Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Vähemmän poliittista ohjausta Helsingin asuntopolitiikkaan

Tänään Helsingin kaupunginvaltuustossa keskusteltiin Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (”Heka Oy”) vuokrantasausjärjestelmän käyttöönoton aiheuttamista muutoksista. Valtuuston kyselytunnilla vasemmiston Silvia Modig oli huolissaan kuulemistaan suunnitelluista kymmenen prosentin vuokrankorotuksista Hekan vuokra-asunnoissa.

Puheenvuoroissa toivottiin vahvempaa poliittista ohjausta Hekan toimintaan. Olen asiasta täysin vastakkaista mieltä. Asuntomarkkinat ovat nimensä mukaisesti markkinat siinä missä mitkä tahansa muutkin markkinat, ja mitä vähemmän poliittista ohjausta markkinoille kohdistuu sen parempi.

Hekan suurin ongelma ei ole suunnitellut vuokratasaukset. Itse asiassa kaavaillut vuokrantasaukset lisäävät järjestelmän oikeudenmukaisuutta. Tällä hetkellä Hekan asuntojen vuokratasoissa on merkittäviä poikkeamia. Paikoitellen vuokrat voivat olla lähellä alueen markkinavuokratasoa, kun taas toisaalla Hekan vuokralainen saattaa selvitä alle puolella alueen todellisesta markkinahinnasta. Tilanne on ollut kestämätön.

Hekan suurin ongelma ei siis olekaan suunniteltu vuokrantasaus. Sen sijaan ongelman ydin löytyy ARA-vuokratalojen rajallisesta määrästä.  Helsingin kaupungilla ei ole tarjota vuokrahuoneistoa kaikille sitä tarvitseville. Sen sijaan Hekan asunnoissa asuu moni sellainenkin, joka tuloillaan ja varallisuudellaan pärjäisi erinomaisesti vapailta markkinoilta hankitussa asunnossa. Tämän johdosta moni kaupungin vuokra-asuntoa kipeästi tarvitseva joutuu kituuttelemaan vapailta markkinoilta hankitulla asunnolla. Tai vaihtoehtoisesti elämään asunnottomana.

Helsingin kaupungin vuokra-asunnot yhdessä HITAS-järjestelmän kanssa muodostavat suurimman esteen järkevämmälle asuntopolitiikalle. Helsingin soveltama käytäntö vapaarahoitteisen asuntotuotannon 45 %:n enimmäistasosta on johtanut asuntotuotannon jähmettymiseen. Muihin Suomen suuriin kaupunkeihin verrattuna Helsingin asuntotuotanto on jäänyt pahasti jälkeen tavoitteesta. Joustamalla prosentuaalisesta kiintiöstä olisi mahdollisuus helpottaa Helsingin edelleen huutavaa asuntopulaa.

Ainut tehokas keino turvata asumisen hinnan kohtuullisuus on huolehtia riittävästä asuntotuotannosta. Sosiaalitukijärjestelmän läpinäkyvyyden kannalta taas omakustanneperusteiset vuokrat ja HITAS-asunnot piilottavat helsinkiläisten veronmaksajien maksutaakan. Sosiaalisen asuntotuotannon sijaan olisi järkevämpää siirtyä puhtaasti asumistukiperusteiseen asumisen tukemiseen. Se olisi sekä läpinäkyvämpää että oikeudenmukaisempaa meidän kaikkien kannalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos on ara-rahoitusta käytetty, niin niissä kohteissa ei voi vuokra määräytyä markkinahinnan mukaan. Pitää noudattaa rahoituksen ehtoja.

Toimituksen poiminnat