Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Kansalaistottelemattomuutta vai tietoista lakien rikkomista?

Tänään uutisoitiin vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasesta, joka poistettiin lentokoneesta hänen kieltäydyttyään istumasta. Syyksi hän ilmoitti koneessa olevan pakkopalautettavan ulkomaalaisen. 

Pennasen toimintaan sisältyy monia ongelmia. Ensinnäkin hän syyllistyi ilmailurikkomukseen. Lisäksi hän aiheutti haittaa muille koneessa olleille ja paikalle tulleille viranomaisille. Lentoturvallisuuden näkökulmasta matkustajien on noudatettava tarkoin matkustajahenkilökunnan ohjeita. Sooloilulle ei ole sijaa.

”En tiedä, kuka hän oli tai mihin häntä oltiin viemässä. Kuulin hänen vaikertavan ja pyytävän apua.”

Näin Pennanen itse kommentoi tilannetta. Hän ei siis tiennyt lainkaan mistä oli kyse. Kyseessä saattoi olla esimerkiksi rikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkottaminen. Mutta Pennasen tapauksessa faktat eivät tuntuneet kiinnostavan. Kunhan saisi teolleen huomiota. Se riittäisi.

Uskon, että Pennanen on uskossaan vahva. Hänen mielestään Suomen ulkomaalaispolitiikassa on pahoja puutteita. Mutta ratkesivatko ne hänen toimintansa seurauksena? Tullaanko lainsäädäntöä hänen toimintansa seurauksena muuttamaan. Epäilen vahvasti. Ulkomaalaislakiin on tehty paljon muutoksia viime vuosina, joilla on mukauduttu muuttuneeseen tilanteeseen ulkomaalaisten oikeusturvaa vaarantamatta. Maahanmuuttoviraston päätöksestä on aina mahdollista valittaa hallinto-oikeuteen ja valitusluvan kautta aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka. Kukaan ulkomaalainen ei jää Suomessa ilman oikeusturvaa.

Jo Immanuel Kant totesi aikoinaan, että moraali ja laki on erotettava toisistaan. Lainsäädännön noudattaminen ei voi olla kiinni omasta maailmankatsomuksesta. Olisi kestämätöntä, jos ihmiset saisivat valita mitä lakeja noudattavat ja mitä jättävät noudattamasta. Tämä johtaisi helposti anarkiaan.

Pakkopalautukset ovat keskeinen osa ulkomaalaislainsäädäntöä. Jos ihminen ei vapaaehtoisesti suostu noudattamaan lainvoimaista ulkomaalaispäätöstä, hänet voidaan poistaa maasta virkavallan toimesta. Tämä on kaiken lainsäädännön lähtökohta. Samalla tavalla, jos ihminen jättää velan maksamatta, se voidaan periä häneltä viime kädessä virkavallan toimesta ulosottoteitse. Sopimus ilman miekkaa on pelkkiä sanoja.

Kansalaistottelemattomuudella on saatu maailmanhistoriassa paljon hyvää aikaa. Naisten äänioikeus ja mustien kansalaisoikeudet eivät olisi ehkä toteutuneet ilman aktiivista kansalaistottelemattomuutta. Mutta mitä Pennanen yritti toiminnallaan saada aikaan? Pakkopalautusten lopettamista? Ulkomaalaislain muuttamista? Suomi on toimiva demokratia, jossa lainsäädäntöön vaikutetaan äänestämällä ja ehdolle asettumalla. Yhteiskunnan muuttamiseksi ei ole välttämätöntä asettua kirjoitettua lakia vastaan. Toki kaikilla on tähän halutessaan oikeus. Silloin myös hyväksyy toiminnasta mahdollisesti aiheutuvat sanktiot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Pennasen toiminta osoitti selkeästi punavihreän yhteiskuntamoraalin, joka on sukua kommunisteille ja natseille. Huolimatta lainsäädännöstä, ME tiedämme mikä on oikein. Huolimatta sitä, mitä parlamenttaristinen enemmistö on päättänyt, MEIDÄN totuus on oikea.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Eniten minä olen huolissani Touko Aallon käyttäytymisestä. Hän antoi twitterissä Pennaselle täyden tukensa. Yksi pääministeriehdokkaista yllyttää ihmisiä vastustamaan virkavaltaa. Alkaa kyllä olla entinen pääministeriehdokas, ja tätä menoa voi tehdä hallitukseen pääsykin tiukkaa. Niin paljoa hörhöjä ei pitäisi tolkun ihmisiksikin kutsutuiden suomalaisten joukosta löytyä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto otti kantaa tapaukseen ylistämällä Pennasen toimintaa Twitterissä.

– Rohkea Aino Pennanen yritti estää ihmisen pakkopalautuksen. Huutavien ihmisoikeusongelmien esiin nostaminen ei voi olla kiinni vain yksittäisten ihmisten kansalaisrohkeudesta. Virallisen Suomen on herättävä, Aalto tviittasi.

Pitääkö olla huolissaan?

Roni Huhta

25. Heinäkuuta Touko Aalto kehui Elin Erssonin temppua, vihreiden sihteeri seuraa johtajaa, Touko Aalto kehuu ja kannustaa.

Tätä voisi tulkita yllyttämiseksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #25

Vai on se yllyttänyt hyvään. Ai kauhia. "Ei riitä, että noudatamme lakeja ja muita käskyjä, ei riitä, että pidätymme tappamisesta ja varastamisesta emmekä tuota kärsimystä muille. Maailmassa on niin paljon osattomia ja kärsiviä, että kaikkien on syytä ryhtyä aktiivisiin toimiin kärsimyksen lievittämiseksi." (Jukka Koskelainen: Mahtava minä. Itsekkyyden voima ja vastavoimat, 2017)

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen Vastaus kommenttiin #30

Kärsiihän sitä, kun ei ole saanut omaa hillotolppaansa Suomeen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #31
Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen Vastaus kommenttiin #38

Ei. Minä luulin, että täällä keskustellaan palautettavasta turvapaikan hakijasta. Oleskelulupa on turvapaikkaa hakevalle hillotolppa tai lottovoitto, ihan miten vain. Ja turha Kustannus veronmaksajalle. Kyseisen tapauksen palautus oli helpoitus veronmaksajalle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #42

Soinihan se hillotolpasta höpisee, ja melonin lippalakista ja fillarikommunisteista. Saattaahan tuo joskus houria turvapaikanhakijoistakin, mutta yleensä ne ovat hallanpanemien höperöitten asialistalla.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto otti kantaa tapaukseen ylistämällä Pennasen toimintaa Twitterissä.

– Rohkea Aino Pennanen yritti estää ihmisen pakkopalautuksen. Huutavien ihmisoikeusongelmien esiin nostaminen ei voi olla kiinni vain yksittäisten ihmisten kansalaisrohkeudesta. Virallisen Suomen on herättävä, Aalto tviittasi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kummallinen otsikko. Kansalaistottelemattomuus on tietoista ja julkista lakien rikkomista jonkin yleisen (ei oman) edun nimissä. Kuten nyt vaikka jääkäriliike (sillä erotuksella, että he toimivat hyvästä syystä salassa).
Teissä kansalaistottelemattomuuden paheksujissa on yleensä se vika, että ette ymmärrä sitä kunnolla, useat eivät lainkaan.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Mietin samaa. Kansalaistottelemattomuus on määritelmällisesti tietoista lain/lakien rikkomista.

Käyttäjän OttoMeri kuva
Otto Meri

Mutta kaikki tietoinen lakien rikkominen ei ole kansalaistottelemattomuutta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #6

Onko hän rikkonut kaikkia lakeja?

Joudunkohan vankilaan jos ryhdyn julkisesti polttamaan kannabista? Koska kohtabsen varmasti toteutan ja osoitan että kansalaistottelamuus on yksi keino vaikuttaa politiikkaan. Jos mä käytän sitä se ei vahingoita muita mitenkään.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen Vastaus kommenttiin #6

Toki noin, mutta kirjoituksesi ei maininnut muita rikoksia, joten otin kantaa siihen mahdolliseen rikokseen mitä blogisi käsittelee.

Tämä kohta tekstistäsi häiritsee loogisuuttani: "Olisi kestämätöntä, jos ihmiset saisivat valita mitä lakeja noudattavat ja mitä jättävät noudattamasta."

Ihmiset valitsevat jatkuvasti mitä lakeja noudattavat tai jättävät noudattamatta. Osa rikkoo lakeja jatkuvasti, osa joskus ja osa ei koskaan.

Käytännössä ihmiset valitsevat(saavat valita) koko ajan rikkovatko vai eivät riko lakeja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #9

Ja kun ihan totta puhutaan, niin kaikki eivät tiedä kaikkia lakeja edes olevan. Ei edes kansanedustajat tai eivät jostain syystä katso oikeaksi noudattaa. Tämä saattaa joskus jopa naurattaa.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä Vastaus kommenttiin #9

Voivat valita ja saavatkin, sanktion uhalla (esim. ajaa ylinopeutta jos niin mielivät). Mutta jos kaikki saavat tehdä niin rangaistuksetta, koko järjestynyt menettää perustansa. Sitähän Meri tarkoitti.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen Vastaus kommenttiin #19

Kuka on jäänyt rangaistuksetta ja mistä rikoksesta? Tämä ei käy ilmi tekstissä, joten mihin viittaat, kun mainitset mitä Meri tarkoitti.

Ymmärrän asiat siten miten ne on kirjoitettu ja jos kirjoituksen tarkoitus ei löydy tekstistä, niin en ala sitä keksimään.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Sitten siitä voitaisiin rangaista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Otsikko toi mieleen usein kuullun vaatimuksen rikollisuuden kriminalisoimisesta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Pennanen ei itse tuntunut ymmärtävän rikkovansa mitään lakia. "Mä oon maksanut tän lipun ja mulla on oikeus seistä tässä", hän sanoi kuvaamallaan videolla.

Kansalaistottelemattomuus ei tuntunut olevan tietoista vaan kumpuavan silkasta typeryydestä.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Olisiko Pennaselle sitten myyty vain seisomapaikka.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ennen kaikkea tässä on ongelmana juuri se, että tuo kansalaistottelematon ei tiennyt mitä vastaan tai minkä puolesta taistelee. Ylevä päämäärä antaisi paljon anteeksi.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Hyvä keino tällaisen lopettamiselle on laittaa sille kunnon hintalappu.
Mielenosoittamiselle lentokone on väärä paikka.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Vaikeroiva käännytettävä on ilmeisesti joku Afganistaniin tai Irakiin kuljetettava joka on maassa laittomasti ja pyrkii maahan väkisin taloudellisista syistä eikä suostu poistumaan. Irak ja Afganistan ovat Suomea suurempia maita, joissa on runsaasti turvallisia alueita (esim @rektorhamad). Sellainen lainsäädäntösihteeri, joka ei lakia tunne, ei voi olla virassa veronmaksajien piikkiin, vaan irtisanottava välittömästi. Onko hän siis valmis taloudellisesti vastaamaan, että laittomasti oleskeleville järjestetään olot? Näitä tulijoitahan olisi loputtomasti. Hädänalaisille syyrialaisille on raivattava tilaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voi olla, että asia oli noin, mutta sitä emme tiedä eikä tiennyt tuo kansalaistottelematonkaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kant´n Kategorinen imperatiivi käsittääkseni käskee yksilön noudattamaan sellaista "lakia", mikä voisi hänen mielestään olla maailmanlaajuinen laki. "Jos murhaaja koputtaa oveen ja kysyy onko murhattava talossa, pitää vastata rehellisesti".

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kategorinen_imperatiivi

anita frisk

Ruotsissa nuori nainen sai pari päivää sitten huomattavan paljon julkisuutta samanlaisesta tempauksesta, mutta julkisuushakuisuushan ei voinut mitenkään olla tämän "kansalaistottelemattomuuden" syynä? Jos haluaa osoittaa mieltään pakkopalautuksia tai mitä tahansa vastaan, lentokone on se vihoviimeinen paikka. Lentoyhtiöt satsaavat eniten turvallisuuteen, ja kapteenilla on sen varmistamisen suhteen täysi päätäntävalta. Kaikki ylimääräinen aika kentällä maksaa, ja kun annettua slottiaikaa ei voi käyttää, myöhästymistä tulee väkisinkin. Matkustajat ovat maksaneet lippunsa päästäkseen määränpäähänsä sovitussa ajassa, eivätkä osallistuakseen jonkun draama queenin performanssiin.

Jos itse kuulisin koneessa tuntemattoman ihan minkävärisen matkustajan tahansa "vaikertavan ja pyytävän apua" kutsuisin lentoemännän paikalle tarkistamaan tilanteen. Mutta enpä olekaan lainoppinut.

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Kokoomuslainen poliitikko ja poliisi Dennis Pasterstein on koplannut saunaosastonsa kahden perussuomalaisen poliitikon kanssa. Tavoitteena hyödyntää yhteiskunnan varoja.

Eli kolme poliitikkoa, joista yksi on korkeaa poliisijohtoa, eri puolueista ovat koplanneet yhteiset etunsa pelkästään muutaman tonnin tähden. Heidän tehtävänsä on kuitenkin valvoa meidän yhteisten miljardien verovarojen käyttöä.

Tämä on varmaan laillista tai jonkinlaista "kansalaistottelemattomuutta" ovathan he ammatiltaan lainlaatijoita, mutta minkä viestin tämä lähettää kansalaisille?

Lainaan toista korkeaa poliisijohtajaa viikonlopun Hesarista:

Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

Epärehellisyys ja epälojaalisuus saavat sisäministeriön uuden kansliapäällikön suuttumaan: ”Minulle on tärkeää se, että työyhteisöön voi luottaa.”

Mitä tällä on tekemistä kannabiksen tai huumepolitiikan kanssa? No sen verran, että suomalaisen politiikan korruptoituneisuutta on vaikea havainnollistaa huumepolitiikalla, koska ihmiset ovat uskoneet poliitikkojen, virkamiesten ja tiedotusvälineiden huumesotanarratiiviin eli kertomukseen kannabiksen vaarallisuudesta ja kuinka ihmisten satunnainen rankaiseminen on sitä parasta politiikkaa. Sitä kahden raiteen huumepolitiikkaa, jonka toinen raide nilkuttaa Aarnion oikeudenkäynnissä ja toinen raide eli se hoito nilkuttaa niin, että kuulumme Euroopan kärkikastiin huumekuolleisuudessa. Tosin suurin osa huumekuolemistakin johtuu laillisista alkoholista ja reseptilääkkeistä.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Hakkaraisen tapauksessa on vaikea nähdä mitään huijausta. Onhan kyseessä ihan oikeat neliöt. Samaan aikaan vihreitten Olli-Poika Parviainen kuittaa itselleen ja äidilleen ansaitsematonta vuokratukea 260 euroa kuukaudessa. Ja ihan avoimesti, teoillaan leuhkien: https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180729220110...

Että heh heh, onpas käynyt mäihä, kun saan veronmaksajilta 500 ja äitini pyytää vuokraa vain 240. Heh heh. Tästä eduskunta ei toki ole kiinnostunut, vaan nussii pilkkua tilan tarkoituksesta. Sillä vihreät oppivat jo 1990-luvun lopussa korruption ytimessä elämisen. Ainoastaan kannattajansa ovat niin hölmöjä, että uskovat niinistöjen, aaltojen ja parviaisten toimivan heidänkin edukseen, kunhan puheissaan vilahtaa tarpeeksi usein "tasa-arvo", "liito-orava", "maailman kohtalo" tai "suopursu".

Tommi Mäkinen

Jos selviää että pakkopalautettava vaik raiskannu 5 ja/tai kiduttanut lapsia ni vaikuttaakohan ihmisoikeus-ulinaan???

Vähän vaikuttaa että näillä pakkopalautettavilla on aivan ylimaalliset, maagiset ihmisoikeudet, suomalaisilla naisilla/lapsilla not so much..

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Ei vaikuta. Sillä näitten poliittiset vaikuttimet ovat ihan jossain muualla, kuin rikollisuuden ehkäisyssä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Heillä on tapana ostaa lippu koneeseen, jotta pääsevät koneen sisälle. Kannattaisi heidänkin olla tietoisia mihin sopimuksiin, sääntöihin ja säädöksiin he sitoutuvat ostaessaan lipun. Ne löytyvät, kunhan vain viitsii vaivaa nähdä.

Ei muuta kuin kovat sakot ja yhtiöltä muutaman tonnin lasku käteen. Oppivathan mihin sitä nenäänsä ovat työntäneet. Ei turvpaikka politiikkaa tehdä Lentokoneessa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

MTV:n uutisten mukaan Pennenen sai teostaan poliisilta huomoutuksen, joten jälleen kerran kärpäsestä on tehty se kuuluisa härkänen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto hoi, nyt kannattaa sitten käydä lukemassa ainakin lehtiä siellä mainostamassasi kirjastossa. Saatat yllättyä kommentissasi esittämästä huomiostasi.

Säästän kuitenkin sinulta kirjastoon menemisen ja linkkaan viimeisimmän uutistiedon Pennasesta. Ei taida olla kuitenkaan uutisointi ihan huomautuksen asteella enää.

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/poliisi...

On myös uutisoitu, että Finnair vielä harkitsee ryhtyykö se toimiin.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Voi olla, että poliittisen taustan takia saa vain huomautuksen. Muut kyllä sakotetaan ja laitetaan maksamaan aiheutetuista kustannuksista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Arvatkaapa kuka on seuraavissa eduskuntavaaleissa yksi vihreiden ääniharava.

Aino Pennanen

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asia ehtii jo laimentua siihen mennessä niin paljon, ettei tuo ole varmaa. Jos vaalit olisivat ensi viikolla, niin sitten ...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No ei varmaa, mutta yksi vihreiden tulevan kampanjan muistutus varmaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tuo oli kyllä kätevä/kiero tapa kerätä itselleen ilmaista mediajulkisuutta ja hyvin mahdollisesti sitä kautta ääniä tulevissa vaaleissa. Toivon toki ettei kyynisyyteni asian suhteen osu oikeaan - mutta eiköhän se pitkältikin osu. En ole vain täysin varma onko yhteiskunnan ilmapiiri tällä hetkellä tarpeeksi vastaanottavainen tuollaiselle (niin että äänet riittäisivät läpimenoon mikäli vaaleihin lähtee).

On etäisesti mahdollista myös että Pennanen on voimakkaasti tunneihmisiä ja ainakin vähän impulsiivinen, ja aidosti uskoo auttavansa. Siitä, onko tuollaisesta erityistä apua vai enemmän haittaa, voi olla sitten montaakin mieltä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Laittakaahan yle1 auki iltauutisten ja urheiluruudun jälkeen, sillä nyt alkaa ylessä käsittely kansalaistottelemattomuudesta ja sen tarpeellisuudesta. Kumma kyllä ohjelmatietoihin ei ole merkitty osallistujia. Ilmeisesti yhtenä on itse kohun aiheuttaja?

Ohjelman aihe "Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen viivytti lentokoneen lähtöä, onko kansalaistottelemattomuus hyväksyttävää?"
https://areena.yle.fi/1-4247259

Tätä voi sitten yle tarjoilla pitkin matkaa aina ensi vuoden vaaleihin saakka sopivin välein.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Olisi kestämätöntä, jos ihmiset saisivat valita mitä lakeja noudattavat ja mitä jättävät noudattamasta. Tämä johtaisi helposti anarkiaan."

Hmm... Laittoi vähän pohtimaan, että suomessahan on pidemmän aikaa ajettu sellaista "kovien arvojen" politiikkaa jossa raha ratkaisee ja eri asioista väärin tekeminen aiheuttanut kummallisia sanktioita.

Esimerkkinä vaikka se, että poliisihallitus keskittää resursseja siihen, että kyttäillään miten ihmiset liikkuvat teillä ja rakennetaan automaattisakotusta jos joku vähän ajaa liian kovaa väärässä kohtaa.

Samanaikaisesti sitten vaikka jossain poltetaan koira, näännytetään karja navetaan tai revitään kissalta häntä ja sitten tähän ei löydy mistään resursseja selvittää.

Kyllähän tuollainen tietysti heikentää uskoa järjestelmään ja helposti johtaa siihen, että laki ja valvonta on "riski" mitä punnitaan mutta sitten tehdään mitä huvittaa ja hyväksytään riskit. Vähät siitä mikä on oikein tai väärin.

Sipilän hallitukselle kyllä tullut vähän oikeusoppineilta kuittia kun kiimassaan nostaa kaikki sakot ja byrokratia maksut tappiin, että mikä tässä nyt on oikein ideana. Yhteiskunnan toiminta on tarkoitus rahoittaa ihan jollain muulla tavalla kuin sillä, että miten iso maksu tulee jonkun auton vakuutusilmoituksen lähettämisen ajanmukaisuudesta.

Toimituksen poiminnat