Otto Meri Markkinatalous on köyhän paras ystävä

Lapsen rokottamatta jättämisessä saattaa olla kyse pahoinpitelystä

Tällä viikolla on keskusteltu lasten rokottamisesta tai ennemminkin rokottamatta jättämisestä. Kyse on äärimmäisen vakavasta asiasta. Lääketieteen kehittymisen myötä monet ihmiskuntaa vuosituhansia piinanneista tartuntataudeista on saatu lähes hävitettyä länsimaista. Viime vuosikymmeninä yleistynyt rokotekriittisyys on johtanut siihen, että monet jo lähes unohdetut taudit ovat palanneet riivaamaan lapsia.

Rokotekriittisyys pohjautuu tieteen vastaisille käsityksille rokotusten haitallisuudesta. Todellisuudessa lasten rokotukset ovat täysin turvallisia ja niissä käytettyjä lääkeaineita on tutkittu vuosikymmeniä. Lapsensa rokottamatta jättävät vanhemmat vaarantavat sekä oman että muiden lapsien terveyden. Kyse on täysin tuomittavasta piittaamattomuudesta. Keinoja kasvaneen rokotuskriittisyyden vähentämiseksi on etsittävä kaikin keinoin.

Rikoslain mukaan pahoinpitelystä tuomitaan se, joka väkivaltaa tekemättä vahingoittaa toisen terveyttä tai aiheuttaa toiselle kipua. Rangaistuksena on sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Rokottamatta jättäminen voisi olla tietyin edellytyksin nähtävissä lapsen pahoinpitelynä. On täysin selvää, että tuhkarokon kaltainen sairaus aiheuttaa lapselle kipua vahingoittaa lapsen terveyttä. Tuhkarokko on vaarallinen tauti, joka voi pahimmillaan johtaa lapsen kuolemaan.

Oikeudellisesti arvioituna lapsen rokottamisen laiminlyönnistä ei voida katsoa automaattisesti seuraavan lapsen sairastumista. Sen sijaan, jos lapsi viedään esimerkiksi alueelle, jossa tartuntariski on suurempi taudin yleisyyden tai alhaisen rokotuskattavuuden vuoksi, todennäköisyystahallisuus saattaa tulla kyseeseen. Mitä suurempi riski lapsella on sairastua tautiin, jota vastaan vanhemmat eivät ole lasta rokottaneet, sitä tuomittavampaa vanhempien käytös on. Pahoinpitelyn edellytyksenä on, että lapsen rokottamatta jättäminen todennäköisesti johtaa lapsen sairastumiseen.

Keinoja lasten rokotuskattavuuden kasvattamiseksi on etsittävä kaikin keinoin. Kyse on loppu viimein vanhempien asenteista. Lasten oikeus rokotuksiin on kääntäen vanhempien velvollisuus lastensa rokottamiseen. Yksi keino rokotuskattavuuden parantamiseksi on sitoa tiettyjen sosiaalietuuksien maksaminen lapsen rokottamiseen. Mikäli lasta ei rokoteta, tämän vanhemmilla ei myöskään olisi oikeutta esimerkiksi lapsilisään. Tämä ei kuitenkaan välttämättä olisi lapsen edun mukaista.

Toinen keino olisi arvioida, missä määrin lapsen rokottamatta jättämisessä on kyse rikoslaissa kielletystä pahoinpitelystä tai vaaran aiheuttamisesta. Rikoslain tulee olla aina viime sijainen keino ohjata ihmisten käyttäytymistä, mutta kun kyse on lasten terveyden edistämisestä, tarttumista rikoslain säännöksiin ei tule pelätä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Myös rokotukset voivat olla pahoinpitelyjä ja jopa loppuiän vammauttamisia, kuten narkolepsia tapauksissa. Ja jos valtio alkaa pakkorokottamaan lapsia ja heille tulee rokotuksista loppuiän oireita, tulisi myös valtio laittaa syytteeseen ja korvaukset uhreille tulisi olla tähtitieteellisiä.

Jokainen voi miettiä asiaa omien lasten kohdalla.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Myös lapsen pitäminen liian "steriilissä" ympäristössä syntymästä asti on eräänlaista pahoinpitelyä. Jokaisen lapsen pitäisi altistua pienestä pitäen ihan kaikelle sille "paskalle" mitä tästäkin maasta löytyy että saa vastustuskykyä luonnollisin keinoin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Oksettavaa miten kokoomus on vajonnut alas viime vuosina.PAKKOIHIN ja kyttäämiseen perustuvien lakien ja säädöksien tehdas ,suomen hallitus ,apulaisinaan keskusta ja porukka jota ei sinne ole edes valittu .

PAKKOJEN ja ihmisoikeuksien polkeminen ohjenuoranaan nämä veronmaksajien rahoilla soittavat suutaan kun rahalla on saatu,ja saadaan valtaa ja näkyvyyttä,mediassa ja aivopestyjen eläkeläisten avustamana.

Kokomuskannattajia ei lapset kiinnostakkaan joiden rokottamisesta hallitus ajaa PAKKOA lastensuojelun ja mielenterveyden pakkojen lisäksi kun kannattajakunta on sisäpiirien eliittiä suojatyöpaikkoineen ja virkoineen sekä eläkeläisiä joiden bonuseläkkeet pitävät turvat tukossa.

Kannattaa kokoomuslaisten katsella sinn eorpon 32 450 nuoren miehenjoukkoon joiden rokotuksista ei ole tietoakaan eikä tule ja niihin naisiin ja miehiin jotka kieltäytyvät rokotuksista j akaikest amuustakin terveydenhoidosta ,kun uskonto ei salli eikä tietoja ole missään olemassakaan.Edes suomen vokeissa olleista .

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

En oikein usko että tulisi täyttämään pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Eikös pahoinpitelyssä tai sen yrityksessä ole tarkoituksena aiheuttaa vamma tavalla tai toisella. Rokotevastaisuudessa ei liene tarkoituksena tahallaan saada vammoja tai sairautta aiheutetuksi. Lasten "vesirokkokutsut" periaatteessa voisivat olla pahoinpitelyitä.

Paremminkin kyseeseen tulisivat taudin puhjettua vammantuottamus tai ilman sairauttakin vaaran aiheuttaminen.

Varmaankin lakimiehenä hyvin tiedät pahoinpitelyn, vammantuottamuksen tai vaaranaiheuttamisen erot lainsäädännössä. Pahoinpitely taitaa vain kuulostaa paremmalta blogikirjoituksessa.

Mutta oikeusasteet sen aikoinaan tulisivat ratkaisemaan mitä pykälää sovellettaisiin jos tapauksia oikeuteen päätysi.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Aika paljon on tietysti turvallisia rokotteita ja sitten jonkin verran esiintyy lääkeyhdisteitä jotka eivät sovi kaikille. Veli sai muutama vuosi antibioottikuurin ja se yksi pilleri sai terveyden romahtamaan, liikkumis ongelmat, lihaksista tuli voimattomat ja kuin ne olisi kireellä kokoajan, ihottumaa, voimakkaat särkykohtaukset, pahoinvointia. Lekurit vai levittelivät käsiään. Kesti 3 vuotta tervehtyä terveiden kirjaan mutta ihottumat ja syyhy jäi.

On niitä näköjään muillakin:
https://www.tiede.fi/keskustelu/4002012/ketju/cipr...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kokoomus laittaa sitten kaikki eurooppaan tulleet kehitysmaiden ja näiden muiden maiden ihmiset linnaan valmiiksi koska heillä ei rokotuksia ole,ei edes vokkien asukeilla joilla tehtiin isot tilit ja saatiin juristeille ynm.porukalle monta asiakasta tuottamaan hilloa veronmaksajien piikistä.

Näiden tietoja ei ole missään,eikä tule.He myös kieltäytyvät rokotuksista uskonnollisista jne.syistä eikä heidän rokotuksistaan ole kukaan selvillä vaikka rokotuksia on yritetty heille antaa.Kun nämä venkoilevat ja laistavat rokotukset eikä heitä saa edes kiinni kaikkia niin löpö,löpö ja höpöpöpö.Antaako kokoomus linnaa niille suvakeille ja muille jotka piilottelevat näitä tautisia laittomasti maassa olevia kodeissaan ,vai miten kokoomus ja kumpp.aikoo siivota jälkensä?

Taudit kun voivat muhia ennen aktivoitumistaan joten kun mahdollisten levittäjien olinpaikoista ei tietoa ,ja suomalaisten pitää siksi alistua PAKKOROKOTUKSIN.Tämä taitaa se jutun ydin ollakin.

Kokoomus ja kumpp.osoittelevat taas suomalaisia joiden rokotuskattavuus on A-luokkaa ja nämä taudit saatu kytkettyä maasta ennen euroopan eli eu:n kansojen vaellusta oikeastaan kokonaan.Kehitysmaista lapataan sisään ja ulos ympäri eurooppaa ja suomeen tullaan vailla papereita kuin hollitupaan,kaikkine tauteineen ja sellaistenkin kanssa joita suomessa ei ole ollut koskaan.Mielenkiintoista onkin että euroopassa taudit alkoivat leviämään kun eu avasi rajat kehitysmaista ynm.lappaa alusmaihin ilman mitään rajoituksia jne.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Lääketiede on todennäköisyyspeliä ja toimivilla lääkkeillä on aina sivuvaikutuksia. Lääkkeet eivät kehity missään tyhjiössä, josta ne meille tarjoillaan täydellisinä. Jos halutaan lapsillemme turvallisempia rokotteita, kannattaa osallistua tutkimuksiin.

Jos lääkefirma pimittää haitallisia sivuvaikutuksia niin sitä pitää rankaista ankarasti mutta kaikkia sivuvaikutuksia on mahdotonta ennakoida nopeissa ja laajoissa rokotuskampanjoissa. Ihmiset ovat yksilöitä.

Ihmetyttää sellainen asenne, että lääkärien pitää aina pystyä ennakoimaan kaikki ja lääkkeillä ei saa olla mitään sivuvaikutuksia tai muuten ne ovat julma huijaus. Monet ovat vieraantuneet lääketieteen todellisuudesta.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

"Rokotekriittisyys perustuu tieteenvastaisille käsityksille rokotusten haitallisuudesta."

Ei perustu. Pitäisi tutkia se, että rokotepelko saattaa johtua Pandemix-rokotteen viruksesta, joka sairastutti narkolepsiaan. "Pandemrix-rokotteessa oli Focetriaan verrattuna enemmän tiettyä viruksen ydinproteiinia, joka muistuttaa aivojen unirytmiä säätelevän proteiinin oreksiinin reseptoria." (Suomen Kuvalehti 1.7.2015)

Miten voit olla tietävinäsi mitä rokotekriittisyys on kun olet vain juristi? Milloin ja miksi mainitsemasi rokotekriittisyys on ilmaantunut? Miten sitä on tutkittu? Ei mitenkään. Pane nyt mieleesi, että rokotteeet ovat vapaaehtoisia ja juuri siksi yhteiskunta ei korvaa jos ja kun niistä on aiheutunut tai aiheutuu monenlaisia suuria terveyshaittoja lapsille ja elinikäistä huoltovastuuta vanhemmille.

"Kyse on täysin tuomittavasta piittaamattomuudesta."

Olet kirjoittanut yllä itsellesi maalaistuomion koskien tätä blogia. Paisuttelet tätä yhden lapsen tartuntaa, joka ei edes ollut tullut lähiympäristöstä, luot uhkakuvia lapsen vanhemmille rokottamatta jättämisestä kahden vuoden vankeudella. Ja kaiken päälle kehtaatkin uhkailla, että jätettäisiin lapsen sosiaalietuudet taikka lapsilisät maksamatta. Onko tämä uutta kokoomuksen perheystävällistä politiikkaa?

Valinnanvapautta tituleeraavalle puolueellenne ja politiikkanne uskottavuudelle tämä kirjotus oli pohjanoteraus.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Olen miettinyt hyvää tosi-tv konseptia, jossa rokotekriittiset rokottamattomat ihmiset asutettaisiin samaan eristettyyn kylään (vapaaehtoisesti tietenkin) ja sitten seurattaisiin viikkojen ajan mitä käy kun rokotettuja ihmisiä ei ole lähettyvillä. Liekö tämäkin olisi pahoinpitelyä, moraalisesti toki hieman arveluttavaa, mutta jos se tapahtuu vapaaehtoisesti niin miksei? Lapsia en uskaltaisi ohjelmaan ottaa mukaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Päivystyspoliklinikalla nuorukainen kertoi Sakari Vuoriselle, että hänet on rokotettu kahdesti MPR-rokotteella tuhkarokkoa vastaan. Eli valehdellaan rokotuksista päin naamaa. Italialaismies ehti altistaa Suomessa kaikkiaan noin 1 900 ihmistä tuhkarokolle: 200 kansanopistolla, 50 Savonlinnan keskussairaalassa, 700 kahdella eri junamatkalla ja 900 laivamatkalla Helsingistä Tallinnaan.

Hänen lisäkseen lopulta vain viisi ihmistä sairastui tuhkarokkoon. Kolme sairastuneista oli Savonlinnan seudulla asuvia maahanmuuttajataustaisia ihmisiä ja kaksi kantasuomalaista. Rokko tarttui lähinnä kansanopistolla.

Sairastuneista kolme joutui käymään voimakkaiden oireiden vuoksi päivystyspoliklinikalla. Kaksi laitettiin ilmaeristykseen. Molemmat olivat aikuisia. Kaksi sairastunutta määrättiin kotieristykseen.

Yhtä lukuun ottamatta sairastuneet olivat rokottamattomia. Rokotettu henkilö oli saanut tartunnan perheenjäseneltään. Hyvin läheisessä kanssakäymisessä tuhkarokko voi tarttua myös rokotettuun ihmiseen. Rokotetulla tauti on kuitenkin lievä eikä hän tartuta sitä eteenpäin.

Vuorinen kiirehti poliklinikalle ja näki nuoren miehen, jonka ihoa peitti punainen ihottuma. Hän kysyi potilaan ensimmäisenä tavanneelta päivystäjältä, oliko tämä koskaan nähnyt tuhkarokkoa. Ei ollut.

”Väitän, että valtaosa Suomen infektiolääkäreistä ei ole eläissään nähnyt tuhkarokkoa. Minä olen ja olen myös sairastanut sen. Kuten ovat sairastaneet monet muutkin ikäiseni, yli viisikymppiset”, Itä-Savon sairaanhoitopiirin, Sosterin infektioylilääkäri Vuorinen sanoo.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/nain-ital...

Toimituksen poiminnat