Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Nippusideleikkejä lainkuuliaisten ylioppilaiden jäsenmaksurahoilla

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa on nähty syksyllä arvoton näytelmä. Kaikki alkoi ylioppilaskunnan talousjohtokunnan suoraselkäisestä päätöksestä erottaa anarkistinen A-ryhmä ylioppilaskunnan piiristä. Talousjohtokunta perusteli päätöstään sillä, että A-ryhmä rikkoi useita ylioppilaskunnan keskeisiä arvoja ja periaatteita.

A-ryhmä ei tyytynyt talousjohtokunnan päätökseen, vaan valitti asiasta. Erityisesti heitä harmitti taloudellisen tuen menettäminen julkaisutoimintaan, jonka pääasiallinen viesti oli edustuksellisen demokratian vastustaminen. Anarkismin harjoittamisen hauskuus päättyy siihen, kun yhteiskunta lopettaa toiminnan taloudellisen tukemisen.

Vuosien varrella A-ryhmä on aiheuttanut monenlaista haittaa ja harmia. Uusien yliopistossa aloittaneiden opiskelijoiden seikkailupäivässä fukseja sidottiin nippusiteisiin ja annettiin tehtäväksi vapautua niistä. Monet kokivat tehtävän erittäin epämieluisaksi. Lisäksi anarkistit ovat polttaneet hätäsoihtua mittaamattoman arvokkaan Uuden ylioppilastalon kattohuoneiston ikkunasta (vallankumouksen alkamisen merkiksi?) ja osallistuneet vuosien varrella lukuisiin paikoin väkivaltaisiksikin yltyneisiin mielenilmauksiin.

Viime kuussa täysin selkärangattomaksi osoittanut Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallitus kumosi talousjohtokunnan päätöksen ja päästi anarkistit takaisin ylioppilaskunnan piiriin. Hallitus päätyi siihen, etteivät perustelut ole riittäviä järjestön poistamiseksi ylioppilaskunnan piiristä. Ihan mielenkiintoista olisi tietää, kuinka pahasti kaikkia ylioppilaskunnan ja laajemmin yhteiskunnan hyvänä pitämiä arvoja oikein tulee rikkoa, että HYYllä olisi rohkeutta poistaa jokin järjestö sen piiristä. Jos anarkistien sekoilu ja vaaran aiheuttaminen eivät siihen riitä, niin mikä sitten.

Ylioppilaskunnan rahoitus perustuu pitkälti pakkojäsenyyden nojalla kerättyihin jäsenmaksuihin, joilla tuetaan jos jonkinmoista toimintaa. Anarkistien toiminta on vastoin monien tärkeinä pitämiäni arvoja kuten lakien noudattaminen ja demokratian kunnioittaminen. Siitä huolimatta hekin joutuvat jäsenmaksullaan rahoittamaan A-ryhmän toimintaa. Tätäkö varten yliopistossa ei ole mahdollista opiskella ilman yli sadan euron vuosittaista jäsenmaksua?

Ylioppilaskunnan pakkojäsenyyttä perustellaan yliopistolaissa sillä, että ylioppilaskuntien tehtävänä on osallistua yliopistojen kasvatustehtävän hoitamiseen valmistamalla opiskelijoita aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen kansalaisuuteen. En tiedä mitä lainsäätäjä on tarkoittanut kriittisellä kansalaisuudella, mutta tuskin ainakaan A-ryhmän anarkistien sekoilua.

Jokaisella on oikeus olla edustuksellisesta demokratiasta mitä mieltä haluaa ja osallistua kansainvälistä kauppaa ja muita hyvinvointia lisääviä instituutioita vastustaviin mielenilmauksiin, mutta miksi sen tulee tapahtua ainoastaan itseään sivistämään haluavilta lainkuuliaisilta ylioppilailta perittävillä pakkomaksuilla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Pienimmän riesan tie kun antaa hallituksen pikku runkkareiden pelleillä. Se on vain muutama vuosi elämästä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Mitä akateeminen nuoriso tänään, sitä kansa huomenna.

Nippusiteissä ollaan kohta koko sakki.

Toimituksen poiminnat