Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Miksi Jumalan herjaaminen on Suomessa rikos?

  • Laura Huhtasaaren oli vaikea sulattaa tuoretta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisua.
    Laura Huhtasaaren oli vaikea sulattaa tuoretta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisua.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi eilen ratkaisun, jossa se totesi, ettei Itävallan uskonrauhan rikkomista koskeva rikoslain pykälä ole vastoin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen suojaamaa sananvapautta. Itävalta ei toiminut ihmisoikeussopimuksen vastaisesta tuomitessaan syytetyn sakkoihin tämän todettua Islamia käsitelleessä seminaarissa Muhammedin olleen pedofiili. Ratkaisu ei miellyttänyt kaikkia.

Aika ajoin Suomessakin keskustellaan siitä, pitääkö Jumalaa suojella pilkalta. Luonnollisestikaan Jumala ei tarvitse maallista suojelua, vaan kyse on uskonnon harjoittajista. Heitä on nähty olleen tarve suojella ulkopuolisten herjalta. On aiheellista kysyä, miksi juuri uskonnon harjoittamista on tarpeen suojella? Eivätkö poliittiset näkemykset ole uskonnollisten näkemysten arvoisia? Jos joku toteaa Muhammedin olleen pedofiili, niin keneltä se on oikein pois? Vastauksen löytämiseksi on nopeasti syytä perehtyä uskonrauhan rikkomista koskevan pykälän perusteluihin.

Uskonrauhan rikkominen on ollut Suomessa rikos aina rikoslain säätämisestä asti. Edellisen kerran pykälän tarpeellisuutta arvioitiin vuoden 1997 rikoslain uudistuksen yhteydessä. Tuolloin hallituksen esityksessä todettiin, että uskontorikoksia koskevien säännösten tarpeellisuus ja sisältö ovat kiistanalaisia. Jo nykyisen rikoslain säätämisen yhteydessä armon vuonna 1889 kiisteltiin siitä, tulisiko uskonrauhan rikkomisesta seurata maallinen rangaistus. Samaa keskustelua käydään edelleen 130 vuotta myöhemmin.

1990-luvulla katsottiin, että uskontorikosten suojelukohde on kansalaisten uskonnolliset vakaumukset ja tunteet sekä uskonrauha yhteiskunnassa. Tuolloin myös todettiin, etteivät Jumala ja muiden uskontovien vastaavat tahot tarvitse rikoslain tarkoittamaa suojelua. Muunlaiseen johtopäätökseen päätyminen olisikin ollut mielenkiintoista. Erityisen haasteellista asiasta olisi tehnyt se, jos Jumalan herjaamisesta olisi tehty asianomistajarikos.

Vaikka uskonrauhan rikkomista ei olisi erikseen kriminalisoitu, ei se tarkoittaisi uskonnon harjoittamisen siirtymistä täysin lailla sääntelemättömään tilaan. Edelleen sellaiset säännökset kuten kunnianloukkaus, kotirauhan rikkominen ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen säilyisivät rangaistuina tekoina. Nämä samat säännöt suojaavat myös poliittisia näkemyksiä, eikä ainakaan painavia puheenvuoroja poliittisten näkemysten nostamisesta uskonnollisten käsitysten rinnalle ole esitetty.

Nähdäkseni olisi painavia perusteita laskea uskonto alas lainsäätäjän asettamalta jalustalta muiden näkemysten joukkoon. Uskonnollisten näkemysten ei tulisi nauttia erityisasemaa suhteessa muihin näkemyksiin. Uskontorikosten poistumisesta huolimatta lainsäädäntö tarjoaisi riittävän suojan jokaiselle harjoittaa omaa uskontoaan ilman ulkopuolisten asiatonta puuttumista toimintaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (108 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Uskonnon suoja lienee perua pimeältä keskiajalta, jolloin kerettiläiset ja uskossaan heikot poltettiin pois kitumasta kirkon inkvisiittorien tuomitsemina.

Mitä sellaisella jumalalla tekee, joka ei itse kykene itseään puolustamaan?

Taivaan ja maan luoja, pah!

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Uskonrauhassa ei suojella Jumalaa yhtään miltään vaan uskovaisia itseltään ja toisiltaan.

Eiväthän Muhammedin pilkkaajatkaan ole oikeasti hänestä kiinnostuneita vaan hänen seuraajistaan, joita halutaan demonisoida ja siten maksimaalisesti ärsyttää.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Eiväthän Muhammedin pilkkaajatkaan ole oikeasti hänestä kiinnostuneita vaan hänen seuraajistaan, joita halutaan demonisoida ja siten maksimaalisesti ärsyttää."

Kysehän ei voi koskaan olla suvaitsemattoman ja ihmisoikeuksien vastaisen ideologian pilkkaamisesta?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei Suomen oikeuslaitos närkästy jumalanpilkasta, mutta jos muhammedista sanoo jotakin negatiivista on valtakunnansyyttäjä hereillä ja rangaistuksia satelee.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Sikamessias ei taida mennä jumalanpilkaksi johtuen siitä yksinkertaisesta syystä, että kristinuskossa harjoitetaan Jeesuksen pilkkaamista. Ristille naulitseminen on tunnetusti häpeärangaistus ja kirkoissa yleisesti on se Jeesus siellä ristillä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

"Sikamessias ei taida mennä jumalanpilkaksi johtuen siitä yksinkertaisesta syystä, että kristinuskossa harjoitetaan Jeesuksen pilkkaamista."

Eli saa pilkata jos kohdeyleisö on tottunut pilkkaamiseen? Kuinkahan tämä määritelmä toimisi juridisesti?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #17

Aika helposti.

Piirretään porsaan näköinen messias ristille ja sanotaan että se on taiteellinen ilmaus messiaan häpäisystä, yksi monien joukossa.

Sitten jos jollain on jotain sanomista asiaan niin löytyy helposti tuhansia kuvia kirkoista joissa häpäistään messiasta ristillä.

Muslimit nähtävästi onnistuivat huomaamaan tällaisen ilmeisen "porsaanreiän" joten heillä on yksiselitteisesti kielletty kuvaamasta profeettaa millään tavalla joten uskonrauhapykälä toimii jos näin tehdään. Moskeijoissa onkin abstrakteja muotoja eikä mitään kuvia profeetoista.

Sen kristinuskon jumalan toisten sivupersoonien häpäisy tai raamatun häpäisy nähdäkseni on pätevää uskonrauhan rikkomisen näkökulmasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #19

"Muslimit nähtävästi onnistuivat huomaamaan tällaisen ilmeisen "porsaanreiän" joten heillä on yksiselitteisesti kielletty kuvaamasta profeettaa millään tavalla joten uskonrauhapykälä toimii jos näin tehdään"

Sinulla näyttää olevan ilmeisiä vaikeuksia loogisessa päättelyssä länsimaisen oikeuskäsityksen mukaan. Muslimit voivat aivan hyvin päättää omassa muslimimaassaan määritellä muhammedin kuvan rikokseksi, mutta eivät voi tuota käsitystä tuoda länsimaihin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #21

Jumalanpilkkapykälässä ei ole koskaan määritetty uskonlahkoa ja uskonrauhapykälä on suomalainen pykälä: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/188900...

Suomen lainsäädännön mukaan se on siis rikos.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #14

Esitän vain kysymyksen, että mikäli samaisen sikamessiaksen päähän pyörätteyttäisiin turbaani ja julkaistaisiin se "laajalla levikillä" myös islamistisiin maihin, niin mitä siitä seuraisi? Charlie Hebdon-2 ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #14

Harro Koskinen nimenomaan sai tuomion jumalanpilkasta, kun Sikamessias aikanaan julkaistiin. Vaikka jumalanpilkkapykälän muutos on ollut lähinnä kosmeettinen, ilmeisesti kukaan ei enää kehtaa näytteilleasettajia syyttää.

Hakkaraiset ja wallinit ovat oma lukunsa: edustavat ihmistyyppiä, joka haluaa kaikkia ja kaikkea kohdeltavan juuri yhtä epäoikeudenmukaisesti kuin tähän asti epäoikeudenmukaisimmissa tapauksissa on tehty.

Selvintä olisi poistaa jumalanpilkkapykälä, joka nykyään on Suomessa jokseenkin sama kuin Itävallassa.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #31

Allahin ja Muhammedin pilkkaamisen poistaminen Suomen lainsäädännön keinoin on kuolleena syntynyt ajatus. Saahan sen poistaa, mutta epäilen pahasti, että näiden herrojen pilkkaaminen ei ole oikea keino hoitaa terveyttään. Muslimit pitävät koraania Suomen lainsäädännön yläpuolella olevana, vaikka eivät sitä ääneen sano ja jopa sen kiistävät.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Höpöhöpö.

Muhammedilla oli tiettävästi 9-vuotias vaimo.

Nyt odotetaan niitä rangaistuksia.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Muhammedin herjaamisesta tulee mieleen kuuluisa poliittinen vitsi 1950-luvulta. Mies juoksi pitkin Kremlin käytäviä ja huusi suureen ääneen ”Hrutshev on hullu.” Tuomio oli 10 vuotta leiriä, josta yksi vuosi tuli Neuvostoliiton Kommunistipuolueen pääsihteerin herjaamisesta ja loput yhdeksän vuotta tärkeän valtiosalaisuuden paljastamisesta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nykyisen Suomen lain puitteissa 50-vuotiaan kulttiavioliitto 9-vuotiaan kanssa on lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Puhekielinen nimitys tekijästä on pedofiili tai lapsiinsekaantuja. Tosiasioiden sanominenkin näyttäisi olevan nykyisessä EU:ssa rangaistavaa, jos joku loukkaantuu tosiasioista?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Silloin saisit tuomita pedofiileiksi suunnilleen kaikki Muhammedin ajan valtaapitävät ja suuren osan muitakin.
Alaikäisten naittaminen ja pikkulasten kihlaaminen kuin myös moniavioisuus olivat vallitsevia kaikissa tunnetuissa sen ajan kulttuureissa. Myös kristillisessä maailmassa.
Ja ovat hyvin yleisiä edelleen.

Jonkin väestöryhmän leimaaminen ja vainoaminen tuollaisella perusteella on aika heikko esitys.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Vahva esityshän tuo näyttäisi olevan, kun saa koko islamilaisen maailman kuohuksiin ja terroristit kaduille. Muslimeille ei tunnu tuottavan mitään tunnonvaivoja leimata ei-muslimeita, rasistisilla epiteeteillä. Kannattaisi pohtia hetki, mitä se merkitsee, jollemme kiinnitä siihen mitään huomiota.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Aivan naurettavaa puolustella nykyisiä käytäntöjä useassa muslimimaassa selittelemällä kristikunnassa menneisyydessä tapahtunutta. Suurajatollah Sayyid Ruhollah Khomeini tuli Iranissa valtaan 1979. Solin lienee tutustunut myös Khomeinin äärimmäisen vastenmielistä tekstiä sisältävään shiiojen seksioppaaseen?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #67

Nyt on maailman kirjat sekaisin, jouduin suosittelemaan komentoija Jussilaa ja ylösalas-Makkonen suositteli minun komenttiani (-;

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #71

Olet varmasti lukenut uskontokriittisiä kommenttejani aikaisemminkin? Tuollaiset yllä olevan kaltaiset kommentit, joissa mm. islamia ja muslimien pöyristyttäviä reaktioita täysin asialliseen kritiikkiin puolustellaan ontuvin argumentein ”kyllähän kristitytkin”, perustuvat johonkin sellaiseen, jota nämä apologeetatkaan eivät kykene perustelemaan.

Vastenmielisintä on näiden apologeettojen näkemys sortajista uhreina: samanaikaisesti ajetaan sukupuolten tasa-arvoa, seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja vastustetaan vihapuhetta ja”patriarkaattia”, mutta ollaan sokeita sellaisen ideologian edessä, joka on vastakkainen kaikille näille tavoitteille. En sitten osaa sanoa, onko kyseessä pelkkä tyhmyys vai sen pahantahtoisessa muodossa tavoiteltu allianssi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Silloin saisit tuomita pedofiileiksi suunnilleen kaikki Muhammedin ajan valtaapitävät ja suuren osan muitakin."

------------------------------------------------------
No mitäpä siitä? Tuomitsen sitten "suunnilleen kaikki" muutkin samoin perustein. Mitään vaikutusta sillä ei ole, koska jostain kumman syystä vain Muhammedin arvostelusta tulee tappouhkauksiakin ja pahempaa. Sananvapauden ei tule kumarrella yhtäkään uskontoa... ei ainakaan pelon takia. Tuomitsen siis järjestään kaikki entisaikojen sekopää-pedofiilit eli kuten halusit. Toinen vaihtoehto olisi vain hyssytellä entisiä aikoja sekä mm. uskontojen sekopää-johtajia/profeettoja/jne..

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #68

Mitään ihmisoikeusloukkauksia ei tule puolustella millään perusteilla.
Mutta kun muslimiväestön syrjintää vaaditaan Koraanin perusteella , silloin tehdään juuri sitä, mistä,tässä nyt muslimeja syytetään.
Ihmisoikeusrikokset pitää tuomita kunakin aikana kaikilla samoin perustein.
Ja pystyä myös näkemään ne kaikilla .

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #89

"Mutta kun muslimiväestön syrjintää vaaditaan Koraanin perusteella , silloin tehdään juuri sitä, mistä,tässä nyt muslimeja syytetään."

Minä en ainakaan vaadi muslimiväestön syrjintää. Vain sitä, että kaikkia ideologioita ja niiden epäkohtia voidaan käsitellä yhtä vapaasti. Myös rankan satiirin ja muun pilkan keinoin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Helana Solinille: Nyt on lähellä, että loukkaat Muhamedin seuraajia, koska annat ymmärtää, että hän ei olisi enää kelvollinen malli-ihmiseksi, olisi jotenkin ajastamme jälkeen jäänyt.
Etkö paremmin saisi pitää pääsi, jos myöntäisit, että Muhamed on sinullekin kelvollinen malli-ihminen vaimoineen ikäneutraalisti?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #70

Sinulla on hyvin erilainen käsitys muslimien loukkaantumistaipumuksesta kuin itselläni .
Ja saattaa jopa olla, että omani vastaa paremmin todellisuutta.

Olen käynyt useita tiukkoja väittelyitä näistä isoista kysymyksistä tyyppiä
valtio/ uskonto, mies/ nainen, auktoriteetti/ kapina, lapset/ vanhemmat jne jne .
Pääni on yhä tallella.

Ainoat uhkailut , nimittelyt ja ilkeilyt olen kohdannut ihan muissa piireissä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen päätös on erikoinen? EU tuomitsee ja kiihkoislamilaiset asettavat mahdollisesti Fatwan lisäksi.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Eikös kaikenlainen herjaaminen ole kiellettyä? Jumalasta puhumattakaan. En ymmärrä mikä hinku ihmisillä on herjata Jumalaa, jos se loukkaa toisia ihmisiä, joille Jumala on tärkeä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Miksen (tai kuka tahansa muu) voisi sanoa "jumalaa" tai jotain profeettoja esim. kusipääksi mikäli niin tulkitsen heidän olevan? Eihän se ole kuin mielipide. Mikä ihmeen syy olisi tarpeeksi suuri kieltämään mielipiteen esittämisen? Paheksikaa kaikin mokomin mielipiteitäkin, se on myös sallittua ja pitääkin olla.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Teknisesti ottaenhan tuollainen ehkä olisi yhtä lailla kunnianloukkaus, vaikka henkilö olisi elossa ja hyväksikäyttänyt 9-vuotiasta.

Pedofiilillä nimittäin ei tarkoiteta pelkästään lain tarkoittamaa lasten hyväksikäyttäjää vaan suoranaisesti mieleltään sairasta ihmistä, sikäli kun kyseessä on vanha psykiatrinen termi. Sana on kuitenkin tullut puhekieleen kuten monet muutkin psykiatriset termit, kuten "imbesilli" tai "narsisti". Henkilön kutsuminen mieleltään sairaaksi on toki selvästi halventavaa ja joissain tapauksissa lainvastainen kunnianloukkaus.

Sikäli olen hieman ihmetellyt, miten iltapäivälehdet käyttävät termiä seksuaalirikoksista tuomituista varsin huolettomasti. Kuitenkin elävän henkilön kutsuminen pedofiiliksi on Suomessa laillista (TS 26.8.2014), jos henkilö siis on tosiasiallisesti syyllistynyt lapsen hyväksikäyttöön. Tosin kyseinen tuomio annettiin vain käräjäoikeudessa. Muhammedia ei tiettävästi ole oikeudessa tuomittu lapsen hyväksikäytöstä tai raiskauksesta, joten se kriteeri ei täyttyisi.

Jo kuolleen henkilön tapauksessa ei oikein ole mahdollista tehdä diagnoosia sairaudesta. Lisäksi tulisi huomata käsitteen rajaus, että se tarkoittaa korostunutta kiinnostusta esimurrosikäisiin. Ei ole tiedossa, että Muhammedilla olisi ollut korostunutta tai ylipäätään lainkaan seksuaalista kiinnostusta esimurrosikäisiin. Kuukautiset ja sukukypsyys kun voivat alkaa jo Muhammedin kertoman mukaan 9-vuotiasta lapsivaimon iässäkin; maailman nuorin äiti oli vain 5-vuotias ja oli sukukypsä jo 4-vuotiaana.

Useimmissa kulttuureissa avioikä on määritetty ikävuosissa, katolisella kirkolla se oli aiemmin 12 vuotta ("pedofiliaa" nykysuomessa sekin), kun taas sekä islamissa että juutalaisuudessa on käytetty rajana kuukautisten alkamista. (Juutalaisuudessa jopa 39-vuotias voi olla "esimurrosikäinen" ja siten naimakelvoton, jos kuukautiset eivät ole alkaneet; 40 ikävuoden kohdalla katsotaan että on jo aikuinen.)

Ilmeisesti ihmisoikeustuomioistuimen päätöksessä vaikutti Muhammedin uskonnollinen merkitys. On silti yllättävää, että kuolleella uskonnollisella johtajalla on suurempi oikeussuoja kuin elävällä henkilöllä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kysehän oli kuitenkin Itävallan eikä Suomen laista. Onko kuolleella Muhamedilla suurempi oikeussuoja kuin elävällä Jammulla Suomessa, sitä ei ehkä voi päätellä? Ihmisoikeustuomioistuin katsoi Itävallan lain täyttävän ihmisoikeusvaatimukset?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Niin, ei tuosta ilmeisesti aivan suoria rinnastuksia voi vetää Suomen lakiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eikö pitäisi yhdenmukaisesti rangaista kaikkia jotka puhuvat julkisuudessa katolisten pappien pedofiliasta?

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Ei ole mitään tarvetta rangaistuksiin, koska kristinuskoiset eivät kiihoita itseään terroristisiin massamurhatekoihin, vaikka jumalaa, Jeesusta, paavia tai uskontoa pilkattaisiinkin, tosiasioiden lausumisesta puhumattakaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei ole mitään tarvetta rangaistuksiin, koska kristinuskoiset eivät kiihoita itseään terroristisiin massamurhatekoihin"

Eli agressiivisia ihmisiä pitää suojella mutta muita saa haukkua tai loukata miten haluaa?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ei, ellei katolisia ruveta vainoamaan ja demonisoimaan nimittämällä katolisuutta pedofiliauskonnoksi.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Ei, ellei katolisia ruveta vainoamaan ja demonisoimaan nimittämällä katolisuutta pedofiliauskonnoksi."

Ideologian kannattajat ryhmänä eivät ole sama asia kuin ideologia aikaansaannoksineen.

Itse ainakin kutsun entistä uskontoani pedofiliakultiksi, koska sen piirissä salaillaan järjestelmällisesti ja laajamittaisesti lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Tällä en yritä vihjailla, että tuon uskonnon kannattajat ryhmänä olisivat pedofiileja tai että valtaosa heistä hyväksyisi lasten hyväksikäytön. Kyse on organisaation toiminnasta ja sen oppijärjestelmän suorista seurauksista.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #51

Pedofiliakultti tarkoittaisi, että pedofilia on olennainen osa uskonsisältöä , siis palvonnan kohde.
Tuo on siinä määrin erikoinen väite , että sen paikkansapitämättömyys ainakin Suomen pääkirkkojen piirissä on niin ilmeinen, ettei se varmaan herätä suuria vastareaktioita.

Sen sijaan, jos kirjoitat jossain lähiössä X toimivasta pedosfiliakultista, jota harjoittavat henkilöt A,B,C jne.
asia pitäisi tutkia mitä pikimmiten.

Se, että joissain yhteisöissä seksuaalinen hyväksikäyttö ja häirintä on vuosisatoja kuitattu sisäisillä siirroilla ja omilla rangaistuksilla, on juridinen ja osin sosiaalipsykologinen ilmiö.

Kun samaa ovat tehneet kommunistit, taideyhteisöt, anarkistit, armeijat ja kirkot , ei oikein voida väittää, että esim alaikäisten seksuaalinen häirintä olisi jotenkin " uskonnollista" perusluonteeltaan.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #92

"Pedofiliakultti tarkoittaisi, että pedofilia on olennainen osa uskonsisältöä , siis palvonnan kohde."

Selitin juuri, miten sillä voidaan tarkoittaa muutakin.

"Tuo on siinä määrin erikoinen väite , että sen paikkansapitämättömyys ainakin Suomen pääkirkkojen piirissä on niin ilmeinen, ettei se varmaan herätä suuria vastareaktioita."

Kyseinen uskonto ei ole Suomen pääkirkko. Se on myös saanut järjestötason tuomioita hyväksikäytön määrätietoisesta salailusta.

"Kun samaa ovat tehneet kommunistit, taideyhteisöt, anarkistit, armeijat ja kirkot , ei oikein voida väittää, että esim alaikäisten seksuaalinen häirintä olisi jotenkin " uskonnollista" perusluonteeltaan."

Siihen puuttumattimuus ja sen salailu on kyllä uskonnollista luonteeltaan, jos sitä perustellaan esimerkiksi Raamatusta löytyvällä "kahden todistajan" säännöllä tai tarpeella suojella seurakunnan mainetta.

Katolisen kirkon kohdalla on myös keskusteltu siitä, millainen osuus pappien selibaattivaatimuksella on ongelman luomisessa ja ylläpitämisessä. Islamissa puolestaan pidetään Muhammedia täydellisenä roolimallina.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #99

Kaikenlaisesta on " keskusteltu" ja kaikenlaisia perusteluja kaikissa yhteisöissä esitetty.
Keskustelu lähtee näissä yleensä keskustelijan omista intresseistä .

Kun ilmiö kuitenkin on esiintynyt sekä uskonnollisissa että uskonnonvastaisissa yhteisöissä, sen luonne sen paremmin kuin salailukaan ei voi perimmältään olla sidoksissa " uskonnollisuuteen".

Armeija salailee omista syistään, puolue tai teatteriryhmä omistaan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Muhammedista puheenollen ei liene kovin hedelmällistä antaa tuomioita tämän päivän lakien mukaan joskus 500-600 -luvuilla eläneille. Tuolloin lapsiavioliitot olivat sitä päivää.

Meidän esi-isämme Abraham oli aikansa kummajainen hänkin, naimisissa siskonsa kanssa. Mikä sekään ei ollut tuolloin harvinaista.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Muhammedista puheenollen ei liene kovin hedelmällistä antaa tuomioita tämän päivän lakien mukaan joskus 500-600 -luvuilla eläneille."

Hedelmällistä tai ei, kyllä niin pitäisi voida tehdä. Lainsäätäjä ei millään tavalla suojele useimpia muitakaan aikoja sitten edesmenneitä historian henkilöitä tällaiselta tuomitsemiselta.

Ilkka Huotari

"Tuolloin lapsiavioliitot olivat sitä päivää."

Hei haloo.

Niin ne ovat myös tätä päivää, osin juuri Muhammedin esimerkin takia.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

#11:
Ja tuomio rapsahtaa, kun sanoo että Abraham oli sukurutsainen kääkkä, aivan samalla tavalla kuin Muhammedin kutsumisesta pedofiiliksi? Epäilen, ja hyvästä syystä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Eikä Väinämöinenkään varsinaisesti hakenut ikäistään seuraa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ja mitä se Väinämöinen tähän kuuluu? Ilmeisesti olet niitä, jotka eivättunne Ainon tarinaa Kalevalasta, mutta siitä huolimatta kirjoitat siitä.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

#11 Ei tästä ole niin monta vuotta, kun suomessa toimiva imaami sanoi, että tytön paras naimisiinmeno ikä olisi 12 vuotta. Ajatelkaa mitä olisi seurannut mikäli kristitty pappi olisi päästänyt suustaan tuonkaltaista hapetonta ajatuksenjuoksua. Tässä tapauksessa asia ei aiheuttanut suurempaa hälyä. Eivät ne näytä profeetan esimerkit mihinkään unohtuneet. Olisi jo aika heittää turha korrektius ja sanoa suoraan, että meillä ei heidän arvojensa ja kulttuurinsa kanssa ole paljonkaan yhteistä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Oletko vakavissasi sitä mieltä, että riittävän monet teistä eivät ole sanoneet riittävän epäkorrektisti, että teillä ei heidän arvojensa ja kulttuurinsa kanssa ole paljonkaan yhteistä?

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #107

Mikäli nyt puhutaan meistä ja teistä, niin enemmän minä olen huolissani teidän korrektiudestanne, siinä kun näyttäisi olevan piirteitä kulttuurirelativismista, tätä sairauttahan ei islamilaisessa maailmassa esiinny.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #116

Et taida aina oikein sisäistää lukemaasi, esimerkiksi Dan Dennettia tai minun kommenttiani 58.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Muhammedista puheenollen ei liene kovin hedelmällistä antaa tuomioita tämän päivän lakien mukaan joskus 500-600 -luuvuilla eläneille."

Ei muhammed saanut rangaistusta Suomessa vaan Halla-aho joka kertoi totuuden muhammedista. Saako totuutta enää kertoa on kysymys.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Muhammed meni lapsen kanssa naimisiin, koska näin oli tapana patriarkaalisessa kulttuurissa. Kuinkahan lienee laita lasten naimisen laita nykyään Islamissa. Tapansa ja riittinsä ao.uskonnossa kun ovat käsittääkseni täysin muuttumattomat.

https://www.answering-islam.org/suomi/html/lapsimo...

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/hame...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Halla- ahoa ei kiinnostanut Muhammed pätkääkään.

Häntä kiinnosti halu loukata ja leimata muslimeja asialla, jolla samoin perustein voisi leimata myös suomalaiset ja suunnilleen kaikki muutkin kansat ja uskonnot.
Nämä häntä eivät kuitenkaan kiinnostaneet.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Voi olla, että ei kiinnostanut Halla-ahoa.

Mielenkiintoista on kuitenkin se, että muslimien kulttuurissa nähtävästi lasten kanssa naimisiin meneminen on ihan ok juttu. Vastenmielistä.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Halla-ahoa kiinnosti vallitsevat kaksoisstandardit, joiden olemassaolon hän myös todisti kirjoituksesta saamallaan rangaistuksella. Olihan siinä myös bonuksena valtakunnansyyttäjän henkilökohtainen kosto.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Koko lakihan on täysin surkuhupaisa, kun ajatellaan, millaisina Aabrahamin uskontojen Jumalan jokseenkin kaikki versiot on kuvattu. Kyseinen kirjallisuuden hahmohan on kolmen maailmanuskonnon pyhien tekstien perusteella sadistinen, narsistinen, verenhimoinen, mustasukkainen, ahdasmielinen, sovinistinen, homofobinen ja kerrassaan kummallisia pakkomielteitä omaava kansanmurhaaja (ks. esim. Dan Barkerin ja Richard Dawkinsin kirjaa "God: The Most Unpleasant Character in All Fiction").

Varsinaista jumalanpilkkaa on Jumalan kutsuminen hyväksi ja rakkaudelliseksi, mutta sillä tuskin irtoaa syytettä.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Miksi pitäisi olla erityinen oikeus pilkata uskontoja? Minusta se on lähinnä sivistymätöntä.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Mikä "erityinen oikeus"? Kysehän on siitä, että uskonnot nauttivat tällä hetkellä erityistä lain suojaa, jota muut ideologiat eivät nauti. Kun ideoita ja ideologioita esitellään julkisesti, ne altistetaan kritiikille, myös pilkalle. Ei ole mitään järkisyytä, miksi juuri taikauskoon perustuvat ideologiat pitäisi nostaa lainsäädännön keinoin tämän yläpuolelle.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Lähinnä tässä on se yhteiskuntarauha juttu että ei provoiltaisi ja auota päätä. On sille laille siis perusteet.

Tietysti joku järki pitää olla, että ei uskonlahkon omien pyhien kirjotusten asioiden sanominen tai tosiasioiden sanominen ole mitään pilkkaa mutta jos joku asia on ihmisryhmälle tärkeä niin ei siinä ole mitään järkeä mennä käärimään raamatusta sätkää kirkon portaille tai piirtää Muhammedia sian persuuksiin.

Ihmisten pitäisi kuitenkin tulla toimeen keskenään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #30

"Lähinnä tässä on se yhteiskuntarauha juttu että ei provoiltaisi ja auota päätä."

Yhteiskuntarauhan ensimmäinen vaatimus olisi ettei näitä kuumakalleja otettaisi yhteiskuntaan jäseniksi.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #30

"Lähinnä tässä on se yhteiskuntarauha juttu että ei provoiltaisi ja auota päätä. On sille laille siis perusteet."

No ei ole. Esimerkiksi poliittisista kysymyksistä saa vapaasti provoilla ja aukoa päätä, vaikka ihmisillä on vahvoja niitä koskevia vakaumuksia. Ja niin pitääkin saada. Ei se ole mikään pätevä syy sananvapauden kaltaisen perustavan ihmisoikeuden rajoittamiselle, että joku voi suuttua.

Uskovaisetkin saavat varsin vapaasti provoilla ja aukoa päätä esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista. Miksi heidän hyödytön ja haitallinen taikauskonsa pitäisi suojata paremmin sanan säilältä?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #39

"No ei ole. Esimerkiksi poliittisista kysymyksistä saa vapaasti provoilla ja aukoa päätä, vaikka ihmisillä on vahvoja niitä koskevia vakaumuksia."

No tuo on oikeastaan demokratian ilmentymää että se ei periaatteessa ole väärin mutta on se älämölö nykyään vähän ongelmallista, että mielestäni retoriikkaa pitäisi opettaa kouluissa. Jos se ei riitä niin käyttäisi mieluummin sitten vaikka satiiria.

"Uskovaisetkin saavat varsin vapaasti provoilla ja aukoa päätä esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista. Miksi heidän hyödytön ja haitallinen taikauskonsa pitäisi suojata paremmin sanan säilältä?"

Mielestäni uskonto ei saa antaa myöskään erivapauksia, että kyllä se yhdenvertaisuus pitää toimia joka suuntaan.

Mutta, hyödytön ja haitallinen taikausko.... No jaa... Tässä vähän on semmoinen juttu, että se mitä ilmeisimmin on ihmislajille luontainen taipumus. Se jotenkin toiminut siinä että ihmiset selviytyneet tähän saakka. Siitä on havaintoja, että uskomuksia oli neandertaleilla. On havaintoa että gorillatkin uskovat asioihin, ja norsut.

Evoluution tuotos vähän kuten sukupuolivähemmistöt. Ymmärrän toki täysin, että uskonnollisuus voi myös mennä överiksi ja saada haitallisia piirteitä mutta toisaalta siitäkin on näyttöä, että uskonnolliset ihmiset tosiasiassa tekevät hyödyllisiä asioita yhteisölle.

Lähinnä sitä tarvitsee parantaa ajattelun tasoa opetuksessa. Se ehkäisee haittauskonnollisuudelta ja auttaa moneen muuhunkin asiaan.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Eivät uskonnot mitään suojaa nauti , kuten täälläkin päivittäin nähdään.
Sekä uskonnot että uskovaiset ovat luvallisinta riistaa kaikelle mahdolliselle pahantahtoisuudelle.
Rasistit ja antirasistit löytävät tässä toisensa.

Suoja on tarkoitettu uskovaisille , jotta uskontoryhmien sota vältettäisiin.
Uskontojen pilkkaajat eivät nimittäin useinkaan ole tippaakaan kiinnostuneita itse uskonnoista - kuten nykyisessä islamvihassa hyvin käy ilmi.
Pääkohde ovat ihmiset .

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #50

"Uskontojen pilkkaajat eivät nimittäin useinkaan ole tippaakaan kiinnostuneita itse uskonnoista - kuten nykyisessä islamvihassa hyvin käy ilmi."

Usein ehkä eivät ole, mutta toisaalta usein ovat. Varsinkin uskontojen haitallisista ja moraalisesti vastenmielisistä piirteistä. On myös kaltaisiani uskonnon uhreja, joille jumalanpilkka on hyvin terapeuttista.

On muuten aika lapsellista puhua tässä yhteydessä uskontokriitikkojen pahantahtoisesuudesta, kun muistetaan, kuinka määrätietoisen ilkeästi uskonnot ovat esimerkiksi jarruttaneet vähemmistöjen oikeuksien toteutumista. Ja jarruttavat monessa maassa yhä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #54

Kirkoilla, lahkoilla ja kaikilla yhteisöillä on suuri syntitaakka ihmisten kaltoinkohtelussa.
Se on kommunisteilla, lapuanliikkeellä, valkoisen Suomen sotureilla ja kulttuuriväen erilaisilla klikeillä.
Armeijalla ja koululaitoksella.

Jos traumaattiset kokemuksesi hoituvat haukkumalla kristittyjä ja vihaamalla uskontoja,
saat mielellään haukkua ainakin minua.

Uskontojen opppijärjestelmien, dogmien , tai niiden yhteiskunnallisen roolin. kokonaisuuden hahmotusta se ei kuitenkaan helpota.
Vaan juuri päinvastoin : kun raivo kohdistetaan vain johonkin. historialliseen ja hyvin yleiseen epäkohtaan ja siitä sitten suoraan uskontokunnan jäseniin, sadaan kyllä ensin vihaa ja sitten sota aikaan.

Uskontojen reformaatiota se ei kuitenkaan edistä, vaan nimenomaan päinvastoin.
Ihmiset takertuvat traditioon sitä kiihkeämmin, mitä enemmän heitä ahdistetaan.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #94

Edelleenkin olen puhunut ideologioiden, en niiden kannattajien pilkkaamisesta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #94

Ajatellaanpa ketjun otsikkoa sellaisenaan. Olisitko, Helena, valmis poistamaan uskonrauhapykälästä sanat "pilkkaa Jumalaa"? Eduskunta ei lakia viimeksi muutettaessa ollut siihen valmis.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #104

Henk koht olisin valmis muokkaamaan koko lain uudelleen tai liittämään sen johonkin kokonaan uuteen, nykyajan tarvetta vastaavaan lakiin.
Mikä sen nimi sitten olisikin.

Jumalan mainitseminen laissa on kuitenkin turhaa .

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #50

Jos vihaa jotain tai joitakin se tarkoittaa, että jollakin tavalla kunnioittaa jotain tai joitakin. Ei tässä useinkaan ole vihasta kysymys vaan halveksunnasta. Uskontoa ja uskonnon edustajia ei voi erottaa toisistaan, sehän on järjetön ajatus. Myönnän toki, että on olemassa suuri joukko ihmisiä, jotka vihaavat tai halveksivat muslimeita – islamilaisessa maailmassa vääräuskoisten halveksinta ja viha ovat lähes kansallisvelvollisuus – vaikka eivät ole koskaan ole tutustuneet islamiin. Mutta olen myös keskustellut muslimien kanssa, jotka eivät ole koskaan avanneet koraania, silti heillä on selkeä käsitys uskontonsa ylivoimaisuudesta. Entäpä sitten kristityt vaikuttaisi siltä, että useilla varsin hartailla hurskailla ei ole mitään käsitystä siitä mitä raamattuun on kirjoitettu, silti he ovat neuvomassa meitä syntisiä kaidalta tieltä eksyneitä. Dennett on puhunut ihmisistä jotka uskovat uskomiseen, sen sijaan, että uskoisivat.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #115

Tuossa halveksivassa suhteessa " vääräuskoisiin", " suruttomiin" jne ryhmiin on kyse kulttuurisesta ylemmyydentunnosta , ei uskosta.
Monet muslimit halveksivat länsimaiden pinnallista, egoistista, vastuuntunnotonta omaan napaan vajonnutta , nautintojen perässä ryntäilevää, mutta itseään jatkuvasti säälivää ihmistyyppiä.
Yllätys: samasta yhteiskuntaa ja yksilöä syövästä sairaudesta syyttävät länsimaita myös " uskovaiset" kristityt.

Kulttuurinen riita kohdistuu siis pintailmiöön, josta kuitenkin molemmat " uskovaisryhmät " ovat miltei samaa mieltä.

Syvempi jako tulee siitä, onko lääke tähän onnettomuuteen autoritaarinen fundamentalismi vai edistyksellinen humanismi, suvaitsevaisuus siis.
Siinä jako kulkee uskontojen sisällä, ei niiden välissä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Erona näissä tapauksissa on, että islamista pilaa tehneet ja sitä myös täysin asiallisin perustein arvostelleet ovat olleet murhayritysten kohteena, Ranskassa tusinan verran teloitettiin muslimien toimesta ja hyvin monet saavat elää lopun elämäänsä poliisisuojeluksessa. Sekopäät imaamit langettavat kuolemantuomioita ja julkistavat tapporahoja.

En ymmärrä, kuinka joku kehtaa väittää, että seuraukset ja reaktiot Muhammedista pilakuvan tehneelle ovat samat kuin Jeesuksesta vastaavan tehneellä. Mielelläni kyllä luen esimerkkejä hengenvaarassa olevista, paavin murhabullan saaneista henkilöistä. Kyllä uskonnoilla on eroa, ja aika kallis hinta maksetaan yhteiskuntarauhasta, jos muslimien heikkoa impulssikontrollia pitää koko ajan varoa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Juuri näin. Mielenkiintoiseksi kysymyksesi tekee juuri se, että miksi uskontojen/ niiden sisällön ja arvomaailmojen erillaisuutta ei saa arvostella tasa-arvoisesti molemmilta suunnilta katsottuna?

Jussila on asian ytimessä ja aihe sinällään on niin arka, ettei edes tässä ja nyt uskalla esittää mitään kantaa tämän ongelman vastakkainasettelun avaamiseksi. Valitettavasti aihe on tabu- toistaiseksi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Mikä ihmeen tabu?
Luen päivittäin varmasti satoja kommentteja, joiden kuvaukset " islamista", mutta varsinkin muslimeista ja " arabeista" alittavat kaikki tyylilliset ja yleisinhimilliset normit.
Sen lisäksi, että ovat lähes järjestään joko valheita tai tietoisia väärintulkintoja ja vääristelyjä.

Ne eivät ole mitään " uskontokritiikkiä", joka toki kuuluu sivistykseen ja demokratiaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #52
Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"En ymmärrä, kuinka joku kehtaa väittää, että seuraukset ja reaktiot Muhammedista pilakuvan tehneelle ovat samat kuin Jeesuksesta vastaavan tehneellä."

Ei niillä ole. Ne eivät oikeasti ole vertailukelpoisia johtuen siitä, että Jeesuksen halventaminen on osa kristittyjen uskontoa.

Jos tarpeeksi arkaan paikkaan osuu ja sen tekee paikassa jossa on joku omavaltainen seurakunta niin voihan se tapahtua myös kristittyjen toimesta.

Euroopassa tuskin on kristityillä vastaavaa juttua kuin se että olisi näitä sekopääimaameita joita porukka seuraa vaikka Syyriaan taistelemaan. Tuolla lätäkön toisella puolella hölmölandiassa voi ehkä jotain sekopääkirkkoa löytyä, siellä on vähän erilainen meininki.

Täällä euroopassa periaatteessa ajatellaan oikein, että ei asia ole uskonnosta kiinni. Sen sijaan tehdään väärin siinä, että oletetaan muualta tulleiden sopeutuvan meidän sekulaariin yhteiskuntaan jos annetaan sekopääimaamien mellastaa ilman kontrollia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Minusta jumalanpilkan pitäisi olla asianomistajarikos.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ymmärsin vitsin mutta tuo käytännössä taitaa olla sitä.

Tarkoitan sillä sitä, että sillä ei ole mitään väliä kuinka kovasti pilkkaa kenenkin jumalaa. Vasta sitten kun jollekin tulee pahamieli ja tekee rikosilmoituksen niin sillä on väliä.

Ja poliisia tuskin kiinnostaa jos rikosilmoituksen tekijä ei kuulu uskontokuntaan johon pilkkakohdistuu. On nimittäin tärkempääkin tekemistä, kuten pelastaa vaikka kissa puusta.

Matti Simonaho

"Aika ajoin Suomessakin keskustellaan siitä, pitääkö Jumalaa suojella pilkalta."

Ensinnäkin pitää selvittää Jumala:

Raamattu 1933/1938

26 Ja Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme; ja vallitkoot he meren kalat ja taivaan linnut ja karjaeläimet ja koko maan ja kaikki matelijat, jotka maassa matelevat".
27 Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.

Tuossa on kieliopillinen virhe. Jos ei sitä havaitse, kannattaa käydä Äidin kielen opinnot ykkösluokalta ylöspäin uudelleen. Pitää olla monikossa: Jumalat niin kuin esimerkiksi Septuagintassa:

26 και ειπεν ο θεος ποιησωμεν ανθρωπον κατ εικονα ημετεραν και καθ ομοιωσιν και αρχετωσαν των ιχθυων της θαλασσης και των πετεινων του ουρανου και των κτηνων και πασης της γης και παντων των ερπετων των ερποντων επι της γης
27 και εποιησεν ο θεος τον ανθρωπον κατ εικονα θεου εποιησεν αυτον αρσεν και θηλυ εποιησεν αυτους

Eli suurinpiirtein näin :

26 Ja Jumalat sanoivat: "Tehkäämme ihmiset kuvaksemme, kaltaiseksemme; ja vallitkoot he meren kalat ja taivaan linnut ja karjaeläimet ja koko maan ja kaikki matelijat, jotka maassa matelevat".
27 Ja Jumalat loivat ihmiset omiksi kuviksensa, Jumalain kuviksi he heidät loi; mieheksi ja naiseksi he loivat heidät.

Näin on osa perimätietoamme oikein. Ja sitten Jumalat : http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=mielipit...

Matti Simonaho

"Nähdäkseni olisi painavia perusteita laskea uskonto alas lainsäätäjän asettamalta jalustalta muiden näkemysten joukkoon."

Uskotoa ei saa heikentää vaan vahvistaa.

Sanna Hakkyra

Jep. Vahvistamisen hoitakoot he joille uskonto on tärkeää. Valtiolla on muutakin puuhaa. Sitäpaitsi uskominen on subjektiivinen kokemus, ei institutionaalinen fakta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#43. Kaunis ajatus, jonka mukaan uskonrauhassa "ei suojella Jumalaa", ei oikein sovi yhteen itse pykälän (rikoslain 17. luvun 10§) sanamuodon kanssa:

"Joka
1) julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa (267/1922) tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, tai
2) meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta,
on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi."

Huomiota kiinnittää, että rangaistusasteikko on Suomessa sama kuin Itävallassa.

Itävallan laki ei mainitse asianomistajan erisnimeä, mutta asiasisältö on sama:

Herabwürdigung religiöser Lehren

"§ 188. Wer öffentlich eine Person oder eine Sache, die den Gegenstand der Verehrung einer im Inland bestehenden Kirche oder Religionsgesellschaft bildet, oder eine Glaubenslehre, einen gesetzlich zulässigen Brauch oder eine gesetzlich zulässige Einrichtung einer solchen Kirche oder Religionsgesellschaft unter Umständen herabwürdigt oder verspottet, unter denen sein Verhalten geeignet ist, berechtigtes Ärgernis zu erregen, ist mit Freiheitsstrafe bis zu sechs Monaten oder mit Geldstrafe bis zu 360 Tagessätzen zu bestrafen."

Eihän tällainen nykyaikaa ole. Pykälät pitäisi kumota.

Mutta mitä itse Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätökseen tulee, niin siinähän istuin vain totesi, että jos jossain maassa vielä noin hullu laki on voimassa, niin saa sen perusteella joitakin satoja päiväsakkoja tuomita.

Matti Simonaho

Merkillistä kyllä, niin tämän mukaan;

"26 Ja Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme; ja vallitkoot he meren kalat ja taivaan linnut ja karjaeläimet ja koko maan ja kaikki matelijat, jotka maassa matelevat".
27 Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät." meistä jokainen on Jumalan kuva (fyysisesti) ja Jumalan kaltaisia (psyykkisesti)

mutta olemme uskonnon mukaan syntisiä (joka tarkoittaa rikollisia) vaikka emme ole koskaan rikosta tehneet = Uskonto pilkkaa julkisesti Jumalaa ja rikkoo Suomen Kansan/Valtiovallan (2§) perustuslakia (1§ - 10§).

Tämän mukaan "26 Ja Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme; ja vallitkoot he meren kalat ja taivaan linnut ja karjaeläimet ja koko maan ja kaikki matelijat, jotka maassa matelevat".
27 Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät." meistä jokainen on Jumalan kuva (fyysisesti) ja Jumalan kaltaisia (psyykkisesti)

olemme pyhiä ja

"Joka
1) julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa (267/1922) tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä,"

Pekka Pylkkönen

Uskonnoille nauraminen ja niiden pilkkaaminen on ihan tervettä. Koskee niin skientologiaa kuin islamiakin.

Vai onko nyt niin että skientologiaa ei saa kutsua rahat pois hölmöiltä-kultiksi koska pyhä?

Matti Simonaho

Googlailin asian tiimoilta kauan aikaa sitten ja löytyi tällainen https://keskustelu.suomi24.fi/t/12056582/jeesuksen...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mitä alunperin itse asiassa tapahtui?
Helsingin Sanomat 27.10.2017 kertoo sen näin:

"(EIT:n) Linjaus koskee tapausta, jossa itävaltalainen nainen oli julkisessa seminaarissa sanonut, että islamin profeetalla oli pedofiilisia taipumuksia".

Kysymys on läntisestä sananvapaudesta. Sananvapauden yhteydessä noudatettavista rajoista ja rajoituksista.

Minä puolustan sananvapautta sen laajassa muodossa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Minä olen myös sitä mieltä, että islamin profeetalla oli pedofiilisia taipumuksia, enkä ymmärrä, miksei tällä tavalla edelleen esikuvansa mukaisesti käyttäytyviä voi pitää pedofiileinä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Kuka saa puhua ja miksi ... ovat ainoat kysymykset".
Chris Kraus: I love Dick. 1997.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Monesta kommentista käy ilmi harhainen usko siihen, että länsimainen yhteiskunta olisi jotenkin edistymässä suhteessa jumalanpilkkaan, eli että "nykyään" olisi jo mahdollista arvostella uskontoja vapaasti. Mielestäni tässä suhteessa ollaan menossa takaisin pimeälle keskiajalle, kaikenlainen hihhulismi vain lisääntyy ja voimistuu. Katsokaa vaan blogistin linkkaamaa Huhtasaaren twiittiä: tuomioistuin on "islamin hallussa." : D

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Huhtasaaren näkemykset luonnollisesti edustavat valtaväestön käsityksiä, sehän nyt on selvä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Huhtasaaren edustama tendenssi sisältää kaksi täysin vastakkaista liikettä .

Että se valtaa alaa sivistyneessä ja maallistuneessa Euroopassa ,
kertoo ehkä paljon myös tämän " islamkritiikin" epä- älyllisestä luonteesta.

Sehän on pääosin juuri Lauran aatepiirin keskeinen, jopa ainoa mielensisältö .
( " Suvaitsevaisuuden" vastustus on tietenkin sen olennainen osa.)

Kun vaaditaan yhtäaikaa maallistumista ja fundamentalistikristittyjen arvomaailmaa yhteiskunnan ehdottomaksi perustaksi , politiikkaa pois kirkosta ja kirkkoa ja yhteiskuntaa takaisin 30- luvulle,

tulee ilman muuta mieleen, ettei keskustelu oikeastaan perimmältään koske uskontoja ollenkaan.
Ei islamia e i k ä kristinuskoa .
Vaan poliittista valtaa, taloutta ja ulkopolitiikkaa. Vallan haltuunoton tekniikkaa peruspopulismin tapaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Väinämöistä suomalaisten profeetaksi kuvailemalle Helena Solinille: ehkä tämä Pakistan Todayn juttu kuolemantuomion uhasta avaa näkemään eroja uskontojen toteuttamisen välillä eri uskontokunnissa.

https://www.pakistantoday.com.pk/2018/10/08/sc-res...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

IOT:n tuomio merkitsee tosiasiallisesti ääri-islamistien iskujen ottamista huomioon eurooppalaisessa sananvapaudessa. Päätöksessä mainittu "uskonnollisen rauhan suojaaminen" saa oikean merkityksen kun sitä tarkastelee ääri-islamismin terrori-iskuihin. Jos loukkaat islamia millä tahansa tasolla, otat riskin siitä että äärihihhulit alkavat riehua yhteiskunnassa. Siksi IOT:lle oli tärkeää hylätä valitus. Äärihihhuleille päätös oli voitonpäivä.

Itse lähden siitä että uskonrauhanrikkomispykälä olisi pitänyt poistaa rikoslaista jo ajat sitten turhana ja jopa naurettavana. Turhana siksi että mitä mielikuvituksellisimmat uskonnot eivät tarvitse rikoslain suojaa ihmisten mielikuvitusten, uskomusten ja unelmien tukemiseen. Naurettavana siksi että mielikuvitusolennoille ylipäätään myönnetään suojaa rikoslaissa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Se pykälä vähän muotoiltu fiksummaksi nykyään. Aiemmin se oli juurikin sitä uskonvaraisen olennon pilkkaa mutta lain nykyinen muoto on sitä että vähän hillitään älämölöä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

En ihan ole samaa mieltä. Suojaa annetaan pääuskontojen lisäksi muun muassa Karhun kansa -nimiselle suomenuskonnolle jonka Ira-neito tuli neitseellisesti raskaaksi puolukasta, hindujen, bahaiden, antroposofien, buddhalaisten, sikhien ja mandealaisten jumalille. Riittää että keksit jotain ja haalit muutama kymmentä kannattajaa ja rekisteröit uskontosi, jonka jälkeen keksimäsi uskonto on suojattu. Melko erikoinen viritelmä on siten kyseessä. En pidä pykälää miltään osin järkevänä ja 2000-luvulle kuuluvana.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #93

Ihan hyvä näin toistaiseksi, kun tuo taipumus uskonnollisuuteen on näinkin ominaista ihmisille.

Itseasiassa olen muutamaan otteeseen miettinyt josko kääntyisi muslimiksi. Voisi rölläillä mielin määrin ja loukkaantua, ja hyödyntää Valtion Virallista Väkivaltakoneistoa ja puristella rahaa mielipahaan, että en laita kuseen näitä ketkä huutelee. Sillä tavalla voisi se lakikin muuttua.

Seems legit.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #109

Itseäni on naurattanut Lentävä spagettihirviö -liike joka on hakenut prh:lta hyväksymistä uskonnolliseksi yhdyskunnaksi. Suomessa se ei toistaiseksi ole onnistunut mutta kun se hyväksytään, olen ensimmäisenä pilkkaamassa sitä jos vaikka saisi pikku sakot uskonrauhan rikkomisesta. Tuomio kertoisi pykälän tarpeellisuudesta kaiken olennaisen.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #110

On kyllä vaikea keksiä mitään perusteltua syytä olla hyväksymättä tuota viralliseksi uskonnoksi. Lentävä spagettihirviö on tasan tarkkaan yhtä todennäköisesti olemassa kuin Aabrahamin uskontojen Jumala. Ja monin verroin sympaattisempi tapaus kaiken lisäksi.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #111

Nyt alkoi perinteinen uskonsota, minä kun uskon näkymättömään vaaleanpunaiseen yksisarviseen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #110

Joo itse mietin myös jotain tuommoista. Kyllä siitä hyötyä olisi olla oman uskonnollisen liikkeen jäsen ja nauttia sen eduista, ei minun Superhessun palvonta muille kuulu.

Ja mikä ettei, tämä on vapaa maa. Täällä saa myydä vaikka uraania kun täyttää oikea paperit oikeaan virastoon.

Matti Simonaho

Merkillistä että puhutaan vain "islamin profeetalla oli pedofiilisia taipumuksia" - kun Katolisen kirkon epäillään syyllistyneen miljoonien lasten seksuaalisesti hyväksi käyttöön. "Ei se Jeesuksen lähetyskäsky ihan niin mennyt".

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Juutalainen traditio kyllä semmoinen että jos siinä neitsyt syntymässä oli mitään perää niin evankeliumien Maria oli 12-14 vuotias pikkutyttö.

Tietysti tämäkin tosiasia voi vähän riivata ihmisiä mutta minä en pidä tosiasioista puhumista uskonrauhan rikkomisena.

Usko kun on vähän sellaista, että puhutaan asioista joita ei voi todistaa oikeaksi tai vääräksi, eli totuusarvoltaan yhdentekeviä asioita. Se ei siis ole mitenkään väärin että on uskomuksia mutta tosiasiat ovat etusijalla.

Matti Simonaho

Alkuperäisissä kirjoituksissa Maria ei ollut neitsyt, mutta lapsi jota hän odotti oli neitsyt. Uskonnoissa "traditiot" poikkeavat enemmän tai vähemmän siitä miten "Jumala on ihmisen luonut".

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #119

”Maria ei ollut neitsyt, mutta lapsi jota hän odotti oli neitsyt.” No, jos kerran niin sanot.

Matti Simonaho

Markus 4 : "11 Niin hän sanoi heille: "Teille on annettu Jumalan valtakunnan salaisuus, mutta noille ulkopuolella oleville kaikki tulee vertauksissa,
12 että he näkemällä näkisivät, eivätkä huomaisi, ja kuulemalla kuulisivat, eivätkä ymmärtäisi, niin etteivät kääntyisi ja saisi anteeksi".
13 Ja hän sanoi heille: "Ette käsitä tätä vertausta; kuinka sitten voitte ymmärtää kaikki muut vertaukset?"

Vaikkakin käännös sisältää virheitä niin sanoma on kuitenkin kutakuinkin selvä; Kaikki Jeesusksen vertauskuvat ovat "trollausta". Uskonnoissa kiistellään siitä että mitä yksittäinen vertaus tarkoittaa, joka ei tarkoita yhtään mitään.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

”Häiriintyneet yksilöt voivat agitoitua väkivaltaan”, todettiin tänään YLE:n uutisissa. Asiantuntijoiden mielestä mm. Trumpin retoriikka voi aiheuttaa tällaista agitoitumista.

Tuosta tulee mieleen ainakin yksi merkittävä häiriintyneiden yksilöiden ilmentymä, mikäli tuo YLE:n määritelmä pitää paikkaansa. Kai sinne sekaan mahtuu myös häiriintymättömiäkin?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Onhan se toki mahdollista, että kaikki MV-sivustoa lukevat eivät ole häiriintyneitä.

Matti Simonaho

"Miksi Jumalan herjaaminen on Suomessa rikos?"

Kai se on siellä sitä varten että joskus selviää kuka/mitä Jumala(t) on.

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=mielipit...

Toimituksen poiminnat