Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Maksuttomat oppimateriaalit olisi kuin ampuisi tankeilla valkoposkihanhia

Tänään Helsingin kaupunginvaltuustossa päätettiin sosiaalidemokraattisen puolueen valtuustoryhmän aloitteesta liittyen toisen asteen maksuttomiin oppimateriaaleihin. Aloitteessa esitettiin, että kaupunki varaa ensi vuodesta alkaen määrärahan kaikille toiseen asteen opiskelijoille opetuksessa vaadittuja oppikirjoja sekä muita oppimateriaaleja ja työvälineitä varten.

Hyvinvointiyhteiskunnan tehtävä on turvata, ettei yhdenkään lapsen ja nuoren koulunkäynti esty vähävaraisuuden takia. Varallisuus ei saa olla määräävä tekijä sille, kenellä on mahdollisuus kouluttautua ja sivistää itseään. Koulun keskeytyminen varattomuuden vuoksi voi johtaa pahimmillaan lahjakkaan nuoren syrjäytymiseen.

Aloitteen on toteutuessaan arvioitu maksavan 19 miljoonaa euroa vuosittain. Summa on valtava. Sillä palkkaisi 400 opettajaa vuodeksi tai pyörittäisi saman ajan 5 lukiota Helsingissä. Ilman vahvaa näyttöä aloitteen vaikuttavuudesta näin kallis hintalappu ei ole hyväksyttävissä.

Poliittisia päätöksiä tulee arvioida niiden vaikutusten perusteella. SDP:n valtuustoryhmän aloite varmasti helpottaisi sen muutaman prosentin tilannetta, joilla ei tällä hetkellä ole varaa opiskelumateriaaleihin. Samaan aikaan aloite olisi kuitenkin tarpeeton 99 prosentille helsinkiläisiä perheitä, joilla olisi omasta takaa varaa koulukirjoihin. Ei ole mitään järkeä ensin verottaa helsinkiläisä perheitä ja sen jälkeen palauttaa rahat maksuttomien oppikirjojen muodossa.

Paljon toimivampi ja veronmaksajien kannalta taloudellisempi tapa olisi tukea vähävaraisia opiskelijoita ja  perheitä tarveharkintaan perustuvalla sosiaaliturvalla kuten toimeentulotuella. Toimeentulotuki on helpompi ohjata heille, jotka taloudellisesta tukea eniten tarvitsevat. 

Tavoite siitä, ettei kenenkään nuoren opiskelu keskeydy varattomuuden johdosta on hyvä ja kannatettava. Ongelman suuruuteen nähden esitetty toimenpide on kuitenkin liian megalomaaninen. Olisi sama asia jos Helsingin valkoposkihanhiongelma ratkaistaisiin puolustusvoimilta lainattavilla Leopard 2A6 taistelupanssarivaunuilla. Toimii varmasti, mutta vähemmälläkin olisi pärjännyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mitä mieltä olet siitä että olen 27-vuotias, ilman kunnollista ammattia (Erilaisia töitä kyllä tehnyt, nykyisin ei enää löydy edes pientäkään duunia). Aloitin kk sitten koulut, ja nyt mietin tässä mistä hitosta maksan tämän vuoden puoliskon koulumaksut? Eikö valtiolle/kunnalle olisi halvempaa maksaa minun koulunkäyntini ja kesällä duuniin, kuin jään pois koulusta ja oon työtön viellä vaikka seuraavat 3-vuotta?

Pekka Pylkkönen

Ehdottomasti, mutta monelle muulle maksaminen ei tuota ongelmia. Jos Helsinki ostaa kaikille kirjat, miten käy esimerkiksi kierrätyskirjamarkkinoiden jotka nyt ovat ekologinen ja taloudellinen tapa hankkia oppikirjoja? Entä rupeavatko kirjojen hinnat nousemaan jos Helsinki hinnasta välittämättä hankkii opettajien haluamat kirjat oppilaille?

Keskiluokan pitäisi ymmärtää että heillekin tulee mahdollisesti pitkässä juoksussa edullisemmaksi luopua omista etuuksistaan ja tyytyä maksamaan niiden tarpeet jotka eivät itse kykene maksamaan.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

"Paljon toimivampi ja veronmaksajien kannalta taloudellisempi tapa olisi tukea vähävaraisia opiskelijoita ja perheitä tarveharkintaan perustuvalla sosiaaliturvalla kuten toimeentulotuella. Toimeentulotuki on helpompi ohjata heille, jotka taloudellisesta tukea eniten tarvitsevat."

Tätä pitää tiedottaa tarpeeksi, jotta perheet ja opiskelijat ymmärtäisivät hakea tukea ja opinnot eivät keskeytyisi rahan puutteeseen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hakeehan ne mutta sitä ei esim myönnetä jos on laina mahdollisuus, ja vaikka ei olisikaan lainaan mahdollisuutta, eivät silti välttämättä maksa kaikkia menoja.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #9

Jos saa Kelan takaamaa lainaa, sitten se pitää ottaa ja jos tulee takaisinmaksuun vaikeuksia, hakee sen Kelan maksettavaksi. Tiukasti ajateltu, mutta opintolaina on ensisijainen opintojen rahoitustapa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Logikkaa seuraten:

Paljonko säästettäisiinkään jos myös peruskoulun oppimateriaali tulisi maksulliseksi ja kompensoitaisiin vain sitä tarvitseville?

Kun kerran 99 prosentilla helsinkiläisiä perheitä olisi omasta takaa varaa koulukirjoihin. Ei ole mitään järkeä ensin verottaa helsinkiläisä perheitä ja sen jälkeen palauttaa rahat maksuttomien oppikirjojen muodossa.

Mistä muuten nykäisit tuon 99 prosenttia?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ehkäpä Meri voi tämän linkin tietojen valossa suhteuttaa arvionsa 19 miljoonan summan valtavuudesta?
https://www.hel.fi/static/kanslia/Julkaisut/2017/H...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Porvarit valittavat aina etteivät saa vastinetta verorahoilleen, mutta kun nyt he saavat takaisin osan ilmaisina koulukirjoina,se on väärin. Samalla kuitenkin samoista verorahoista ovat valmiita kustantamaan "köyhien" perheiden kirjat. Ei mitään logiikkaa

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Kumpikaan - Kokoomus ja SDP - ei osaa nähdä kokonaisuutta. On ihan tarpeetonta keskustella siitä maksavatko kansalaiset vai kunta oppimateriaalit. Sen sijaan mainitulla 19 miljoonalla saataisiin oppimateriaalit verkkoon ilmaisina käytettäviksi kaikille Suomen kansalaisille. Vaan kun tuo ei käy, koska pitää saada liiketoimintaa harvalukuisille liikemiehelle.

Toimituksen poiminnat