kun Lindorff, Lovell tai Intrum Justitia lähettää käräjäoikeuteen 8 sivuisen luettelon 2000 luvun alun muutaman euron laskuja uudelleen ja uudelleen, vaikka olet ne jo maksanut.

Mitäs tykkäisit, jos ulosotto ei antaisi Sinulle vapaakuukausia, kun autosi, jolla pitäisi käydä töissä hajoaa -eikä mene katsastuksesta läpi? Ulosotolle on tärkeämpää saada tulospalkkio, kuin kohdella tasavertaisesti velallista ja velkojaa...olemmehan tasa-arvoisia lain edessä.

Suosittelen lämpimästi menemään Hurstin leipäjonoon kysymään ihmisiltä, miksi heidän on pakko hakea ruokaa Hurstilta.

550 000 ulosottoa vuosittain, 1,2 miljoonaa suomalaista elää alle köyhyysrajan ja 2,2 miljoonaa suomalaista ei aina pysty maksamaan ajallaan laskujaan. Hyeenan lailla perintätoimistot ovat heti vaatimassa mielettömiä kuluja.

Suomi ei tule pidemmän päälle menestymään, jos viidesosa kansasta voi huonosti ja kärsii rahapulasta ja nälästä. Näille ihmisille on turha sanoa - maksa laskusi ajoissa. Häpeämisen ja anteeksipyynnön paikka Sinulla.

Jos et usko, voin toimittaa Sinulle vinon pinon laittomia perintätoimia Hesalaisia tapauksia

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Kokoomus on yhteiskunnallinen ongelma.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Pidän kommenttia "laskut pitää maksaa ajallaan" ihan hyvänä moraalisena pohjana. Toisekseen lainan saanti helpottui 80 luvun lopulla huomattavasti, sitä tyrkytettiin ja myytiin, vaikka lainalle ei olisi ollut tarvettakaan.

Mutta "koukku" oli tarpeeksi hokutteleva. Myyntipuheet olivat kuin tuheron pesua, lopputulos oli puhdas ja houkutteleva.
Itse kävin 90 luvun alussa parin kuukauden kohdemarkkinointi koulutuksen, siellä tuli opittua ties mitä. Tilastojen ja tutkimuksien perusteella Nuoriso oli se ryhmä, johon uppoaa mikä vain. Jälki näkyy.

Ihminen joutuu melko usein taloudessa syy seuraus kierteeseen" työttömyys, pätkätyöt, sairaus, tulot laskevat", joilla se uskoo pelastavan itsensä. Astuu kuvioon velkaa velan päälle. Melko tuhoisaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Otto Merin ja Kokoomuksen motto:

Mitä enemmän köyhiä ja kurjia,
sitä enemmän rikkaita.

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

"Ihmisen talousongelmat saattavat myös olla seurausta erilaisista elämän vastoinkäymisistä kuten sairastumisesta, työttömyydestä tai yritystoiminnan vaikeuksista. Näissä tilanteissa äkilliseen maksuvalmiuden alenemiseen voi olla ollut vaikea tai jopa mahdotonta varautua. Ymmärrän, että näitä ihmisiä neuvoni laskujen maksamisesta ajallaan on saattanut loukata ja olen siitä pahoillani."

Ihanko itse osasit tehdä näinkin nerokkaan johtopäätöksen?

Minullakin on sinulle neuvo: Älä ole noin helvetin typerä, niin olet hivenen viisaampi.

Viisaan ja älykkään ero on siinä, että älykäs yrittää selittää itsensä pois tilanteesta, mihin viisas ei lähtökohtaisesti joudu.

Käyttäjän MikaSaikkonen kuva
Mika Saikkonen

Minä en kokoomusta kannata, mutta lopettakaa tuo järjetön loukkaantuminen täälläkin yhdestä twiitistä. Jos hän on sitä mieltä, hän on ja sillä selvä. Tuommoista ei pitäisi edes anteeksi pyytää.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Kyllä mielipiteenvapauteen kuuluu myös oikeus mielipiteeseen mielipiteestä.

Kun kokoomuslaisten todellisia ja sensuroimattomia asenteita tulee julki, ne on syytäkin nostaa tapetille ihan tulevia vaaleja ajatellen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kokkareet on puolueena leväperäisin verovarojen käyttäjä, lompakko on auki joka suuntaan, vähiten ehkä Suomeen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Miten sinä Jarmo nyt tuolla tavalla myötäilet kokoomusta? Kokoomus on johdonmukaisin puolue, se tekee juuri sitä mitä on luvannut. Se ohjaa tarkasti veronmaksajien rahoja rikkaille, köyhien hoito kuuluu kirkolle ja muille humanisteille ja viherpiipertäjille.

Lauri Loimaranta

Velkaantumisongelma johtuu isossa mittakaavassa samoista tekijöistä ja lainalaisuuksista kuin riippuvuussairaudet (peli, ruoka-aine, päihteet). Näitä geenejä kantavia ihmisiä meillä on merkittävä osuus väestöstä. Kaikkia yhdistää kyvyttömyys kontrolloida nopeasti saatavaa mielihyvää. Tällä ihmisryhmällä ei ole mitään mahdollisuuksia toimia nykyisessä ympäristössä toisin. Kukaan heistä ei ole valinnut geenejään. Ominaista on myös, että henkilön, jolla ei ole tälläistä ominaisuutta, on lähes mahdoton ymmärtää tätä käyttäytymistä. Siksi ratkaisumallit ongelmaan eivät usein perustu tosiasioihin (esim. suomalainen julkinen päihdetyö on käytännössä täysin tehotonta verrattuna ympäröivään maailmaan).

Lainsäädäntö on rakennettu niin, että vakuudettomilla luottomarkkinoilla ei toimi vapaan markkinatalouden mekanismit. Luotonantaja ei näet joudu kantamaan riskiä kuin osittain. Ulosotto toimii tässä moottorina ja on valjastettu luotonantajien liiketoiminnan oleelliseksi osaksi. Tämä on luonut markkinat, jossa velkaongelmaan ajautuva on tavoiteltava asiakas. Parempi kuin lainansa tunnollisesti maksava, koska maksaa pidempään (mahdollisesti lopun elämänsä suurta korkoa velalleen). Tämä on lähtökohtaisesti nurinkurinen asetelma.

Luotonantajat (vastuullisiakin toki on) käyttävät luonnollisesti hyväkseen tämän mahdollisuuden ja ei voi syntyä kuin nykyisen kaltainen tilanne.

Ja sitten se minun ratkaisumallini. Suurin osa ihmisistä, eli koko elämänsä luottokelpoisina pysyvät, hoitavat kyllä velkansa. Heitä riittää ohjaamaan nykyinenkin luottorekisterimalli. Velkaongelmiin alttiuden omaaville taas vakuudettomia velkoja ei voi antaa lainkaan. Tämän arvioinnin tekee markkinat tehokkaasti kun lainsäädäntö ohjaa niin tekemään. Toisin sanoen joutuvat kantamaan täyden riskin. Tämä toteutuu ainoastaan, jos vakuudettomia luottoja ei voi periä asiakkaalta. Eli ei tarvitse maksaa, jos ei pysty. Luottotietoihin toki tulee iso punainen merkintä, mutta se merkintä on vain hyväksi saajallensa. Toki velka pitää olla haluttaessa mahdollisuus maksaa pois korkoineen. Luotonantajat tarvitsevat positiivisen luottorekisterinsä, mutta se on vain puolet ratkaisusta.

Markkinavoimat on nopein tapa päästä perille, kunhan ratin takana on hyvä kuski.

Toimituksen poiminnat